Orbán

A nagymarosi Májusfa

2012.04.26. 15:40

Programkereső

Bizonyosan sokan ismerik München egyik látványosságát, a piactéren felállított híres "Maibaum" oszlopot. Mi itthon csak májusfaként emlegetjük.

Eredetét tekintve a történészek véleménye a mai napig megosztott a májusfát illetően. A legvalószínűbb magyarázat visszanyúlik a történeti időkbe, amikor is az „axis mundi", azaz a világokat összekötő és elválasztó világtengelyre vezették vissza eredetét.

Mainbaum
Mainbaum

Egy másik érdekes forrás szerint a Májusfa-állításról a XV. századtól tesznek említést. A legenda szerint, amikor Fülöp Kis-Ázsiában hirdette az evangéliumot, a pogányok zöld ágat tűztek arra a házra, ahol az apostol megszállt, hogy másnap megöljék. Éjszaka azonban Isten angyala minden házra rátűzött egy ágat, így az ellenség hoppon maradt. A zöld ágnak termékenységvarázsló és gonoszűző hatása van, a megújulást jelképezi. A kezdetekben elsősorban német nyelvterületen elterjedt Májusfa-állítást később Európa számos országa, így hazánk is átvette. Sok esetben a „Maibaum" - akárcsak Münchenben - turisztikai látványosságnak számít, hisz megjelennek rajta a városra jellemző mesterségek, szimbólumok.
A Nagymaros Turizmusáért Egyesület turisztikai programjának egyik fontos eleme volt a marosi „Maibaum" állítás. A terv most megvalósult, a többfordulós szavazást követően kiválasztásra kerültek a májusfára kerülő jelképek. A híres német „Maibaum" figurakészítő - Hubert Janson - keze munkáját dicsérik a gyönyörű szimbólumok. Hazánkban először Nagymaroson kerül felállításra ilyen májusfa, április 30-án. Az egyedülálló látványosságra a szervezők színes, érdekes programokkal készülnek, és minden érdeklődőt szeretettel várnak.