Vince, Artúr

Középiskolásoknak színházmatiné a győri színházban

2012.05.22. 12:24

Programkereső

A Gézagyerek című drámát a színház megszerettetését szolgáló ingyenes előadásként játsszák május 23-án és 29-én tanítási időben.

A kezdeményezéssel szeretnék elérni, hogy minél több fiatal  váljon rendszeres színházlátogatóvá - mondta Forgács Péter igazgató. Az ingyenes előadásokra tizenhárom iskolából jelentkeztek a diákok, és nem csak Győrből, hanem Mosonmagyaróvárról is. A két előadáson csaknem 1500 középiskolás vehet részt, mivel lépcsőjegyeket is biztosítanak számukra.

Forgács Péter úgy véli, a Háy János-drámában megjelenített társadalmi kérdések, köztük az elfogadás, a befogadás problematikája a középiskolásokat is elgondolkodásra készteti. Ezért választották ezt a produkciót, amellyel az is céljuk, hogy felkeltsék az érdeklődésüket a színház, a kortárs drámairodalom és konkrétan a jövő évad előadásai iránt. A teátrumnak jó a kapcsolata a középiskolákkal és a középiskolásokkal - jelezte az igazgató. A diákság részére kedvezményes bérletet biztosítanak, amelyet sokan igénybe is vesznek. Ám az intézménynek az a törekvése, hogy a középiskolás bérletesek számát tovább növelje, és azokat is a színház bűvkörébe vonja, akik eddig távol maradtak előadásaiktól. A középiskolások invitálását megelőzően a győri egyetemistákat szólította meg a teátrum. A huszonéveseknek a Portugált, Egressy Zoltán darabját játszották telt ház előtt. A produkciót a kamarateremből átvitték a nagyszínpadra, így hatszáz egyetemista láthatta a darabot. A színház vezetője bízik abban, hogy közülük többen visszatérő vendégei lesznek a teátrumnak.