Ervin

Színes olvasnivalók a télre

2012.12.13. 08:43

Programkereső

A tél közeledtével egyre korábban sötétedik, egyre hidegebb van odakint. Ilyenkor a gyerekek számára az egyik legjobb program bekucorogni anya ölébe, és végiglapozni, elolvasni egy könyvet együtt. A Kolibri Kiadó újdonságaiból válogattunk hideg, téli estékre az egész családnak.

Bosnyák Viktória Puszedli és Habcsók - Télen-nyáron karácsony című könyvében nem hagyja nyugodni egy kérdés Puszedlit, a barna medvét. Téli álmot kellene aludnia, de ő csak azon töri a fejét, vajon miről szól a karácsony. A világjáró sárgarigó azt mondja, a lényeg a díszes karácsonyfa és a nagy halom ajándék. Vagy inkább a figyelmességről és a szeretetről szól, ahogy azt Habcsók, a jegesmedve lány gondolja? Amikor Puszedli és barátai végül rájönnek, milyen az igazi ünnep és a szívből jövő ajándék, tökéletes karácsonyi ünnepséget rendeznek, még ha májusban is. A népszerű írónő bájos története a pszichológusok által elismert elméletet, az öt szeretetnyelvet is közérthetővé teszi a gyerekek és felnőttek számára. Az öt éven felülieknek ajánlott könyvet Rippl Renáta rajzai teszik még szebbé és karácsonyiasabbá.

Miú és Vau - Kolibri Kiadó
Miú és Vau - Kolibri Kiadó

Timo Parvela és Virpi Talvitie Miúról és Vauról szóló rövid történetei egyszerre világítanak rá saját életünk esendőségeire és örömeire. A mély megértéssel és finom iróniával átszőtt mesék már az óvodás korosztályt is megszólítják, de az egész család számára tartalmas és feledhetetlen élményt nyújtanak. A sokoldalú finn író számos irodalmi kitüntetésben részesült, többek között a hazájában legrangosabb Finlandia Junior díj birtokosa. Műveit 15 nyelvre fordították le, könyvei minden országban a sikerlisták élén állnak.

Palya Bea: Altatok (borító)
Palya Bea: Altatok (borító)

Palya Bea Altatok című legújabb, hangfelvételekkel bővített verseskötetét októberben született kislánya ihlette. Az altatódalok többnyire a várandósság időszakában készültek, a végeredmény pedig huszonhárom kedves, mesés mű, melyekhez Szottfried Zsófia készített csodaszép, vicces és eredeti festményeket. A témák között szerepel például születés előtti várakozásról szóló (Anya, milyen volt, amikor még nem voltam?), magáról a szülésről mesélő (Fa alatt szültelek), de a gyermek álmairól szóló (Sárkányos) is, valamint a nagyszülők és az apuka képe is megjelenik néhányszor. Végül pedig az Ébredés-dal hozza vissza Lilit, a kislányt a mély és édes álmok birodalmából. Bár alapvetően altatódalokról van szó, nemcsak a gyerekek, hanem az egész család élvezni fogja a fülbemászó versikéket és dallamokat, nullától kilencvenkilenc éves korig egészen biztosan.

Pocakmese - Kolibri Kiadó
Pocakmese - Kolibri Kiadó

Hasonló és mégis más. Az anyaságról, várandósságról szól Szabó Attila Pocakmese című könyve. Az anyavárás 9 hónapja bizony hosszú idő. Talán rém unalmasan is telne, ha odabent nem lennének a titkos kalandok, és egy igaz barát, akivel a visszaszámlálás is vidámabban telik. S míg a Pocakmese ifjú lakója arról ábrándozik, milyen jó lesz odakint, te, kedves olvasó, visszaemlékezhetsz, milyen jó volt odabent. A Pocakmese izgalmas olvasmány mindazoknak, akik egyszer már megszülettek, és különösen azoknak, akik épp az új jövevény születését várják.

Gengszter nagyi - Kolibri Kiadó
Gengszter nagyi - Kolibri Kiadó

A 11 éves Ben rettegve gondol a péntek estékre, amikor a nagymamájánál kell aludnia. Ő ugyanis minden idők legunalmasabb nagymamájának látszik: állandóan szókirakósdit játszik és káposztalevest főz. David Walliams Gengszter nagyijának van azonban egy titka, amelyről még unokája, Ben sem tud: az ősz haj, és a műfogsor csak álca, a megszokott külső mögött egy igazi, nemzetközi hírű ékszertolvaj rejtőzik. Kalandos és megindító történet egy nagymamáról és az unokájáról, valamint lopott koronaékszerekről.