Csilla, Noémi

Bóbita Matiné: Fehérlófia

2013.10.31. 13:37

Programkereső

Ősi szuperhőstörténet mai gyerekeknek vagy zenés-bábos világmindenség? Az előadás műfaját a november 10-i Bóbita Matiné nézői maguk is eldönthetik. Legyen a Fidelio vendége a Budapest Bábszínházban!

Zeneien csengő mágikus szavak, vetítés, játék fénnyel és árnnyal, valódi varázslat, óriásbábok, élő emberek, küzdelmek és árulások, különleges belső utazás a lét síkjai között hőseink nagy kalandja során és persze humor jellemzi az egyik legismertebb és legsokrétűbb magyar népmeséből készült előadást. Az alapanyag szimbólumokban gazdag, gyökerei az emberiség közös tudatáig nyúlnak vissza. A címszereplő nevének különös csengése, az anyai önfeláldozásból eredő hihetetlen ereje, amely emberfelettivé emeli, mindenki számára ismert, közös kultúránk része. A világot, melyet útja során felfedez, megért és élhetőbbé tesz, mágikus erejű lények népesítik be, akik nemcsak varázslatosan erősek vagy varázslatosan gonoszak, de varázslatosan szépek is.

Fehérlófia - Budapest Bábszínház
Fehérlófia - Budapest Bábszínház

Olyan ez az ősi mese, mint egy szuperhőstörténet: bár Fehérlófia nem visel álruhát, de különleges képességekkel rendelkezik, állhatatos és az igazságot védelmezi. A kalandok során azonban - ellentétben a képregényekből vagy filmekből ismert külföldi kollégáival - fejlődik jelleme, mert a barátság, a hűség, a kitartás erényei még egy hős számára sem mindig könnyen elérhetőek, azokért meg kell küzdeni. Fontos kérdésekkel foglalkozik a mítosz: a barátsággal, a hűséggel, a kitartással, s ezek még egy hős számára sem mindig könnyen elérhetőek, néha küzdeni kell értük.

A darabot Szálinger Balázs írta, a nem mindennapi látványt Árvai György és Szűcs Edit tervezte. Az élőben elhangzó zenét Kovács Márton komponálta, az előadás rendezője Veres András. A Fehérlófia 6 éves kortól ajánlott, az előadás időtartama 110 perc (1 szünettel).

Kérdésünk: Milyen madár segíti Fehérlófiát abban, hogy az Alvilágból a Felvilágba jusson?

A helyesen válaszolók közül hárman tekinthetik meg partnerükkel az előadást a Fidelio/Bóbita vendégeként.