Benedek

A hóbortos macska és az öreg

2012.09.08. 10:36

Programkereső

A Bubapest Bábszínház októberben tűzi műsorára Sven Nordquist író Pettson és Findusz világszerte népszerű történetét. A bemutató apropóján Bereczki Csilla, a SZFE végzős bábrendező szakos hallgatója ajánlja a svéd mesesorozat Pettson karácsonya című kötetét.
Bereczki Csilla, a SZFE végzős bábrendező szakos hallgatója
Bereczki Csilla, a SZFE végzős bábrendező szakos hallgatója

A svéd szerző maga illusztrálta könyvei világszerte népszerűek az óvodások, a kisiskolások és szüleik körében, ezért is választottam őket alapanyagként a Budapest Bábszínház októberi bemutatójához. A történetek egy magának való falusi ezermester, Pettson és minden lében kanál macskája, Findusz kalandjait mesélik el. Az öregember és a macska viszonya tökéletesen leképezi a sokszor vicces, máskor bonyolult szülő-gyerek kapcsolatot, annak minden örömével, fájdalmával és félreértésével együtt. A hétköznapi események Findusz (gyerek)szemszögéből óriásinak tűnnek, így lesz a palacsintasütésből izgalmas üldözős burleszk, az ártalmatlan öreg borzból pedig rettentő szörny.

Sven Nordquist: Pettson és Findusz-sorozat (General Press)
Sven Nordquist: Pettson és Findusz-sorozat (General Press)

Findusz ezer kérdést tesz fel, ha nem tetszik valami neki, világgá megy. Pettson - mint minden felnőtt - szabályokat állít fel, de mindennél jobban szereti a macskáját. A gyerek és a felnőtt látásmódjának egyidejű bemutatásával azt szeretnénk, hogy a néző gyerekek és szülők is magukra, egymásra ismerjenek.

A Budapest Bábszínház október 10-től tűzi műsorra a darabot, melynek adaptációját Fekete Ádám készítette el a négy Pettson és Findusz-könyvből. A különös bútordarabokkal berendezett Játszó-térre már hároméveseket is várnak. A Bábszínház idei premierjeiről erre a linkre kattintva olvashatnak bővebben.