Emőke

Napkollektor, ökolábnyom, biogáz

2012.09.13. 14:23

Programkereső

Ha egyensúlyba szeretnél kerülni önmagaddal, a környezeteddel, és az összegyűjtött esővizet sem veted meg, ott a helyed a Millenáris Ökonap programján szeptember 15-én!

Az ökonap választ keres arra a kérdésre, vajon fenntartható-e a Föld, és hogyan élhetünk környezettudatosan, hogy minél tovább használhassuk bolygónkat. A rendezők célja, hogy bemutassák: az egyes emberek és a családok hogyan járulhatnak hozzá ahhoz, hogy csökkentsék a Föld terheit és egyensúlyba kerüljünk - mondta ifj. Vitray Tamás, a National Geographic Magyarország vezetőszerkesztője a rendezvény helyszínén tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. "Hiába mennek közhelyszámba, ezeket a kérdéseket vesszük elő az ökonapunkon. Mert amíg baj van, amíg nem találunk jó megoldásokat, addig az a dolgunk, hogy egyfolytában kérdezzünk, tanakodjunk, mert az időnk egyre fogy" - hangoztatta. Az egész napos program délelőttjén neves szakértők részvételével konferenciát tartanak, és rengeteg színes, szórakoztató és zenés programot terveznek, amelyeken keresztül a rendezők igyekeznek a látogatókhoz eljuttatni az idei év mottóját.

Szalóki Ági
Szalóki Ági

Az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) idén a National Geographic kezdeményezése mellé állt. Az ökonap nagyszerű alkalom arra, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a környezettudatos, a környezetet, a természetet kímélő életmódra, melynek egyik mindennap megtehető megoldása a hulladékok szelektív gyűjtése. Ennek hasznosságáról sok mindent megtudhat az aki, ellátogat a National Geographic ökonapjára  - mondta Vámosi Oszkár, az ügynökség ügyvezetője, a rendezvény fő támogatója.

Hozzáfűzte, hogy a szeptember közepén induló és az egész országra kiterjedő, a hulladékgazdálkodás gyakorlatát bemutató rendezvénysorozatuk mérföldkövének tekintik a Millenárison tartott rendezvényt. Juhász Árpád geológus elmondta, hogy szakmájából adódóan és mint az ENSZ klímanagykövete, a Föld számos pontján megfigyelhette a gleccserek olvadását, ami a globális felmelegedés egyértelmű és sajnálatos megnyilvánulása, ha úgy tetszik, akkor a Föld hőmérője. A geológus kiemelte a zöld civil szervezetek munkájának fontosságát. Szükségszerűnek nevezte csökkenteni az ökológiai lábnyomunkat, és kívánatosnak nevezte a kérdéskörnek a politika szintjére emelését. A sajtótájékoztatóra meghívott Cseh László olimpikon, Keleti Andrea táncművész és Szalóki Ági énekes beavatták a sajtó képviselőit, hogy magánéletükben milyen módon igyekeznek a környezettudatos életformát megvalósítani.