Ervin

Programok kicsiknek és nagyoknak a gyereknapi hétvégére

2012.05.25. 10:11

Programkereső

Játékkiállítás, óriás hintaló, rajzfilmek, zsonglőrök, artisták, nassolás, Varázshegy és százéves villamosok - csak néhány részlet a gyereknapi hétvége színes programkínálatából.

Kaland-Vár Játékkiállítás és Vásár várja a gyerekeket és szüleiket a Vajdahunyadvárában található Magyar Mezőgazdasági Múzeumnál május 26. és 28. között, ahol hetedszer kel életre a játékok varázslatos világa a múzeum mesebeli termeiben. A Kaland-Várban minden a játékról szól, itt mindenki egész nap játszik. A látogatók megnézhetik, kipróbálhatják, sőt meg is vásárolhatják a játékokat. Igazi játszóház, élményekben gazdag családi szórakozás ez a hely kicsiknek, nagyoknak. Várnak mindenkit a játékbemutatók, játszóházak, ajándékok, sőt kipróbálhatják a gipszfestést, arcfestést, óriás társasjátékot is. A rajzfilmek kedvelőinek pedig animációs filmeket vetítenek. A Bóbita standján az FKF környezettudatosságot segítő társasjátékkal, a Da Vinci Learning Edupress Tudáspróbája ismeretterjesztő tesztekkel és vetítéssel várja a gyerekeket, a Bioderma ingyenes bőrgyógyászati tanácsadással a szülőket.

Kaland-Vár
Kaland-Vár

Május 25-én, pénteken a Budai Várban, a Szent György téren két különleges rekord felállítására tesznek kísérletet. A programot a gyerekek másfél kilométeres futással kezdik, majd a résztvevők közösen kiraknak egy olyan 10x10 méteres óriás "mandala" virágot, amely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Megyaszó református temploma festett kazettás mennyezetének egyik mintájára készült. Ezzel szeretnék felállítani - négyezer gyermek részvételével - az óriás virág kirakásának rekordját. A másik csúcskísérlet az ötezer hintázó rekordjának felállítása lesz. Az óriás hintahajót közös erővel tudják a gyerekek mozgásba lendíteni. Az esemény összekapcsolja a sportot, a kreativitást és a játékot. A cél, hogy minél több gyerek hintázzon rajta a nap folyamán.

A hétvégén egészen pünkösd hétfőig az Erzsébet téren Urbitális Belvárosi Majális, Nassoló Gyereknapok és utcafesztivál is lesz. A négynapos rendezvényen a legfinomabb édességekkel várják a nassolni szerető gyerekeket és felnőtteket. Édesség manufaktúrák, gyártók, kereskedők, cukrászdák, fagylaltozók és kávézók mutatják be portékáikat.

Rajzfilmünnep 2012
Rajzfilmünnep 2012

A KEDD animációs műhely az Aegon Magyarország Zrt. támogatásával idén is megrendezi az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnepet május 27-én. Az Országos Gyermeknapi Rajzfilmünnep az ország számos pontján rajzfilmekkel teli, értékes, családi mozi programokat kínál kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A filmes programban magyar és nemzetközi klasszikus és kortárs művek szerepelnek, olyan egész estés vagy rövid animációs filmek, amelyek meghatározóak az animációs műfaj területén. A hagyományteremtő szándékkal 2011-ben útjára indított, évenként megrendezésre kerülő esemény célja, hogy közvetítsék a rajzfilm értékét a családoknak, és megismertessék őket a magyar és nemzetközi rajzfilm múltjával és jelenével, illetve hogy a legújabb alkotások eljussanak a gyerekekhez.

