Béla

IBBY-díj Tasnádi Istvánnak

2013.07.24. 09:48

Programkereső

Tasnádi István A kőmajmok háza című regénye lett 2012 legjobb magyar gyerekkönyve, amely IBBY-díjat nyert.

A Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsának Magyar Szekciója adta az elismerést a népszerű írónak. A Pozsonyi Pagony kiadásában megjelent ifjúsági regény csupa humor, ötletesen és fantáziadúsan meséli el a mindennapi emberekről szóló történetet. Az egyik főhős, Kornél egyedül él anyukájával egy pesti bérházban. A nyári szünetben összeismerkedik egy különleges lánnyal, Izával, aki folyton fura lényekről mesél. Kornél eleinte kételkedik a lány történetei hallatán, de később beigazolódni látszik a sok furcsaság.

Tasnádi István: A kőmajmok háza (Pozsony Pagony)
Tasnádi István: A kőmajmok háza (Pozsony Pagony)

A másik főszereplő Gyuri, tizenkét év körüli, vagány srác, és nem igazán találja a helyét a világban. Nagyszüleinél vakációzik Pesten, és leginkább barátjával, Tomival lóg. A nyolcvanas évek Budapestje hitelesen és izgalmasan elevenedik meg az olvasó előtt, ahol Kornél és Gyuri története végül összefonódik. A kalandokkal teli gyerekkönyv nagy valószínűség szerint a felnőtt olvasóit is hamar hatalmába keríti.

Tasnádi István
Tasnádi István

Díjat kapott még Kárpáti Tibor Szabó T. Anna Tatok tatok című könyvének illusztrálásáért, Szabó T. Annát pedig Patrick Ness Szólít a szörny című könyvének fordításáért ismerték el. Kányádi Sándor és Nógrádi Gábor egész életművükért vehették át az IBBY-díjat a Petőfi Irodalmi Múzeumban.