Konrád, Tivadar

Olvasnivalók a nyárra

2012.07.12. 13:40

Programkereső

Az Ünnepi Könyvhét a gyermekek számára is bőven jelentkezett újdonságokkal. A kínálatból most összeszedtük azokat a köteteket, amelyeket nem lenne érdemes kihagyni a nyári olvasmányok sorából.

Arnold Szilvia és Arnold Viktória legújabb mesekönyvében egy falusi galamb városi történetét vetette papírra. A Ciceró Kiadónál megjelent Galambkalandnak Gábor a főhőse, aki hogy álmát megvalósítsa, a nagyvárosba költözik. Terve nem igazán jön össze, de mindeközben sok új baráttal megismerkedik, sőt, Tubica személyében még az igaz szerelemre is rátalál. Balázs Ágnes Menjünk világgá! című könyvével az óvodás korúaknak kedveskedett. Az eredetileg színésznőként indult, ma már főállású írónő tizenkettedik mesekönyve Hajcihő, a tökéletlensége miatt kidobott mézeskalács-figura és a születésnapját ünneplő Borka tengerhez tartó kalandos útját meséli el szeretetteljes és tanulságos történet formájában. A kezdő, de már egyedül is olvasó gyerekek számára szintén a Móránál jelent meg Majoros Nóra 3x1 család című könyve. Az elsőkötetes szerzőnő írása önéletrajzi ihletésű családi mese: Bruni, a kilencéves kisfiú, akinek elváltak a szülei, hajmeresztő sztorikat mesél családjáról és életéről. A történetek tálalása a sajátos gyermeki nyelvezetnek és Rubik Anna rajzainak köszönhetően azonban mégis szórakoztató és megunhatatlan. A Manó Könyvek gondozásában jött ki Bátky András író és az Év Gyermekkönyve Díjas Lakatos István illusztrátor könyve, a Bazsó és Borka. A kedves pincérem című kötet öt humoros történeten keresztül mutatja be a címben szereplő ikerpár csínytevéseit, amikhez rejtélyes módon egy pincemanónak is köze van. Az első önálló olvasmányként is ajánlott könyvből az is kiderül, kit és miért hívnak pincéremnek, és mi teszi őt kedvessé a szinte elviselhetetlenül rosszcsont ikerpár számára. A nyár legizgalmasabb és leghűsítőbb balatoni történetével a Kolibri Kiadó rukkolt elő a Könyvhétre. Jeney Zoltán meséje, a Rév Fülöp Balatóniában játszódik, ahol a lovagok, fajszok és miabigyóiak földjén sötét idők járnak: Csobánc király és az egész birodalom segítségre szorul. Akarattya hercegnő tanácsait követve Rév Fülöp útra kel, hogy megmentse a világot. Arcok és Formák címmel szintén a Kolibri Kiadónál jelent meg Kun Fruzsina író-illusztrátor kétkötetes könyve. A tanítást célzó sorozatban formákról, ellentétekről és számokról tanulhatnak a gyermekek, és mindezt játékos formában, korosztályokra bontott feladatokkal.

Kun Fruzsina: Arcok és Formák (Kolibri Kiadó)
Kun Fruzsina: Arcok és Formák (Kolibri Kiadó)

A verseskötetek mezőnyében is találhatunk igazi különlegességeket: Finta Szilvia Hanna A Szív ügye című kötetében megérintő őszinteséggel ír a gyermekek rácsodálkozásokkal teli világáról. A Noran Könyvesház gondozásában megjelent versek a család, a hazásság, a barátság témái mellett a felnőttek érthetetlen szóvilágát is körbejárják. Vagyis, hogy pontosan mit is jelent a "galibalizáció" vagy az EU, és hogy milyen ünnepi alkalmakhoz illik leginkább a svájci "frakk" és "neonnaci". Második kiadásával jelentkezik továbbá Nemes Nagy Ágnes klasszikussá vált Lila fecske című verseskötete a Móra Kiadónál. A versekben madarak és használati tárgyak kelnek életre, az írónő szeretetteljes sorait Molnár Jacqueline érzékeny rajzai illusztrálják.