Konrád, Tivadar

Kiss Erzsi: "Az oda-vissza élmények érdekelnek"

2013.07.27. 10:30

Programkereső

A holdfényes Duna-parton üldögéltünk az Egy Kiss Erzsi Zene és a Panchan frontasszonyával, aki arról is mesélt, hogyan kapcsolódik össze (gyerek)színházi- és zenei karrierje, milyen újdonságokon dolgozik együtteseivel és miket terveznek az Ördögkatlan Fesztiválra. INTERJÚ

- Mit vársz az Ördögkatlantól?

- Sok mindent. Először is, azt hallottam, gyönyörű. Harcsa Veronika mondta a Belvárosi Fesztiválon - ahol volt egy közös fellépésünk -, mennyire varázslatos a táj. Látta, milyen nagy hatással van az emberekre a hely, amikor ott koncertezett. A másik, amit szeretnék és várok, hogy egy érzékeny, mindenre nyitott közönséggel találkozzak. Akik szeretik, ha a megszokottól egy kicsit más is történik. És persze szeretném, hogy szeressék, amit csinálunk. Az oda-vissza élmények érdekelnek, ezekre vágyom.

Kiss Erzsi
Kiss Erzsi

- Mit fogtok játszani?

- Van ez a gyönyörű projekt, amit a Panchannal (Dombi Kati, Szandtner Anna, Dudás Zsombor, Pápai István és Takács Szabolcs - a szerk.) csinálunk: egy gyerekkoncert. Egyik érdekessége, hogy a műsor nagy részben magyar nyelven szól, magyar dalokból áll, hiszen eddig a saját nyelvemen, "kisserzsinyelven" - ami természetesen megmarad továbbra is - szólaltam meg, erre komponáltam zenét. Most ez így egy egészen új út, új lehetőség. A címe Lenn is út, fenn is út, egy tőlem származó versből és dalból vett sor. Műfaja: koncertszínház. Ez azt jelenti, hogy vannak mikrofonok, lesz mikroport, a színpadon ott áll a bőgő, a gitár, az ütőhangszerek. Készülünk arra, hogy egy kissé abszurd dallal megénekeltessük a közönséget - gondolom, ez nem lesz nehéz. Szeretnénk interakciókat, hogy beszélhessünk hozzájuk, ők pedig beszéljenek hozzánk. Lesznek dalok az Édenkelet című lemezünkről is. Reméljük, ezek már nem ismeretlenek a közönség számára. Énekelünk és igazából játszunk, nekik és magunknak is.

- Miért gyerekeknek játszol?

- Szerencsésnek mondhatom magam, hogy sokat dolgozhatok bábszínházaknak, tehát gyerekeknek. Az utóbbi évben játszom is egy darabban, ami egész piciknek, a 0-3 éves korosztálynak készült. Bábelőadás vagy inkább tárgyjáték. Fakockák, nemezelt gömbök kis történetei, viszonya, mozgása, tánca sűrű fél órában elbeszélve. Az előadás végén a gyerekek kézbe vehetik a "szereplőket". Belga-magyar koprodukció a veszprémi Kabóca Bábszínház és az antwerpeni De Spiegel bábszínház között. Ha Dede a címe, játsszuk Veszprémben is, és sokat utazunk vele külföldre. Azon a nyelven szólunk a gyerekekhez, ami az én sajátom; főleg énekelek. Futó Ákos bábszínésszel, aki csodálatosan mozgatja az objekteket és "guitalelén" (ukulele nagyságú hangszer 6 húrral - a szerk.) kísér. Nagyon sokfelé játszottuk már ezt az előadást, sok ország óvodáiba van bejárásunk. Találkozhatunk a kicsikkel, és a szemükbe nézhetünk egész közelről. Én sokukkal kezet is fogok a végén, miközben nekik énekelek. Itt nincs hangosítás. Könnyen utaztatható, a díszlet két nagyobb bőröndben elfér. A guitalele meg kézipoggyász.

Panchan
Panchan

- Milyenek a tapasztalataid a gyerekközönségről?

