Gertrúd, Patrik

Szlovák Kultúra Hete Budapesten

2012.08.29. 14:59

Programkereső

A szeptember 1. és 7. között megrendezett eseménysoron többek között sztrapacska-kóstoló, színházi előadások, koncertek, kiállítások és a Pozsonyi Piknik fesztivál várja az érdeklődőket.

Jana Tomková, a Szlovák Intézet igazgatója az egyhetes eseménysor kapcsán kiemelte, hogy a kulturális hét szeptember elsején, a szlovák alkotmány ünnepén veszi kezdetét. Idén immár negyedik alkalommal ekkor tartják a Pozsonyi Pikniket is, amelyen az intézet is részt vesz. Standjukon bemutatják az észak-nyugaton fekvő, gyógyvizéről híres Trencsénteplicet, Karol Krcmár papírvágó művészt, aki a Gyermekek utcájában is fellép. Továbbá idén sem marad el a sztrapacska-kóstoló és a hagyományos pozsonyikifli-sütő verseny sem. Utóbbi fődíjasa másodmagával két éjszakát tölthet egy pozsonyi szállodában.

A Magyar Nemzeti Múzeum főbejáratánál az érdeklődők vasárnap Mária Terézia pozsonyi koronázási ünnepségéről szóló bemutatót láthatnak. A magyar és latin nyelvű előadáson a királynőt a magyar-szlovák születésű Becse Szabó Helena szoprán alakítja. Breznóbánya, az Alacsony-Tátra lábánál fekvő közép-szlovákiai város lesz a középpontban szeptember 3-án a Szlovák Intézetben, este pedig a breznói Ján Chalupka Színház szlovák nyelvű előadását tűzték műsorra.

Pozsonyi Piknik
Pozsonyi Piknik

Szeptember 4-én két kiállítás is nyílik az intézetben: A Kassai korzó - hírességek albuma címmel olyan személyekről mutatnak be könyvet, akik az 1800-as évek végén meghatározták Kassa arculatát, köztük Schalkházi Leopoldot, aki 1873-ban a korszak legelegánsabb szállodáját építtette meg, Répánszky Mihály építészt, Éder Jenő ügyvédet, Maurer Adolf könyvkereskedőt. Az emeleten Gyukics Péter a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig sorozatának fotográfiái lesznek láthatók.

A polgári kutya nevelése címmel Márai Sándor kassai magyar író által inspirált színdarabot mutatnak be 4-én este a színházteremben. A darab szerzője Silvester Lavrík rendező és Anna Vlcková-Strachan népszerű szlovák blogger. Késő este az intézet udvarán fényinstalláció várja a látogatókat. A belvárosi Vörösmarty téren szeptember 5-én a Kassa városa mutatkozik be, mely 2013-ban Európa egyik kulturális fővárosa lesz. Az A38 hajón szeptember 6-án a Groovin Heads szlovák és a Random Trip magyar együttes zenél együtt. A hét zárásaként szeptember 7-én hat népi iparművészeti mesterséget bemutató szlovákiai egyesület mutatkozik be a Vörösmarty téren, ahol később a pozsonyi műszaki főiskola Technik nevű folklóregyüttese is fellép.