Béla

Első budapesti Nagy Hangszerválasztó

2012.05.31. 19:24

Programkereső

Június 1-én és 2-án a 10. jubileumát ünneplő Budapesti Nagy Sportágválasztóval egy időben idén hangszert is választhatnak a kicsik.

Június 1-én és 2-án a látogatók 13 hangszeres helyszínnel, és több mint 100 hangszerrel találkozhatnak a Merkapt Maraton Sportközpontban. Külön területen lapnak helyet a Magyar Nemzeti Filharmonikusok, a népi hangszerek, az ethnosound, a fafúvósok, a rézfúvósok, a vonós hangszerek, a pengetősök (akusztikus), a dobok, a digitális zongorák, az elektromos gitárok, a miniatűrök, a zeneoktatás és a hallásvédelem. Az érdeklődőknek természetesen alkalmuk nyílik a hangszerek kipróbálására, zenetanárok és szakemberek instruálása mellett, így a Nagy Hangszerválasztó is egy igazi információs bázis lesz mindazoknak, akik a hangszeres tanulás iránt érdeklődnek, elméleti és gyakorlati síkon egyaránt. 

Budapesti Nagy Sportágválasztó
Budapesti Nagy Sportágválasztó

Az I. Budapesti Nagy Hangszerválasztó vendége lesz Miklósa Erika. Az énekesnő Mozart Varázsfuvolájának Éj királynőjeként a világ összes jelentős színpadán fellépett, Londontól Párizsig, Münchentől New Yorkig. Különleges hangjával meghódította a világot, nemzetközi meghívások tömkelegével és háromszáz előadással a háta mögött ő lett a legkeresettebb művész ebben a szerepben. "Megcsináltam a karrierem, ám mindvégig sportoló maradtam. Mindegyik előadás olyan, mint egy verseny, amit meg kell nyernem, vagy legalábbis a legjobbat kihozni magamból!"- vallja magáról a művésznő. Miklósa Erika a huszonegyedik szezonját kezdte meg tavaly az opera világában. Az éneklés mellett rendszeres futóedzéseket tart, edzője irányításával negyven kilométert fut hetente, a félmaratoni távot már teljesítette, célja az idei New York-i maraton teljesítése. 

Miklósa Erika
Miklósa Erika

A Nemzeti Filharmonikusok érdekes programokkal várják a közönséget az I. Budapesti Nagy Hangszerválasztón, ahol felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt lehetőségük lesz megtapasztalni azokat az élményeket, érzéseket, amelyeket a hangszeres játék, a  klasszikus zene hallgatása, a hangverseny látogatás jelent. A két napos program keretében a gyerekek a szülőkkel együtt izgalmas, érdekes zenerészleteket hallgathatnak, ahol állatok, személyek, történetek elevenednek meg a hangok és hangszerek segítségével. Beszélgethetnek a zenekar művészeivel hangszereikről, arról, hogy mi motiválta hangszerválasztásukat, mit jelent számukra a zene, a zenekarban való együttzenélés.

Kocsis Zoltán
Kocsis Zoltán

A gyerekek nemcsak közel kerülhetnek egy-egy hangszerhez, hanem maguk is készíthetnek egyszerű zeneszerszámokat, sőt rögtönzött zenekart is alkothatnak. A rendezvényen a látogatók találkozhatnak Kovács Géza főigazgatóval, aki ha teheti, munkája mellett gyakran zongorázik, illetve több hangszeren is játszik, Antal Mátyással, a Nemzeti Énekkar karigazgatójával, aki fuvolistaként kezdte pályafutását, és Kocsis Zoltánnal, világhírű zongoraművésszel, zeneszerzővel, aki 15 éve a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója. A rendezvény június 1-én és 2-án, pénteken és szombaton ingyenesen látogatható a Maglódi úti Merkapt Maraton Sportközpontban.