Benedek

Búcsúztassa a nyarat a Zsolnay Negyedben!

2012.08.24. 17:30

Programkereső

Augusztus 25-én és 26-án két tucat helyszínen mintegy száz ingyenes látogatható program, bábszínházi előadások, koncertek, táncbemutatók és kiállítások várják a családosokat. A Zsolnay Negyed a Szamárfül Fesztivál erejéig egy mintegy 40 ezer négyzetméteres játszótérré változik.

A Bóbita Bábszínház szabadtéri színpadán a Pannon Filharmonikusok Kodály Központból már ismert programsorozata, a Csigaház ezúttal az ütőhangszereket mutatja be a kicsiknek. A hangulatos Pirogránit udvaron a Szélkiáltó együttes koncertezik: az est során Weöres Sándor, Kiss Dénes, Páskándi Géza, Tamkó Sirató Károly, Tarbay Ede és sok más költő énekelt versei is felcsendülnek. A Bóbita Bábszínház lesz majd a legfőbb teátrum helyszín, annak is elsősorban szabadtéri színpada, de több épületben is tartanak előadásokat. A Zsolnay kisasszonyok tere, a Sikorski-ház előtti Ginkgo tér és a Boltok utcája is helyet ad majd egy-egy gyermekelőadásnak. A sokszínű programokat kisebb-nagyobb kiállítások is gazdagítják: látható lesz a 2011-ben Budapesten, a Down Világnap alkalmából kortárs képzőművészek és fogyatékkal élő gyermekek festményeiből rendezett tárlat, ízelítő az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábgyűjteményéből, kortárs illusztrátorok által készített robot képek is.

I. Zsolnay Fesztivál - Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs
I. Zsolnay Fesztivál - Zsolnay Kulturális Negyed, Pécs

És ha már Szamárfül: igazi állatok is lesznek a fesztiválon. A Misina Természet- és Állatvédő Egyesület három helyszínen állatbemutatókkal, állatsimogatókkal várja a kisgyermekes családokat. Az American Corner udvarán hétvégén az észak-amerikai őslakos indiánok és az első telepesek szokásait és kultúráját ismerhetik meg a gyerekek a különböző játékokon és foglalkozásokon keresztül. A Korsós udvar reneszánsz játszóházában a résztvevők középkori ügyességi játékokat próbálhatnak ki, melyhez a felszerelést saját kezűleg állíthatják elő. A kis lovagok lándzsát, kopját, pajzsot, sisakot is készíthetnek. A Ginkgo téren az energiatudatos viselkedésmintát népszerűsítik majd játékokon és kreatív praktikákon keresztül.

Bóbita Bábszínház
Bóbita Bábszínház

Az augusztusi Zsolnay Művészeti Piacon hagyományos kézműves, iparművészeti és design alkotásokat vásárolhatnak a látogatók. A szervezők a gyerekeket kézműves foglalkozásokkal, marcipángyurmával, elfeledett ízekkel, nosztalgia játszóházzal, többek közt gólyalábbal és fakörhintával várják a Boltok utcájába. A Várostörténeti Múzeum Padlás foglalkozásai a múltba repítik a vállalkozó kedvű gyerekeket.  Egy 1865-ben készült óriás térképrészleten faelemekből építhetik fel a Derflit (a Várostörténeti Múzeumnak otthont adó épületegyüttest) a gyerekek, vagy éppen régi bútorok között, korabeli ruhákban fotózkodhatnak, de egy óriás térképen utána is nézhetnek az ifjú helytörténészek, hogy megvolt-e már az utcájuk a 19. század végén.

A Magyar Társasjátékos Egyesület játékai az Apostolos teremben várja kicsiket és nagyokat, míg a Duna-Dráva Nemzeti Parkkal ökoszöszmötölése a Jégverem mellett lesz. A program során az érdeklődők megismerkedhetnek a vizek és vízpartok élővilágával, vízben élő apró élőlényekkel, betekintést nyerhetnek az erdei állatok és növények életébe, és ismereteket szerezhetnek a madarak mindennapjairól. Az Üvegházban újrahasznosított anyagokból készíthetnek hangszereket, ruhákat az otthonról hozott anyagokból a családok, az Inkubátorházban vasútmodell-kiállítás várja az érdeklődőket - itt akár irányítani is lehet a vonatokat, vagy éppen modellezni is lehet. A Csillagteraszon a csuhézást, agyagozást, fonalmunkát, nemezelést, faművességet lehet kipróbálni, a gyerekek készíthetnek csacsifület, csacsifarkat, csacsifejet is, de itt épül majd fel Dobozváros is.

Hangulatkép - I. Zsolnay Fesztivál - Zsolnay Kulturális Negyed
Hangulatkép - I. Zsolnay Fesztivál - Zsolnay Kulturális Negyed

A Pirogránit udvar Kincses Piacán nem lesz szükség sem iránytűre, sem ásóra, hogy kincset találjanak a gyerekek! Arra bíztatjuk a gyerekeket, hogy ürítsék ki szekrényüket, pakolják ki a polcok alját, és hozzák el a Kincses Piacra a feleslegessé vált könyveket, játékokat, videojátékokat, kütyüket és ruhákat. Ami valakinek kacat, az másnak érték, ami másoknak érték az valakinek zsebpénz! Jelentkezni a kincsespiac@zsn.hu címen lehet augusztus 23-ig, vagy a fesztivál ideje alatt a helyszínen 10.00 óráig. A zenei programok között napközben már a legapróbbaknak is találnak szüleik kedvükre valót. A Boltok utcájában 0-3 éveseknek szóló zenei foglalkozás, a Muzsikás babus(for)gató látogatható. Az E78 Zenetermében pedig Dúdolda címmel dalos-zenés játék várja az alig pár hónapos csöppségeket és nagyobbacska testvéreiket, ahol mindenki kipróbálhatja a hangszereket, részesévé válva a közös produkciónak.

Táncban sem lesz hiány, hiszen a GoBe Társulat alkotóinak beavató mozgásfoglalkozásán Igor Sztravinszkij Tűzmadár című művét dolgozzák fel a gyerekek. A Pirogránit udvaron láthatja majd a közönség a pécsi tánckultúra ápolásában részt vevő, nagy múltú szervezet, a Pécsi Társastánc Sportegyesület kerekes székes táncbemutatóját. Ugyanitt lép majd színpadra a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház gyermekcsoportjának tagjai, akik magyar népmeséket és azok karaktereit állították színpadra. A Zsolnay Kulturális Negyed felnőtteknek szóló szabadtéri mozija óriási népszerűségre tett szert a nyár során. Most a gyerekeken a sor, régmúlt idők esti meséi peregnek a vásznon. Szülőket is ér hozni!

További részletek, teljes programsor: www.szamarfulfesztival.hu