Ervin

Hatvan éve a színpadon Szakály Márta

2014.02.01. 13:39

Programkereső

A Budapest Bábszínház Jászai Mari- és Kossuth-díjjal, valamint érdemes művész kitüntetéssel elismert művésze 2014. február 1-jén ünnepli színpadra lépésének hatvanadik évfordulóját. A szombaton színházba látogatók a Misi mókus vándorúton 15 órakor kezdődő előadásában Muci mókus szerepében láthatják Szakály Mártát.

1953-ban végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd a Győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, és bekapcsolódott az ottani bábszínház munkájába is. Egy interjúban úgy nyilatkozott, ebben az időszakban oldódott föl benne valami, majd a Szentivánéji álom Titánia szerepe győzte meg őt végleg a pályáról: „Akkor éreztem először, hogy a bábu valami pluszt ad, lebegő volt, szinte engem is vitt magával" - vallott a műfajhoz fűződő szoros kötelék kezdeteiről.

Szakály Márta 1962 óta az Állami, majd a jogutód Budapest Bábszínház tagja. Munkáját 1976-ban Jászai Mari-díjjal, 1988-ban érdemes művész kitüntetéssel, 1999-ben Kossuth-díjjal ismerték el. Tanított a színház bábszínészképző tanfolyamán és a Színház- és Filmművészeti Főiskolán is.

Szakály Márta
Szakály Márta

Alakított hősnőket, naivákat, később karakterszerepeket. Játszott számtalan gyermekelőadásban, de az ő nevéhez fűződnek a Bábszínház világjáró, zenetörténetileg is revelációként értékelt Bartók-produkcióinak (A fából faragott királyfi, A csodálatos mandarin) női főszerepei is.

Egy alkalommal így vallott a bábszínházról, a bábszínész és a nézők viszonyáról: „Kezdetben egy kicsit valóban tartottam attól, hogy a paraván elválaszt a közönségtől. Hogy nem lesz meg az a kapcsolat, ami más színházakban természetes. Aztán rájöttem, hogy a paraván nem választ el. Ha az ember jól játssza szerepét, mint a felnőtt, mind a gyermekközönséggel eleven kontaktust tud tartani."

A legnagyobb örömünkre Szakály Mártát ma is láthatjuk a színpadon: a Misi mókus vándorúton Muci mókusát évtizedek óta hatalmas sikerrel eleveníti meg, és a Minden egér szereti a sajtot Lidi mamájaként is szeretetnek örvend.