Béla

Babai Éva: "Több generáció nőtt fel a könyveinken"

2012.10.21. 09:12

Programkereső

Babai Éva azt vallja, hogy a legkisebb gyerekeknek is szakszerű ismereteket kell átadnunk. 22 éve alapította a Tessloff és Babilon Könyvkiadót, azóta is lelkesen keresi az új lehetőségeket, és csak színvonalas kiadványok kerülnek ki a keze alól.

- A járműveken utazva egyre több ember kezében valamilyen elektronikus könyvolvasót lehet látni. Milyen jövőt jósolsz a papírra nyomtatott könyveknek?

- Nagyon szeretem az elektronikus eszközöket, mert az életünket egyszerűbbé teszik, a kapcsolattartást és általában az élet tempóját felgyorsítják. Bizony sokszor kihívást is jelent ezek kezelése. A könyvolvasó kütyüknek is megvan a maguk szerepe elsősorban a szépirodalom terén, ahol jellemzően csak szöveggel találkozunk.

Tessloff kukucskáló könyv
Tessloff kukucskáló könyv

- Milyen könyveket vesznek a kezükbe a legszívesebben a gyerekek?

- A sztársorozat nálunk a Mi MICSODA Junior, amit 5-7 éves gyerekeknek készítünk. Először a  kukucskálóablakokat hajtogatják fel és néznek be mögéjük. Aztán a rejtvényeket próbálják újra és újra megfejteni - amelyek szintén a kukucskálók alatt vannak. Csak aztán jöhet a lényeg.

- És mi a lényeg?

- Igaz, hogy a célcsoportunk még részben óvodás, de nem becsülhetjük le az információéhségüket, és főleg nem a szülőkét. Olyan tartalmat kell adjunk, amivel igazi tudást szerezhetnek a gyerekek és akár a szülők is. Ennek a korosztálynak sem szabad sablonos közhelyeket írni. Vegyünk egy olyan egyszerűnek tűnő kiadványt, mint a Mi MICSODA Junior Állatkertek. Nemcsak az állatokról, hanem azok gondozásáról, a kifutók történetéről, az állatkert működéséről is sokat megtudhat az olvasó ebből a könyvből. Te például tudtad, hogy a vízilovak este aktívak igazán és akár 40 kg füvet is megesznek?  Vagy azt, hogy hogyan tervezhető egy nyitott kifutó, hogy az állat ne ugorhasson a közönség közé?  Bizony ezeket az ötéveseknek szóló könyvből megtudhatod.

- A matricás Junior-füzetek mennyiben kapcsolódnak a könyvekhez?

- Témájukban igen, és arra építenek, hogy a gyerekek imádnak rajzolni, matricát ragasztani, rejtvényt fejteni.  Nagyon népszerűek.

Beszélő babakezek
Beszélő babakezek

- Csak ismeretterjesztő könyveitek vannak?

- Korábban a Mi MICSODA sorozatról voltunk elsősorban híresek, amin már több generáció is felnőtt, de ma már a Tessloff Babilon Kiadó más könyvei is kedveltek. Most egy nagyon vonzó, 3  kötetből álló mesét kínálunk: A jámbor jávorszarvas, A melegszívű medve és a Hebrencs hód. A három jó barát mind a három kötetben szerepel, csak mindig más a főszereplő. A remek, lényegre törő és vidám szövegek mellett a velük összhangban álló egyedi képi világ miatt is egy élmény a könyveket kézbe venni. A szerző Nicholas Oldland egyben grafikus is, nem csoda, hogy vizuálisan is ilyen vonzó könyvet alkotott.

- Ha már a vizuális élményeknél tartunk, mit jelentenek a Beszélő babakezek jelei? Tényleg visszajelelnek a babák?

- Igen! Ez most sokakat foglalkoztat, egész mozgalom alakult ki a kismamák körében. A babának kilenc hónapos korától lehet az egyszerűbb jeleket mutatni. Illetve nem is mutatni, hanem eljátszani. Ez az egész babajelelés a picik gesztikulálási hajlamára épül. Egyéves korára 30-40 jelet tud aktívan használni. Ha ki tudja fejezni ilyen módon magát, akkor kevésbé nyűgös, és majd később a szókincse is gazdagabb lesz. Jelelni tudja, ha éhes, ha álmos, vagy ha kér valamit. A babajeleket használó kismamák történetei bizonyítják, mennyi közlendője volna a gyereknek számunkra, ha tudna beszélni. Az állatkertben például a mama mutatta az állatokat (és persze azok jeleit), és a pici pedig a vonat jelével válaszolt. Igen, mert az elhaladó vonat hangját lehetett éppen hallani.

Beszélő Babakezek - Gyere játszani!
Beszélő Babakezek - Gyere játszani!

- A Beszélő babakezek sorozatban már a második kötet is megjelent, jól tudom?

- Igen, nekem ez még kedvesebb, mint az első, szinte kilép a könyvből a kíváncsi gombszemű kislány, aki egyébként szakasztott mása Pap Kata kislányának. Pap Kata mindkét kötetet művészien illusztrálta, a verseket pedig Nyulász Péter írta.  Egyébként a könyvek a babajelek nélkül is teljes értékűek. Visszatérve az első kérdésedre, az e-könyvekkel kapcsolatban, elárulhatom, hogy hamarosan kész lesz a Beszélő babakezek e-könyves változata, ami majd letölthető lesz az internetről. Ezekben megmozdulnak a figurák - a kutyus csóválja a farkát, a papírsárkány feljebb emelkedik a levegőben -, ha hozzáérünk az érintőképernyős készüléken. A babajeleket pedig rövid videóbejátszásokon keresztül sajátíthatják el a szülők. Természetesen itt is szakértővel dolgoztunk, a babajeles tanácsokat Zentai Katától kaptuk.

- Láttam a televízióban vetített Caillou figurát a könyveiteken. Ezek a könyvek hogyan kapcsolódnak a filmekhez?

- A főszereplő 2-3 éves kisfiú, Caillou, a számára nehéz élethelyzeteket próbálja megérteni, és ebben szülei gondoskodó szeretettel támogatják. Ez egy olyan könyvsorozat, ami a kisgyereknek élmény, és a szülőt is neveli kicsit, hogy hogyan kezelje a különböző helyzeteket. Példaként említhetem  A bili című könyvünket, ami természetesen a bilire szoktatás kérdését járja körül.