József, Bánk

Kicsiknek és nagyoknak

2013.10.14. 11:03

Programkereső

Idén is folytatódik a MÁV Szimfonikus Zenekar unokáknak és nagyszülőknek szóló, nagy sikerű sorozata szombat délelőttönként a Magyar Nemzeti Múzeumban.

A bérlet első darabja Benjamin Britten és Henry Purcell, a két korszakalkotó brit zeneszerző előtt tiszteleg. Az Abdelazar-szvit hangszereket bemutató, híres részlete, valamint a Variációk és fúga egy Purcell-témára hangzik el, Csányi Valéria vezényletével. A sorozat fő célja megismertetni a fiatalokat a zenekar hangszereivel, illetve magával a zenekari hangzással - a következő hangversenynek ezért mesélője is van. A népszerű színésznő, Tóth Auguszta narrációval egészíti ki Prokofjev Péter és a farkas című, zenés meséjét. Mindegyik szereplőhöz egy külön hangszer illetve hangszercsoport tartozik, így a gyermekek könnyen felismerik annak hangját.

MÁV Szimfonikus Zenekar - unokáknak és nagyszülőknek
MÁV Szimfonikus Zenekar - unokáknak és nagyszülőknek

Ezt „az operák operája", Bizet Carmenje követi, Bánfi Balázs vezényletével. A koncerten elhangzik a darab egy hegedűszólóra átalakított részlete is; a szólista Kállai Ernő, a világhírű hegedűművész, Itzhak Perlman tanítványa, akit számos nemzetközi elismerés mellett Junior Prima Díjjal is kitüntettek. A sorozat negyedik és egyben utolsó darabja a Strauss-est, melynek során a Rózsalovag-keringő és egy népszerű holland mesefigura, Till Eulenspiegel vidám csínyjeit bemutató szimfonikus költemény hangzik el - ez utóbbi vetített képekkel kiegészítve. Először egy mesemondó mondja el a történetet; a közönség közben meghallgatja a zene odatartozó részletét, majd újra elhangzik az egész mű, de akkor már mese nélkül, emlékezetből kell felidézni, miről is szól az éppen játszott zene.