Benedek

Március - a bábosok hónapja

2014.03.11. 20:12

Programkereső

Több mint húsz településen mintegy negyven résztvevő bábszínház, független társulat, oktatási intézmény, csoport, szakmai szervezet ünnepli március 21-én, a bábszínházi világnapot. Lesznek programok városi főtereken és könyvesboltokban, piacokon és tömegközlekedési eszközökön.

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábszínházak világnapja is. 2014-ben a magyar nyelvű bábosok első alkalommal, hagyományteremtő módon, a határon innen és túl a műfaj sokszínűségét szokatlan körülmények között mutatják be. A világnapi ünnep ötletgazda kezdeményezője és koordinátora a Budapest Bábszínház.

Az eseménysorozat célja az, hogy ráirányítsa a figyelmet a magyar nyelvű bábművészetre, annak sokszínűségére, intézményeire és független társulataira, a régóta pályán levőkre és a legfiatalabb generációra, így ez a nap az összes magyar nyelvű bábos közös ünnepévé válhat. A hagyományteremtő szándékkal életre hívott programsorozat - a figyelemfelkeltés mellett - arra is törekszik, hogy megerősítse a bábszínházak helyét, fontosságát a közvélemény szemében, növelje az adott település lakóinak a helyi intézmény iránti elkötelezettséget, új nézőket nyerjen meg, és bizonyítsa: a báb nem korosztály, hanem műfaj. Mivel ehhez a váratlanság és a szokatlanság a legjobb eszköz, ezen a napon a bábszínházak falain kívül mutatják meg magukat a bábosok.

100 kismackó kiállítás - Budapest Bábszínház
100 kismackó kiállítás - Budapest Bábszínház

A kezdeményezéshez határon innen és túl több mint húsz településről mintegy negyven társulat, csoport, oktatási intézmény, szakmai szervezet csatlakozott. Mivel a bábszínházak nem csupán közönségükért, de közösségükért is dolgoznak, a résztvevők maguk találták ki és alakították saját városukhoz a programokat. A Bábszínházi Világnap fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, a budapesti események, amelyek védnöke Tarlós István főpolgármester, a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapi rendezvényei közé tartoznak.

A főváros több pontján lehet majd találkozni a Budapest Bábszínház művészeivel. A főváros több gyógyfürdőjében láthatnak vízi etűdöket a vendégek, bábturisták érkeznek a MÁV-val, bábok bukkanhatnak fel a BKV tömegközlekedési eszközein, klasszikus muzsikára elevenednek meg az Operában, a Budapest Bábszínház előcsarnokában pedig délután és este várják kézműves programokkal az érdeklődőket, akik egy bábos rapid randin is részt vehetnek, hogy maguk is kipróbálják a különböző technikákat.

A Mikropódium ezúttal a Vörösmarty téren nyílik meg, ebédidőben pedig érdemes lesz a Jókai tér környékén lenni, ahol a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színháznál megnyílik a Vitéz László Bábautomata, a Jókai téren a HUPS! Crew ad bábkoncertet. A báb is ember! címmel lesz térperformansz a Gutenberg téren, a Trambulin Színház vezetésével. Az eseménysorozatból nem marad ki a Színház- és Filmművészeti Egyetem bábszínész és bábrendező szakos osztálya, az Írók Boltja kirakatában lesz ESZME, a Stúdió K színészei a Weöres-évhez kapcsolódva báb-operát mutatnak be, de Tárnok Marica és Sarkadi Bence jóvoltából Bethlen Téri Színházat és a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Múzeumot se hagyják ki a nap folyamán a báb rajongói és a műfaj csodáival még csak ismerkedők.

Tíz emelet boldogság - Mesebolt Bábszínház
Tíz emelet boldogság - Mesebolt Bábszínház

Az összes vidéki kőbábszínház részt vesz a programban. Ízelítőül néhány esemény: Békéscsabán Pocakmesével várják a szülőket és a gyerekeket, Debrecenben villamoson, a városházán és plázában, Szombathelyen vasúti váróteremben, Kecskeméten pedig a piaccsarnokban fognak bábozni. Miskolcon az előadások - köztük a friss bemutató - mellett vetélkedőt rendeznek, Egerben különleges, az újcirkusz műfajából is építkező premierre kerül sor, Pécsen bábos flashmob lesz a Széchenyi téren, Győrben pedig Báb on Air címmel egy egész utcában mutatják be a műfaj izgalmait. Zalaegerszegen, Veszprémben a város különböző pontjain váratlanul jelennek meg a bábosok. A független alkotók sem maradnak ki a rendezvénysorozatból: Szegeden vásári bábjáték lesz a Dugonics téren, Kaposváron a Bábszíntérben, Pécsen a MárkusZínben, Hottón pedig a faluházban előadással és kézműves foglalkozással várják a közönséget.

A határon túli magyar bábosok is bekapcsolódtak a bábszínházi világnapi eseményekbe: Szatmárnémetiben fordított előadásra kerül sor, a temesváriak három napig a szórványban játsszák A Hétfejű Tündért, Marosvásárhelyen a Csipike bemutatót tartják és flashmobot szerveznek, Kolozsváron a Váróterem Projekt színészei bábos hétvégét rendeznek, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar MagyarSzínhái intézetének hallgatói pedig premierrel készülnek.

Budapest Bábszínház
Budapest Bábszínház

Az amatőr csoportok közül a nyergesújfalui Pinocchio Bábcsoport és a Palánta Egyesület vesz részt a világnapi eseményekben. A márciusi bábhónap további fesztiváljai: BÁBU Fesztivál (március 17-20., Budapest Bábszínház, 10 előadás), DESZKA Fesztivál (március 21-29., Debrecen, Csokonai Nemzeti Színház, báb- és gyerekszínházi fókusszal).

Naprakész információk a Facebookon (facebook.com/babszinhazivilagnap), illetve a weboldalon (babszinhazivilagnap.wordpress.com) találhatóak.

Támogatóként a kezdeményezés mellé állt a Libri Média, így a Libri könyvesboltjaiban is felbukkanak bábok, a Bábszínházi Világnap alkalmából pedig a Fidelio különszámaként megjelent egy műsorfüzet, amelyben a programokon túl a résztvevők bemutatkozása olvasható.

Résztvevő intézmények: Bóbita Bábszínház, Budapest Bábszínház, Ciróka Bábszínház, Csodamalom Bábszínház, Griff Bábszínház, Harlekin Bábszínház, Kabóca Bábszínház, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Kövér Béla Bábszínház, Mesebolt Bábszínház, Napsugár Bábszínház, Stúdió K, Vaskakas Bábszínház, Vojtina Bábszínház, Színház- és Filmművészeti Egyetem, Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, Bajor Gizi Színészmúzeum, Bábszíntér, Barboncás Társulat, Bethlen Téri Színház, Európai Szabadúszó Művészek Egyesülete, Fabula Bábszínház, Hepp Trupp, HUPS! Crew, Marica Produkció, MárkusZínház, Mikropódium Családi Bábszínház, Sarkadi Bence, Spiritusz Egyesület - Trambulin Színház, Ziránó Színház, Magyar Bábjátékos Egyesület Palánta Egyesület, Pinocchio Bábcsoport, Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház, Babes-Bolyai Tudományegyetem, Színház és Televízió Kar, Magyar Színházi Intézet, Csiky Gergely Állami Magyar Színház, Északi Színház Harag György Társulat, Brighella Bábszínház, Váróterem Projekt.