Konrád

Műszaki bazár minden korosztálynak

2013.06.21. 12:37

Programkereső

A bécsi Technisches Museumba azoknak is érdemes elmenni, akik a múzeumtól a múzeumságot várják el - tehát a tárlókat akarják körbejárni, a kiállított eszközöket műtárgyként szemlélik -, és azoknak is, akik saját, kézzel, lábbal szerzett tapasztalatból, élményeket gyűjtve akarnak tanulni.
Technisches Museum - Bécs
Technisches Museum - Bécs

Ebben a 22.000 négyzetméter nagyságú épületben - alapkövét 1909-ben I. Ferenc József tette le - ugyanis mindkettőre van lehetőség. Jegyzettömbbel a kézben olvasgathatjuk a német és angol feliratokat a villamos energiát termelő erőművek egyes alkatrészeinél, vagy leülhetünk egy irányítóasztalhoz, és kezdő vagy haladó szinten kipróbálhatjuk, képesek lennénk-e Ausztria áramellátását koordinálni. Rácsodálkozhatunk a százegynéhány éves vasúti kocsikra, és játszhatunk az Osztrák Államvasutak vonatvezető-szimulátorával. Végigolvashatjuk és végignézhetjük a nagy osztrák sztrájkok történetét, vagy - németül tudóként - összepárosíthatjuk a fülhallgatóban hallott rövid kis monológot az egy-egy foglalkozást képviselőbabával. A klasszikus múzeum és a Csodák Palotája-szerű megaméretű oktatóterem jól megfér egymás mellett (és az épület plafonjáról lógó repülőgépek alatt).

Technisches Museum - Bécs
Technisches Museum - Bécs

Összefoglalni is nehéz, a technika, a biológia, más természet- és műszaki tudományok, a biológia, a zene vagy a munka világának hány részterületét akarják lefedni az intézmény állandó kiállításain. Vannak itt téglák és babaházak, bűvészdobozok és a tömegméretű nyomtatás történetét bemutató gépek, csillék a bányákból és hajómodellek, végigkövethetjük a porszívók, a kenyérpirítók, a fotó, a telefon evolúcióját, de nem hiányoznak a különböző orgonák, a darabjaira szedett zongorák vagy épp a fül felépítését bemutató szemléltető ábrák és számítógépes játékok, sőt a kipróbálható ORF-tévéstúdió sem. Ezért érezheti azt az ember, amikor beszabadul ide, hogy egy hatalmas édesség-, könyves- vagy cipőboltban van (természetesen ki-ki habitusától, érdeklődésétől függően), és először csak rohangál körbe-körbe, néha felvisítva, hogy jaj, de jó, jaj, de izgalmas, hát itt ilyen is van stb. (természetesen ezt is habitustól, érdeklődéstől függően).

Technisches Museum - Bécs
Technisches Museum - Bécs

Jelenleg egy időszakos - 2013. december 8-ig nyitva tartó - tárlat várja a közönséget, ezer négyzetméteren, a címe Robot: gép vagy ember? A kurátorok a 15-16. századtól kezdve tekintik át a tárgykör történetét. A kurátorok itt is a sokféleségre törekedtek: az első rajzoktól a Terminátorig, az I. világháborús protézisektől a legmodernebb művégtagokig, a fűnyíró robottól a Kraftwerk legendás klipjéig, Kempelen Farkas sakkozó törökjétől a Sony robotkutyájáig, a hatvanas évek rágógumi-automatáitól az automatizált autógyártósorokig, és ahogyan már megszokhattuk, kapunk egy jó adag interaktivitást a Robolabban, ahol akár a kiborg létet is kipróbálhatjuk. Jó móka, szó se róla!