Konrád

Lolka és Bolka 50 éves

2013.11.10. 20:35

Programkereső

Minden idők legsikeresebb lengyel rajzfilmsorozata idén ötvenéves. A figurák utazásaikkal és kalandjaikkal a világ több mint nyolcvan országában lettek népszerűek. A rendező saját gyermekeiről mintázta a két kisfiú alakját.

Fekete gombszemek, óriási kerek fej, elálló fülek, fülig érő száj: a testvérpár 1963 és 1986 között szórakoztatta nézőit. Idén "szülőhelyükön", a délnyugat-lengyelországi Bielsko-Bialában hivatalosan is megünneplik első epizódjuk öt évtizeddel ezelőtti bemutatását. A városban található a filmeket készítő stúdió, két éve pedig szobrot is kapott a két rosszcsont. A bielsko-bialai rajzfilmstúdió igazgatója, Andrzej Orzechowski becslése szerint mintegy egymilliárdan látták a sorozat öt-tízperces epizódjait. Elmondta: a Lolka és Bolka volt a stúdió és a lengyel rajzfilmgyártás legnagyobb gazdasági sikere, világszerte több mint nyolcvan országban játszották, a két kisfiú alakjára ma is emlékeznek.

Lolka és Bolka
Lolka és Bolka

Lolka és Bolka végigutazta a világot, érdekes embereket és helyeket ismertek meg, közben pontosan úgy veszekedtek egymással, mint a valódi testvérek. Sikerük egyik titka, hogy sosem vetült rájuk az ideológiai propaganda gyanúja. Egy kérést azonban teljesíteniük kellett az alkotóknak: azért, hogy a kislányoknak is legyen kivel azonosulniuk, 1973-ban megteremtették Tola figuráját, aki harminc részen át csatlakozott a két kisfiúhoz.

Lolka és Bolka "apja", Wladyslaw Nehrebecki rendező saját két fiáról, az akkor tizenkét éves Janról és a tízéves Romanról mintázta hőseit. "Elég élénk gyerekek voltunk. Apa figyelt bennünket, és néhány viselt dolgunkat viszontláthattuk a képernyőn" - mesélte Roman Nehrebecki a PAP lengyel hírügynökségnek. Lolka neve eredetileg Lolek, és a Karol becézése, Bolka pedig Bolek, a Boleslaw becéző alakja. Angolul a rajzfilm Jym and Jam, illetve Bennie and Lennie címen volt látható.