Konrád, Tivadar

Győrkőcváros, leszállni kötelező!

2012.06.26. 19:25

Programkereső

Július 6. és 8. között ezt a mondatot hallhatják a győri vasútállomásra érkezők. Az ok: ötödik alkalommal rendezik meg Győrben a Győrkőcfesztivált, ahol a programok a 14 év alattiak számára ingyenesek. A város legnagyobb turisztikai vonzerővel bíró fesztiválján 2011-ben ötvenezren vettek részt.

A Győrkőcfesztivál szervezője a Vaskakas Bábszínház 23 fős társulata, fő támogatója pedig a város önkormányzata, amelynek anyagi hozzájárulása évről évre növekszik - mondta el Kocsis Rozi, a Vaskakas igazgatója a fesztivál sajtótájékoztatóján. Hzzátette, hogy a város intézményeinek összefogása nélkül a rendezvényt nem valósíthatnák meg, emellett kiemelte a szponzori hozzájárulásokat is, akiknek köszönhetően a fesztivál időtartama alatt a 14 éves kor alatti gyerekeket az alap veszélynemekre biztosítja egy életbiztosító, a fesztivál szállodáiban egy felnőtt szállásfoglalása esetén a győrkőckarkötős gyerekek ingyenesen vehetik igénybe a szolgáltatásokat, július 6. és 8. között a rendezvényen részt vevő, karszalaggal rendelkező gyermekek a vasúti visszaúton díjfizetés nélkül utazhatnak.

Győrkőcfesztivál
Győrkőcfesztivál

Ez az a győri rendezvény, amely a legtöbb vendégéjszakát generálja a városban: 2011-ben mintegy húszezer gyerek regisztrált - egy mosolygós fényképért cserébe, ezekből idén a Városháza téren mosolytornyot állítanak -, szüleikkel, kísérőikkel együtt mintegy ötvenezren látogatták meg a Győrkőcfesztivál programjait. Mivel színház szervezi a fesztivált, természetes, hogy átgondolt dramaturgia mentén, az egyes helyszínekhez tematikusan passzoló díszletben zajlanak a programok a játszótérré átváltozó győri belvárosban.

A Győrkőcfesztivál július 6-án 19 órakor indul a Lippentő és a Szentendre Táncegyüttes műsorával, majd Szalóki Ági és Vitai Ildikó koncertjére kerül sor. 21:30-kor veszik át Győr városának kulcsát a gyerkőcök Borkai Zsolt polgármestertől, 22 órakor pedig tűzijáték kezdődik. Szombaton 10-től 20 óráig, vasárnap pedig10-tól 18 óráig összesen 19 belvárosi helyszínen - köztük a Víziszínpadon, a Jégvirág téren, a GDF Suez Tudorparton, a Grabo Varázshídon, a Mesevárosban, a Babakertben és Manófalván - zajlanak az események, és esténként koncertezik Malek Andrea, Korpás Éva és a Körte Zenekar, illetve Bognár Szilvia is.

Győrkőcfesztivál
Győrkőcfesztivál

Győrbe jönnek a független bábosok legjobbjai - az ESZME Bábszínháza, Fabók Mancsi Bábszínháza, a Hepp Trupp, a MárkusZínház, Pályi János, a Tintaló Társulás és a Ziránó Bábszínház -, a Vojtina Bábszínház Debrecenből pedig míves játékokat hoz. Ellátogat Nagykarácsonyból a Mikulás, játékosan ismerkedhetnek a gyerekek a fizikával és a kémiával, illetve a környezetvédelem fontosságával, lovagolhatnak pónikon, bóklászhatnak a pannohalmi füvészkertben, lesz óriás hintaló és táncház, de kipróbálhatnak régi falusi játékokat is. Tekereghetnek kerékpáron, hajózhatnak, a kalandparkban a Rába folyó fölött lebeghetnek, bebújhatnak a Zorb óriásbuborékba és a Spinfizz hatalmas mosógépébe, csónakázhatnak a főtéren, korcsolyázhatnak, szánkózhatnak, a rendőrörsön pedig nyomozhatnak. És akiknek ez nem elég, betérhetnek a Xántus János Múzeumba, a Győri Városi Múzeumba, elmehetnek az állatkertbe, felsétálhatnak a kilátóba vagy a Püspökvárba, és csobbanhatnak egyet az élményfürdőben.

Negyedik alkalommal kapcsolódik a Győrkőcfesztiválhoz a Győrkőcolimpia, ahol nyolc sportágban háromszázan, köztük a Győr négy testvérvárosából érkező gyerekek, mérkőzhetnek meg egymással. A sportversenyekre több olimpikont is várnak a szervezők.

Győrkőcfesztivál
Győrkőcfesztivál

A Kiváló művészeti fesztivál minősítésű Győrkőcfesztivál részletes programja megtalálható a Fidelio ingyenes különszámában, és mobiltelefonra fejlesztett alkalmazásban is böngészhető.