Timót, Xénia

Kinevetem a betegséget

2014.02.06. 15:01

Programkereső

Kiállítás nyílt az Őrzők Alapítvány által kiírt Egy kórterem is lehet menő című rajzpályázatra érkezett képekből és tervekből február 5-én Budapesten.

A pályázat célja, hogy könnyebbé tegyék a kórházban fekvő, beteg gyerekek életét - mondta Hoffmann Rózsa közoktatásért felelős államtitkár a tárlat megnyitásával egybekötött díjátadón. Hozzátette: ezt az üzenetet nagyon sok gyerek, szülő és pedagógus megértette, hiszen a kiírásra több mint ezerkétszáz rajz érkezett, kétszáznál is több településről. Az államtitkár kiemelte: a nevelés lényege, minden gyerekből kihozni a jóságra, szeretetre és a segítőkészségre való hajlamot.

A Tűzoltó utcai Gyermekklinika hivatalos alapítványa, az Őrzők Alapítvány 2013. április 6-án tette közzé országos pályázati felhívását, amelyben a 6-14 éveseket olyan kórtermek megrajzolására ösztönözték, ahol a beteg gyermekek otthonosan érezhetik magukat a kezelések ideje alatt.

Kislány kórházban (képünk illusztráció)
Kislány kórházban (képünk illusztráció)

A végső cél az, hogy egy olyan, úgynevezett egynapos osztály készülhessen, ahol a Tűzoltó utcai Gyermekklinika daganatos és leukémiás betegei napközben megkapják a szükséges kezelést a kórházban, de este hazatérhetnek a családjukhoz. Ilyen még nincs Magyarországon. Az Őrzők Alapítvány a rajzpályázat mellett ezért belsőépítészeti tervpályázatot is hirdetett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) hallgatóinak. A beérkezett rajzok és a MOME-s pályamunkák ötleteinek felhasználásával készülhet majd el az Őrzők Alapítvány által finanszírozott klinikai egynapos osztály.

A pályázat 2013. október 31-i zárásáig 1275 pályamű érkezett be 217 településről: a 6-9 évesek 717, a 10-14 éves korosztály 398 pályamunkát küldött be. Az egyetemi tervpályázatra 10 munka érkezett. A döntős alkotásokat bemutató kiállítást február 16-ig tekinthetik meg az érdeklődők az Allee Bevásárlóközpontban.