Május 27-én nyüzsgő játszóházzá változik a Fővárosi Nagycirkusz előtti tér is: zsonglőrök és bűvészek szórakoztatják a gyerekeket, a színpadon ifjú artisták mutatják be produkcióikat. A gyermeknapon Cirkusz a javából című előadásra a helyszínen féláron válthatók gyermekjegyek. Vidám családi program várja a Fővárosi Nagycirkusz előadására érkezőket és a Városligetben sétáló családokat vasárnap 10 és 16 óra között. Az épület előtt felállított szabadtéri színpadon a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola növendékeinek előadásával indul a műsor, majd a tatai Talentum Iskola diákjai mutatják be légtornász produkcióikat, Boldog Péter és Kovács Bence bűvészek a gyerekek részvételével varázsolnak. A Magyar Zsonglőr Egyesület tagjai pedig bárkit megtanítanak három labdával zsonglőrözni vagy ördögbotozni. A lelkes gyerekek a színpadon is bemutathatják a gyermeknapon tanult vagy éppen régóta begyakorolt produkciójukat. A Cirkusz a javából című előadásra a 4 és 14 év közötti gyerekek 50% kedvezményt kapnak, ha jegyüket május 27-én a helyszínen váltják meg.

Megnyitó a Fővárosi Állat- és Növénykert új kiállítóhelye, a Varázshegy
Megnyitó a Fővárosi Állat- és Növénykert új kiállítóhelye, a Varázshegy

Mintegy százhúsz állatfajjal, különleges modellekkel, 3D-s mozival, szimulátorszafarival és számos érdekességgel várja látogatóit a Fővárosi Állat- és Növénykert új látványossága, a május 24-én megnyílt Varázshegy. A Közép-Európában egyedülálló, 3200 négyzetméteres kiállítótér berendezése egy százéves álom megvalósulása. A Nagyszikla belsejében helyet kapott kiállítótér a Földön valaha feltűnt létformáknak, az élet fejlődésének, gazdagságának bemutatását tűzte ki célul. A látogatók találkozhatnak életnagyságú, húszméteres bálnával, benyúlhatnak egy T-rex szájába, jégkorszaki időutazáson vehetnek részt az élethűen "száguldó", zötyögő dzsipen és térhatású filmeket tekinthetnek meg egy száz négyzetméteres vetítővásznon. Számos különleges állatfajjal, például csupasz földikutyával, üvegsügérrel, vaklazaccal, vándorló levelekkel is megismerkedhetnek az állatkert vendégei a Varázshegyben. A kicsik és nagyok tanulását több audiovizuális és érintőképernyős játék, mikroszkópok, kipróbálható, tapintható érdekességek, preparátumok és csontvázak is segítik.

A Dob utcai Lokál Kávézó és Bárban Jótékonysági Gyereknap vár mindenkit május 27-én 11 órától. A jelenlévő gyerekek és szülők aktív részvételével lesz gördeszka bemutató és kerekesszkes akadálypályát lehet kipróbálni. 12 órakor a Dalmesterek koncertjét hallgathatják meg, 13 órakor a magyar férfi vízilabda válogatott által aláírt labdát sorsolják ki. Délután Gördeszka Free Style Versenyt rendeznek, este pedig az ef Zámbó Happy Dead Band és Bambi Beatz Dr. Melancholia koncertjeivel szórakoztatnak.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció

A BKV különleges gyereknapi programként forgalomba állítja három, százéves villamosát a hosszú hétvégén, a favázas járműveken a nagykörúton, Kamaraerdőnél és a Pesti rakparton lehet közlekedni. Május 26-án szombaton a 1074-es pályaszámú, százéves favázas villamos Budafok kocsiszín és Kamaraerdő ifjúsági park között szállítja az utasokat délelőtt 10 órától délután fél ötig. A szerelvények a kocsiszínből minden egész órakor indulnak. Május 27-én vasárnap, a nemzetközi gyereknapon a BKV egy UV-villamost is forgalomba állít a 61-es vonalán, az utazók a Széll Kálmán tér és Hűvösvölgy között vehetik igénybe a régi járműveket, amelyek délelőtt fél 10 és délután fél hat között félóránként közlekednek. Vasárnap és hétfőn a 2/A és a nagykörúti villamosok vonalán a Széll Kálmán tér és a Boráros tér között is közlekedik egy-egy nosztalgiajárat, az egyik 99, a másik 104 éves. Ezek a járatok mindkét napon délelőtt 10 órától este fél hétig közlekednek háromnegyed órás követési idővel.