Emma

Hercegnők, Johanna, Garmann és a kalózok

2012.12.17. 13:13

Programkereső

A Scolar Kiadó gyerekkönyvei között böngészve rengeteg gyönyörű, szórakoztató és színvonalas könyvet találhatunk. Mi most kiválasztottunk ötöt, amelyet szívből ajánlunk kicsiknek, nagyoknak, egyszóval az egész családnak.

Nevenincs és sosemvolt hercegnők - már a könyv címe is varázslatos. Philippe Lechermeier és Rébecca Dautremer úgy mesél a hercegnőkről, ahogyan még soha senki, úgy mutatja be őket, ahogyan mások még soha: ezek a hercegnők nem feltétlenül szelídek, boldogok és kedvesek, ahogyan azt megszoktuk. Varangyina hercegnő, Henna hercegnő, Éj hercegnő, Novellina hercegnő és Cigánka More csak pár név a gyönyörű könyvben felsorakozó szereplők közül.

Nevenincs és Sosemvolt hercegnők - Scolar Kiadó
Nevenincs és Sosemvolt hercegnők - Scolar Kiadó

A szerzőpáros egy kötetbe gyűjtött mindent, ami csak tudható e névtelen, ismeretlen vagy eltűnt hercegnőkről. A Hercegnőkben szerepel Hamupipőke és néhány más híresség, de főként olyan hercegnőkkel találkozunk a lapjain, akiket méltatlanul elfeledtek. A könyvben különleges történeteket találunk, anekdotákat, titkokat és arcképeket. Néhány megnevettet, néhány ijesztő, és van, ami álmodozásra késztet. A Hercegnőkben nem csak hercegnők vannak. Vannak benne napernyők, csókok és kövek is. Kertek, egy herceg, gyászlepkék. Rejtélyek, egy világtérkép. Szerelem. Ahogy az már lenni szokott.

Kathrin Schärer Johanna a vonaton című könyv egyik "főhőse" maga a szerző-rajzoló, aki megalkotja a bájos kismalacot, Johannát. Johanna egyedül utazik egy robogó vonat fülkéjében. A rajzoló és teremtménye jól elbeszélgetnek: Johanna szép inget követel magának, majd egy társat kér maga mellé. A rajzoló többször is megtréfálja, például beküld hozzá egy farkast, ám Johanna addig makacskodik, míg ki nem harcolja, hogy egy csinos fiúmalacot kapjon maga mellé. Mikor megérkezik Jonatán, Johanna búcsút int megalkotójának: most már kettesben folytatják útjukat.

Csíkszentmihályi Berta és Fráter  Erzsébet a növényes mesék világában érzik jól magukat. A 2010-ben megjelent Mesés növények, növényes mesék című könyvhöz hasonlóan az Erzsébet királyné esete a rozmaringgal címűbe is a különböző földrészekről származó, többféle műfajba (monda, mese, anekdota stb.) tartozó "növényes mesék" kerültek. A könyv azonban nemcsak a történetek gazdag fantáziavilágát tárja elénk, hanem szakszerűen, de ugyanakkor élvezetesen bemutatja a főszereplőket, magukat a növényeket is. Ezért ez a "mesekönyv" nemcsak gyerekeknek szól, hanem az egész családnak, közös olvasgatásra.

Germann nyara - Scolar Kiadó
Germann nyara - Scolar Kiadó

Stian Hole maga illusztrálta, írta és tervezte a Garmann nyara című különleges könyvet, mely a hatéves Garmann utolsó "szabad" nyarának eseményeit mutatja be. Megfogalmazza várakozó érdeklődéssel és félelmekkel teli izgalmát, melyet az iskolakezdés okoz, vagy épp az, hogy a többi gyerekkel ellentétben neki még csak mozogni sem mozognak tejfogai, nemhogy kiesnének... A különleges grafikai megoldásaival, modern illusztrációs felfogásával is kitűnő képeskönyv nemcsak a gyerekek és a szülők, hanem a kritikusok elismerését is kivívta világszerte. Elnyerte a legrangosabb nemzetközi gyerekkönyvdíjakat: a norvég Brage-díjat (2006); a Bolognai Gyerekkönyvfesztivál fődíját, (2007); a német ifjúságikönyv-díjat (2010).

A neves német író-forgatókönyvíró, Joachim Masannek neve jól ismert a magyar gyerekek körében is: az elmúlt tíz évben A vad focibanda című sikerszériája több ezer gyerkőcnek volt meghatározó olvasmányélménye világszerte. A szerző Honky Tonk kalózok (Az ígéret földje) című új könyvsorozata térben és időben is különleges kalandokat ígér. Négy ifjú kalóz kalandjait meséli el: Pokolkutyája Vili ügyes csaló és zsebtolvaj, legjobb barátja, Jo, zseniális feltaláló és igazán jószívű kisfiú, Moses Kahiki, a Nap Lovagja ravasz szélhámos, Honky Tonk Hanna pedig egy lélegzetelállítóan szép és szeszélyes, messzi földön hírhedt kalózlány. A második részben (Az elfelejtett nép) folytatódnak a kalandok: az ifjú kalózoknak sikerül megszökniük a gonosz Talleyrand báró és szövetségese elől. Megszerezték a bűvös amulettet, amely révén megtalálhatják az elfelejtett népet és a kincsekkel kecsegtető ígéret földjét. Ám a báró utánuk ered.