Konrád

Jogos a halálbüntetés?

2014.02.16. 19:06

Programkereső

Február 22-én ifjúsági bemutatót tart a Kolibri Színház Kiss Márton Csöngő című darabjából, a szerző rendezésében.

A közelmúltban történt brutális, kaposvári kamaszgyilkosság történetére épülő darab arra a kérdésre keresi a választ, hogy napjainkban, amikor az erőszak népszerűsége a Facebook-éval vetekszik, miként lesz valakiből gyilkos, másból pedig áldozat -tinédzserek között.

"Bizonyára sokan emlékeznek a 2008-as kaposvári diákgyilkosságra, arra, amikor két kamasz fiú megölte egy társát. Akkoriban mindenkit megrázott ez az esemény, mert nem volt semmiféle racionális magyarázat arra, hogy miért tették ezt a fiatalok. Olvasva az internetes kommenteket megdöbbentett, hogy magukat megfontoltnak tartó állampolgárokból milyen indulatokat képes kihozni egy kegyetlen gyilkosság, hogy a halálbüntetés állandó felemlegetése mellett mennyire kegyetlen büntetésformákat javasolnak. Mintha az ötleteken keresztül ugyanaz a mélyen jelen lévő agresszió mutatkozott volna meg, amelynek áldozatává vált a megölt fiú és a két gyilkos is. Ez a felismerés volt az, ami miatt érdekelni kezdett a történet" - tette hozzá a szerző-rendező.

Kiss Márton
Kiss Márton

"A Csöngő az első olyan színdarabom, melynek története valós eseményeken alapszik, de nem célom, hogy dokumentarista drámát állítsak színpadra. A megtörtént eset kiindulási pontként szolgál a rendezéshez, amely egy fiktív történeten keresztül kíván mesélni a mai tizenévesekről, tizenéveseknek" -fogalmazott Kiss Márton.

Az előadásban színre lép Alexics Rita, Mészáros Tamás, Mult István, Ruszina Szabolcs, Szanitter Dávid, a látványért Polgár Péter, a zenéért Lázár Zsigmond felel, a dramaturg Horváth Péter, az asszisztens Tóth-Gábor Anna. A 14-18 éves korosztálynak szánt produkció a Kolibri Színház Platform 11+ együttműködés támogatásával meghirdetett magyar ifjúsági drámapályázatának egyik díjnyertes alkotásából készül, és drámafoglalkozás kíséri majd.

Csöngő - olvasópróba
Csöngő - olvasópróba

A darabból február 21-én, 17 órától nyílt próbát tartanak a Kolibri Pincében, ahol az előadás megtekintésén kívül lehetőség nyílik az alkotókkal való találkozásra, beszélgetésre, az előadáshoz kapcsolódó színházi nevelési program megismerésére. A programon való részvétel regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a színház szervezésén, a kolibriszervezes@gmail.com címen, vagy a 311 08 70, 312 06 22 telefonszámon lehet, 100Ft regisztrációs díj ellenében.