Klaudia

Kaposváron nyüzsög a gyerekszínházi világ

2014.05.05. 21:10

Programkereső

Május 5-én, hétfőn kezdődött el a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé.

A fesztivál programjáról, a gyerekeknek szóló színház jelentőségéről és a készülődés utolsó fázisáról beszélt a Fő utca 24. szám alatti átalakított üzlethelyiségben tartott sajtótájékoztató alkalmával Szita Károly, Kaposvár Megyei Jogú Város polgármestere, a Biennálé védnöke; Rátóti Zoltán, a Csiky Gergely Színház igazgatója; Vidovszky György, az ASSITEJ elnökségének tagja és Pályi János, a Fő-Utca-Színház szabadtéri programjainak fő szervezője.

Apró hősök - Káva Kulturális Műhely
Apró hősök - Káva Kulturális Műhely

A szervezők örömüket fejezték ki, hogy idén a támogatásoknak köszönhetően rengeteg programmal várhatják a város lakóit és a szakmai közönséget. Május 5. és 10. között negyvenhárom színházi előadást tekinthetnek meg az érdeklődők a Csiky Gergely Színházban, a Szivárvány Kultúrpalotában és az Együd Árpád Kulturális Központban, és további harminkét előadást kint a Fő utcán, bent az üzletekben és kirakatokban.

Hétalvó - Griff Bábszínház
Hétalvó - Griff Bábszínház

Minden korosztály számára a legjobb előadások sorakoznak fel ezen a szemlén: Andai Kati válogató közel száz előadás megnézése után választotta ki a huszonhárom legjobbat. A versenyprogram mellett a Fókusz program határon túli magyar nyelvű előadásokkal színesíti a Biennálé programját, valamint külföldi társulatok is bemutatkoznak. A Biennálé ideje alatt NeCsakNézz címmel színházi nevelési konferencia zajlik a Kaposvári Egyetemen, melyen a műfaj neves hazai és külföldi képviselői - többek között Lutz Hübner drámaíró, a német ifjúsági dráma és színház jeles alakja - is részt vesznek. A drámaíró Böcsület című darabjából pedig a Next Generation programba pályázó művészeti szakos hallgatók hoznak létre felolvasószínházi előadást.

Pepita - Kabóca Bábszínház
Pepita - Kabóca Bábszínház

Szita Károly polgármester elmondta, hogy a város 9,5 millió forinttal járult hozzá az idei évben a nemzetközi fesztivál megvalósításához. Pályi János a Fő-Utca-Színház színes programjait ismertette: hétfőtől szombatig minden délután és este koncertek, táncházak várják a kicsiket és nagyokat, olyan előadók lépnek fel, mint Palya Bea, Szalóki Ági, Bognár Szilvia vagy a harmincéves Makám együttes, lesz táncház, bábszínház, utcaszínház, kirakatszínház, és a programok között a rajzfilmstúdió és díjnyertes gyerekkönyv-illusztrátorok alkotásaiból készült kiállítás is szerepel. A csecsemőktől a kamaszokig minden korosztályt családi programokkal vár a VII. Kaposvári ASSITEJ Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálé.