Klaudia

Feltáruló Bábgyűjtemény

2013.10.31. 14:17

Programkereső

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet Bábtárának bábtörténeti kiállítása Budapesten, a Bajor Gizi Színészmúzeumban december 15-ig megtekinthető.

Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) Bábgyűjteményének utazó kiállítása tíz évvel ezelőtt kelt útjára Papp Eszter bábtörténész jóvoltából

OSZMI Bábgyűjtemény
OSZMI Bábgyűjtemény

Az eltelt időszakban nagy sikert aratott többek között Genfben, Zágrábban, Moszkvában és Szentpétervárott. 2013 őszén újra lehetősége nyílik a bábok iránt érdeklődő gyerek- és felnőtt közönségnek, hogy bepillantást nyerjenek a Bábgyűjtemény rejtett kincseibe. A kiállítás reprezentatív válogatás az 1850 és 1950 között alkotó legjelentősebb művészek - A. Tóth Sándor, Blattner Géza, Bodor Aladár, Büky Béla, a Hincz-család, a Kemény-család, Rév István Árpád és Szokolay Béla - munkáiból. A tárlat bemutatja a különböző irányzatokat, stílusokat és technikai megoldásokat az 1800-as évek vásári metamorfózis-marionettjeitől kezdve az avantgárd bábfigurákig.

OSZMI Bábgyűjtemény
OSZMI Bábgyűjtemény

A bábok mellett kiállításra kerülnek tervrajzok, fotók és egy üvegdia sorozat a huszas évekből, amelyek a tervezéstől a megvalósulásig tartó alkotói folyamatba engednek betekintést. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében létrejövő tárlatot a Bajor Gizi Színészmúzeum látogatóktól eddig elzárt tereiben tekintheti meg a tisztelt publikum.