Béla

A magyar kreativitás napja

2014.04.27. 15:00

Programkereső

A Rubik-kockára épülő, egész napos programsorozattal várták a gyerekeket és családokat vasárnap a Design Terminálban Rubik Ernő 70. és világhírű találmányának 40. születésnapja alkalmából.

A Mini Terminál vasárnapi műhelyfoglalkozásán feltalálók és leleményes tervezők bőrébe bújhattak a gyerekek. A délelőtt folyamán a 6 és 12 év közötti gyerekek elkészíthették saját feltalálófüzetüket, amelybe terveiket, ötletfoszlányaikat gyűjtötték össze, és ötleteiket meg is építhették - mondta el Lengyel Roland, a Design Terminál kreatív vezetője.

Gyerekek Rubik-kockákkal játszanak a Design Terminálban
Gyerekek Rubik-kockákkal játszanak a Design Terminálban

Két tehetséges Rubik-kocka-versenyző, Perge Olivér világ- és Európa-bajnok és Bernáth Balázs kirakó show-val szórakoztatta a közönséget. A bemutatón, amelyre megtelt a show-nak helyet adó terem, bekötött szemmel és fél kézzel időre rakták ki szimultán a különféle nagyságú és formájú "kockákat", amelyeket a hivatalos versenyeken is használnak. A workshopon pedig a bajnokok megmutatták a mesterfogásokat és elmagyarázták a kocka kirakásának logikáját az érdeklődőknek.

A Design Terminálban délután egy másik magyar logikai játékkal, a világban nagy sikert arató Smartegg-gel, más néven Okostojással is megismerkedhettek az érdeklődők. Perge Olivér a kirakó show után az MTI-nek elmondta, hogy 2002-ben találkozott először Rubik Ernő világhírű találmányával, 2006-tól kezdett el vele komolyabban foglalkozni, és rá egy évre már versenybe is szállt. 2008-ban Európa-bajnoki, 2009-ben világbajnoki címet nyert.

"Ami a legnagyobb kihívást jelentette, az a több kocka vakon kirakása volt, amikor az ember annyi kockát rak ki, amennyit bevállalt. Én tíz kockát hibátlanul raktam ki a versenyen" - hangsúlyozta a bajnok. Otthoni gyakorlásai során maximum tíz kockával szokott gyakorolni, ami - mint elmondta - sok időt és rengeteg memóriát követel.

Rubik-kocka
Rubik-kocka

A Rubik-kocka-bajnokok bemutatójáról részleteket közvetített a közmédia is, amely egész napos műsorfolyammal ünnepli vasárnap a Rubik-kocka feltalálásának negyven éves évfordulóját. A tematikus napon világhírű magyar találmányokkal, kutatókkal és tudósokkal ismerkedhetnek meg a tévénézők és a rádióhallgatók.