Béla

Miért menjünk a gyerekkel Bécsbe?

2012.07.24. 12:50

Programkereső

Fedezd fel, tapintsd meg, szagold meg, próbáld ki, tegyél fel kérdéseket! - A bécsi Zoom gyerekmúzeum az érzékszerveik kipróbálására invitálja a gyerekeket aktuális társadalmi témák és foglalkozások keretében.

A Zoom Kindermusemot 1994-ben alapították mint Ausztria első kifejezetten gyerekeknek szóló múzeumát. A Zoom 2001-ben költözött át jelenlegi épületébe a bécsi múzeumi negyedben (MuseumsQuartier), mely ezután nemcsak a gyerekeknek szóló kulturális intézményként működött tovább, hanem a világ egyik legnagyobb kulturális komplexumának részeként is. A Zoom olyan független intézmény, mely struktúrájában és tematikus elrendezésében eltér más múzeumoktól. A kulturális kerület szívében elfoglalt különleges elhelyezkedése miatt nagyobb érdeklődéssel fordul a különböző művészeti ágak felé, mint más gyerekmúzeumok, így a Zoom a gyerekek és a művészek közös kísérletezésének központjává vált az elmúlt években. Számos művész dolgozik együtt a gyerekekkel a tudomány, a mindennapi kultúra, szociológia, filozófia és természetesen a művészetek témaköreihez kapcsolódóan. A Zoom által szervezett programokban kutatók és művészek készítenek közös projekteket, a múzeum belső tereit, installációit pedig vizuális művészek, ifjú építészek tervezték és alakították ki.

És hogy mit és milyen korosztálynak kínál a Kindermuseum? A Zoom Óceán az egészen piciket - 0-tól 6 éves korig - hívja egy tengeri utazásra, ahol két, egymás fölötti szinten tapasztalhatják meg a víz alatti világ és egy hajó látványát, színeit számtalan játék és kiállított tárgy használata közben. A kalandos utazás egyaránt fejleszti a kicsik motorikus, szociális és kognitív képességeit. A Zoom Stúdióban 3-tól 12 éves korig várják a gyerekeket vizuális művészek, akiknek seítségével játékosan fedezik fel a különböző vizuális technikákat csoportos workshop formájában. A Zoom Animációs Filmstúdió a múzeum multimediális laborja, ahol az általános iskolás korosztály ismerheti meg a filmgyártásban dolgozó forgatókönyvírók, rendezők, operatőrök, fotósok és hangmérnökök szerepét, amellett, hogy animációs filmeket, 3D-s animációt, hangkollázst és popszámokat is készíthetnek. A 6-12 éveseknek szóló Zoom interaktív kiállítása a tudomány, az építészet, a hétköznapi kultúra és a művészetek területéről mutat be a gyerekeknek kulcsfontosságú témaköröket. Érzésszerveik bekapcsolásával, játékon keresztül tapasztalhatják meg, hogy például mi is egy szobor, az űrhajósok hogyan tudnak egy űrbázison aludni, mi a közös a zenében és a matematikában vagy hogy archeológusok valóban csontok után ásnak-e?

Idén nyáron - szeptember 15-ig - az evés témáját („Crunch, Munch, Slurp") járják körbe szokatlan megközelítési és vizsgálati pontokat kínálva a kisebbeknek. Azt vallják, az evés és ivás nemcsak alapvető életszükséglet, hanem önmagában is egy csodálatos dolog: az orrunkba szálló, ínycsiklandó konyha illata, a fagylalt nyelvünkön szétolvadó édes íze, a serpenyőből visszhangzó sistergés, a nyerstésztában elmerülő kezünk és egy gazdagon díszített asztal látványa a szemünknek, mind-mind az étkezés művészetéhez tartozó fontos részletek. A kiállításon a gyerekek megtapasztalhatják, hogy mi elégíti ki az éhséget és mi tart minket egészségesen, milyen tápanyagokra van szükségünk, hogyan függ össze az étel és a mozgás, honnan jönnek az ételeink és mi van bennük. Az ifjú múzeumlátogatók összeállíthatnak egy egészséges ebédet, a test belső felépítésnek térképén navigálhatnak végig, biciklizhetnek, evezhetnek, lépcsőzhetnek, hogy megnézzék, ezalatt mennyi kalóriát éget el a szervezetük, a különböző szezonális gyümölcsöket és zöldségeket ismerhetik meg, újrahasznosított anyagokból hatalmas tárgyakat építhetnek az udvari ateliében.

S ha valakinek mindez nem elég, annak arra is van lehetősége, hogy saját születésnapját a Kindermuseum falai közt ünnepelje barátaival, amikor egy kétórás zsúr keretében étel, ital, játék és egy interaktív közeg várja a szülinapozókat.