Konrád, Tivadar

Májusi zenés-bábos szőnyegvarázs

2013.04.30. 16:14

Programkereső

A Budapest Bábszínház 2012/2013-as évadát A kis Mukk bemutatója zárja. A nagyszínpadi előadás rendezője Csató Kata.

„A kis Mukk apja, akit tulajdonképpen Mukrainak hívtak, tekintélyes, de szegény ember volt. [...] A fiát nem kedvelte, mert röstelkedett törpe termete miatt" - kezdi világhíres meséjét Wilhelm Hauff, a 19. századi német meseirodalom talán legfontosabb s mindmáig legkedveltebb alakja. Nem valami klasszikus nyitány egy gyerekmeséhez, mi tagadás. A folytatás sem az, ami azt illeti: menekülés, árulás, cselvetések, szeretetlenség, rosszakarat. Hát hogy is van ez akkor?

A kis Mukk próbajelenete
A kis Mukk próbajelenete

A korán árvaságra jutott, tragikusan fiatalon, alig 25 éves korában elhunyt Hauff csodálatos mesevilága pontosan fordítva működik, mint ahogy az ember elvárná. Mindvégig jelen vannak, mégsem bódítanak el a helyszín - a mesés Kelet - színpompás rózsái, kaftánjai és repülő szőnyegei; nem csiripelnek kismadarak a fákon, nem csörgedeznek hűs patakok, nem sarjadnak virágzó oázisok a sivatag közepén. Ez itt nem az Ezeregyéjszaka bájosan évődő, színes-szagos világa: Hauff nem gügyög tündéri varázstörténeteket - ehelyett elénk állít egy valódi hőst, egy kisembert, aki maga küzd meg minden akadállyal, amit az élet eléállít. Egy valódi hőst, akivel azonosulni, „menni" tudunk, akiért éppen hús-vér embersége miatt szoríthatunk, akiről példát vehetünk - és akit végső soron „a tapasztalat bölcs emberré tesz, és ha külseje kissé fura is, inkább csodálatot érdemel, mint gúnyt vagy csúfolódást". És így klasszikus mese a Hauffé: a rossz elnyeri méltó büntetését, a jó pedig méltó jutalmát.

Csató Kata, Markó Róbert - A kis mukk
Csató Kata, Markó Róbert - A kis mukk

Nem véletlen tehát, hogy A kis Mukk története túlélte az évszázadokat. Meglehet, minden generációnak, megvan a maga „Mukk-élménye": kinek az ötvenes évek - a kor lehetőségeihez képest - monumentális NDK-beli filmje; kinek a hetvenes évek sztárszereposztással készült magyar hangjátéka; kinek a nyolcvanas évek diafilmváltozata. A legkisebbeknek a Budapest Bábszínház A kis Mukkja lehet ez a maradandó élmény.

A Budapest Bábszínház nagyszínpadi előadását Csató Kata rendezi, aki korábban a Hamuban sült mese, valamint a Hárun és a mesék tengere című produkciókat vitte színre a Játszó-téren. A rendező az olvasópróbán elmondta, gyerekkorában nagyon szerette a Hauff-mesét, ezzel az adaptációval pedig azt szeretné elérni, hogy a történet humora élvezhető maradjon, a nézők levonhassák a tanulságot, ugyanakkor a túlzott verbalitást és didaktikusságot is elkerüljék. Ahhoz, hogy a gyerekek azonosulhassanak a címszereplővel, szélsőséges, de pontosan megfogalmazott karakterek segítenek: a szultán, akit az uralkodás nem, csak a hasa érdekel, húga, Kála, aki a legokosabb a családban, de nő lévén lehetőségei korlátozottak, az ambiciózus, trónt megszerezni akaró báty, Arszlán, a rókalelkű udvarmester, Azim, a hóbortos sivatagi asszony, Rukan, valamint természetesen a leleményes kis Mukk.

rendezői koncepció - A kis Mukk
rendezői koncepció - A kis Mukk

A kis Mukk színes, szélesvásznú lesz, ezt szavatolja a látványtervező, a litván Julia Skuratova, akinek képi gondolkodásmódja egyedi és összetéveszthetetlen, s amit a Budapest Bábszínház nézői a Csató Kata rendezte előadásokból már ismerhetnek. A bábokhoz stílszerűen a Kelet varázsa jelentette az inspirációt: a két méter magas síkbábok igazi perzsaszőnyegekből készültek. A kisebb bábokhoz hasonlóan izgalmas és szokatlan anyagokat használtak: találhatunk az alkotóelemek között bicikli-, varrógép-, terménydaráló-, sőt géppuskakereket is. A lenyűgöző képi világ mellett a zene kedvelői is jól járnak A kis Mukk-kal: az Énekek éneke és az Ezeregyéjszaka meséi inspirálta dalszövegekhez Darvas Benedek komponál vállaltan eklektikusan keleti zenét, amelyben a szitár, a török síp és több ütőhangszer is megszólal.