Fábián, Sebestyén

Húsvéti sokadalom a Budai Várban

2012.03.26. 09:12

Programkereső

Idén első alkalommal az ország egyik legnagyobb húsvéti hagyományőrző, multikulturális családi rendezvényének ad otthont a Budai Vár. A húsvéti sokadalom április 7-9 tart. Játsszon és nyerjen belépőt a rendezvényre!

A színes forgatag egy ősi rítustánccal, a vár legszebb részein átkígyózó tavaszköszöntő menettel és gólyalábasok attrakcióival veszi kezdetét. A Budavári Palota terei a három nap alatt a húsvéti ünnepkörre (Nagyszombat, rügyfakasztó vasárnap, vízbevető hétfő) épülő hagyományőrző programokkal kelnek életre. Játszóműhelyek, mesterség bemutatók, kézműves vásár, hazai és határon túli népi együttesek fellépései, illetve gasztronómiai különlegességek tárháza nyújt szórakozási, pihenési lehetőséget minden látogatónak.

Zengővárkonyiak
Zengővárkonyiak

Az állandó programok - mint a kézműves alkotóház, mézeskalács palota, állatsimogató és lovaskert, Tojásleső Tündérkert interaktív játszóház és a Világfa meselabirintus, faforgantyús körhinta -  mellett két színpadon folyamatosan fellépnek a népzene, néptánc és világzene jeles képviselői, többek között Sebestyén Márta, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, a Balkán Fanatik, Besh o droM, FERENCI GYÖRGY és a RACKAJAM, GHYMES, Évkerék Zenekar, KOLOMPOS, Magyar Tekerőzenekar, MAKÁM, Prímás Találkozó (Dresch Mihály, Vizeli Balázs, Pál István Szalonna, Balogh Kálmán,Both Miklós, Herczku Ági, Korpás Éva...), SIC TRANSIT, Szalóki Ági, Tatros és még sokan mások. A hagyományőrző csoportok közül kiemelkedik a Mérából érkező kalotaszegi együttes. 
Szombat este ünnepi koncert, vasárnap és hétfőn táncház és locsoló bál zárja a műsort. Az eseményt tarkítja az ünnep különleges látványossága, egy tojásokkal ékesített életfa, valamint a Budavári Húsvéti Mesés Séta, mely a vár nevezetességeit soha nem látott módon, szórakoztatva mutatja be. A rendezvényen fontos szerepet kap a hungarikumokat felvonultató gasztronómia, hiszen a hagyomány szerint húsvétkor véget ér a böjti időszak, és mindenki kedvére hódolhat a kulináris élvezeteknek. 

Kérdésünk: Hány napos a Húsvétot megelőző nagyböjt?

A helyesen válaszolók közül öten partnerükkel részt vehetnek a Budavári Húsvéti Sokadalom rendezvényen.