- Áldom az olyan mondatot, amit Karel Van Ransbeeck, az előadás belga rendezője mond: "a gyerekek nem hülyék!". Tudom, egyszerű mondat, de mégsem tartja mindenki szem előtt. Semmit nem kell bugyutásítani. Ezek az apróságok ugyanolyan értő közönség, mint felnőtt társaik. Ha benned megszületik a gondolat, ők is érteni, érezni fogják. Ransbeeck minden előadását először óvodákban, bölcsődékben teszteli. A Ha Dedében is volt olyan rész, amin elsírták magukat a portugál gyerekek. Nem igazán működött, így később kihagytuk. Videóra vettük a reakciókat, láttuk, hol lankad a figyelem és láttuk mi az, ami újraindítja. Ezek szerint alakult az előadás. Voltunk már Kanadában, Norvégiában, Csehországban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban is. Spanyolországba valószínű a télen megyünk, Magyarországon legközelebb Pécsett játsszuk augusztus végén, a Metamorfózis fesztiválon.

- A gyerekprofil tehát abból jött, hogy Te elkezdtél gyerekekkel foglalkozni vagy tudatosan akartátok a Panchannal ezt az irányt?

- A csecsemő-előadás is segítette, megindította-mozdította a dolgot és az együttesben is nagy volt a hajlandóság. Most nagy a várakozás. Kíváncsian várjuk milyen lesz a koncert fogadtatása. Az Ördögkatlan lesz a premiere a Lenn is út, fenn is út-nak, ott fog debütálni a körülbelül hatvan perces előadás. Nem igazán húztunk határvonalat. Felnőtteket is várunk. Kalandot ígér mindenki számára.

- Ezek szerint van mit csinálni.

- A Kantinban, a Katona József Színház előterében lesz a következő Panchan koncert szeptember 13-án. Ezt nem gyerekkoncertként hirdetjük meg, de lesz benne egy-két dal ebből az előadásból is. Bár a magyarul írt daloknál az inspiráció és múzsa nem a felnőtt közönség volt, valójában egytől egyig a bennünk élő gyerekhez szól, vagyis mindenkinek. Játszunk néhányat a lemezen szerepelő dalok közül is. A Katona József Színházból Rezes Judit színésznő lesz majd a vendégünk. Vagy mi az övé. Az egyik dal, amit közösen adunk elő - hogy kapcsolódjunk a helyszínhez is - a Katonában 2002-ben bemutatott Schnitzler: Távoli vidékhez készült, ezt az előadást Máté Gábor rendezte. A darabból egy "kamu osztrák" dal is elhangzik, amit Judit is velünk énekel.  Aki tud németül, az azt mondja, hogy ez olyan svéd, aki nem, az szerintem mindent elhisz. A hangzásban és zeneiségben megvannak a nyelv jellemzői: pattogós, indulószerű. Szerintem az illúzió tökéletes, és mi is jól szórakozunk.

EKEZ
EKEZ

- És a másik együtteseddel min dolgoztok mostanában?

- Az Egy Kiss Erzsi Zenével augusztus elsején játszunk majd a Katlanon, egész pontosan fél 7-kor Palkonyán. Nagyon sok új dal van, mert készül az új lemezünk. Míg a Panchanban az akusztikus formáció miatt eleve inkább minimálban gondolkozunk, az EKEZ-ben a klasszikus dob-basszus-gitár (Németh Csaba, Vajdovich Árpád és Bujdosó János - a szerk.) a felállás. Ebben a zenekarban is van bőgő, de a basszusgitár, dob, elektromos gitár hármasa az, ami belehasít a levegőbe nem kevésszer. Itt van például metál. Persze ismét egy stílusjáték vagy metálparódia mindössze 45 másodpercben. A jazz vonal is egy újabb játéklehetőség. Finoman a Panchanban is megjelenik. Van rock, sanzon, népies világ. Meg persze én is ott vagyok, szóval valahogy az átfedések elkerülhetetlenek. Vannak dalok, amiket mindkét együttes játszik. Szandtner Anna hangját három lemezen is hallhatjuk. Évekig énekelt az EKEZ-ben. Sőt Pápai István és Dudás Zsombor is játszik több felvételen. Ha van rá lehetőség élőben is fellépnek a zenekarral. Ez a keveredés teljesen természetes.

- Az Erik Sumo Banddel mi lesz?

- Az Erik Sumóval lesz egy koncert decemberben, Tövisházi Ambrus privilégiuma, hogy bejelentse majd, pontosan mikor és hol. Tehát én most nem teszem. Akik rajtam kívül ismét ott lesznek az együttesből, azok Harcsa Veronika, Császári Gergő, Mészáros Ádám, Drapos Gergő, Pápai Isti, Farkas Zoli és természetesen Tövisházi Ambrus. El tudom képzelni, hogy időnként lesz még erre példa, alkalmanként összeállunk. A közönség szereti, mi is szeretjük. Hát miért is ne.