Alfréd

Vízből kihalászható csillagok

2013.01.08. 10:40

Programkereső

Január 13-án mutatják be a Csillagszedő Márió című bábjátékot a győri Vaskakas Bábszínházban Tengely Gábor rendezésében.

Az intézmény közleménye szerint a különleges mesét Kiss Ottó József Attila-díjas költő-író írásából Pallai Mara dramaturgiája nyomán Tengely Gábor Blattner Géza-díjas bábrendező állította színpadra. A produkció Kiss Ottó először 2002-ben megjelent gyerekverskötetének címét viseli. Két mai, átlagos család hétköznapi életét jeleníti meg a Csillagszedő Márió és a költő további két gyermekverskötete, az Emese almája és A nagypapa távcsöve című verseskönyv alapján.

Csillagszedő Márió - Vaskakas Bábszínház - Győr
Csillagszedő Márió - Vaskakas Bábszínház - Győr

Két furcsa, csonka család egyesül a történetben egy kisfiú és egy kislány barátsága révén megannyi vicces és drámai epizód után. "Egy teljessé váló csonka család, avagy látható-e a szemnek, ami igazán lényeges? És kihalászható-e a vízből minden csillag a rossz látási viszonyok dacára." Az előadás a gyerekverseket veszi alapul, azonban nem azok illusztrációja. A bábelőadást Csillag Botond, Rácz Panni, Somodi Réka, továbbá Gergely Rozi és György Zoltán Dávid, a Kaposvári Egyetem színművész szakos hallgatói játsszák. Sipos Katalin bábtervező gyerekrajzoktól inspirálva alkotta meg a szereplőket. Különleges Sisak Péter díszlete is: a forgószínpadra épült játszótér bizonyos nézőpontból városi panelrengeteg, máskor a két család otthonának egy-egy szobája, vagy éppen a csillagos égbolt. Kákonyi Zoltán zeneszerző kompozíciója dramaturgiai jelentőségű: sokszor aláhúzza, máskor ellenpontozza a jelenetek drámaiságát a műben, amely leginkább a főhős gyerekek gondolatait hivatott kifejezni - olvasható az ismertetőben.