Márk

"Dalokon keresztül tanítunk"

2014.05.20. 07:07

Programkereső

Az Országos Házimuzsikáló Napok Fesztivál- és Közönség díjai után a rajongók ismét a Csörömpölők együttest választották a közönség kedvencének. A Picur Rádió által márciusban szervezett Picur Viadal 2014. év Legnépszerűbb Gyermekdala kategóriáját a Kovács című dallal nyerték meg. Nádudvari Róberttel, a zenekar énekes-gitáros mesemondójával és egyben vezetőjével beszélgettünk. INTERJÚ

- Az együttes a Kecskeméti Tanítóképző Főiskolán alakult. Milyen motivációból indult, hogy állandó zenekarrá álljatok össze?

- 2006-ban azzal a céllal kezdtünk szerveződni, hogy megpróbáljunk zeneileg és mondanivalóban mást adni a gyerekeknek annál, mint amit akkor a magyar gyermekzenei paletta kínált. Az együttessé összeállás ötlete eredetileg egy főiskolai tanárom és az én fejemben született meg, amit aztán én vittem tovább. A főiskolások között több aktív zenész volt, mi pedig egyszerűen megpróbáltuk ezeket a zenei erőket összegyűjteni, így akkor még nyolc emberrel elindult a Csörömpölők Együttes. Ebből lemorzsolódtak páran, így mára öten, Herédi Katalinnal (ének, cselló), Sándor Erikával (ének, hegedű), Lőrincz Andrással (ének, ezeregy furulya, klarinét) és Szemlér Ákossal (dob, zajkeltő eszközök) közösen alkotjuk az együttest.

Csörömpölők Együttes
Csörömpölők Együttes

- Mindannyian írtok dalszövegeket, illetve magyar költők verseihez szereztek zenét.

- Az utóbbi években már ráálltunk arra, hogy szinte csak saját szövegeinket zenésítjük meg, de azért még előfordul, hogy esetleg felkérésre ismert költők, mint Szabó Lőrinc vagy Weöres Sándor verseit foglaljuk zenébe. Ilyen esetekben egy tematikára építünk fel egy egész műsort. De a zenét mindig mi írjuk, és ebbe építünk bele népzenei- és nem csak népzenei elemeket. Most már több mint száz saját szerzeménnyel büszkélkedhetünk.

- Dramaturgiai elemekkel is fel szoktátok dobni a koncertjeiteket. Mi az, amire a kicsik odafigyelnek?

- Koncertjeinken a mesei elemeket, a néptáncot, a vicces- és könnyen megismételhető mozdulatsorokat helyezzük előtérbe, amitől a gyerekek számára nem válik unalmassá a műsor. Egy negyvenöt-hatvan perces koncert esetében elengedhetetlen, hogy megmozgassuk a gyerekeket. Olyan fordulatokat találunk ki, amivel egy-két szám eljátszása után felállítjuk a helyükről őket és vidámságot csalhatunk az arcukra. Szerencsére ez mindig sikerül is.

- Szerinted tényleg létezik olyan, hogy „felnőttzenekar" és „gyerekzenekar"? A zenélés korosztályosan elkülöníthető?

- Nekem van úgynevezett felnőtt- és gyerekzenekarom is, így mindkét „típust" megtapasztalom. Zenészként a közönség maximális kiszolgálására törekszünk mindkét zenekarommal, de talán a gyerekközönségnek azért jobb és más zenélni, mert ők végtelenül őszinték. Ezért nagyobb kihívás is. Rögtön látni, ha véletlenül valami nem úgy működik, ahogy eltervezte az ember. Ha nem jó a dal, nem tudja átadni elég érdekesen a gyermekzenét játszó zenekar a mondanivalót, vagy az adott szituáció valamiért nem működik, azt a fiatal közönség rögtön jelzi. Ha ekkor nem tesz meg mindent a zenész az ő szórakoztatásuk érdekében, akkor nem is fogják jól érezni magukat, és ezt ilyenkor nem is titkolják. A felnőttek ennél fegyelmezettebbek, de emiatt kevésbé érezzük az őszinte véleményt. A felnőttekből ráadásul kiveszőben van a gyermeki lélek, mi pedig megpróbáljuk ezt belőlük is előcsalogatni. Ezért is választottuk azt a szlogent a Csörömpölőkkel, hogy: „gyerekeknek és lélekben fiatal felnőttnek zenélünk".

Csörömpölők Együttes
Csörömpölők Együttes

- Ha unatkozást érzékeltek miközben folyik a koncert, akkor mit léptek?

- Az elmúlt években megtanultuk felismerni ezeket a pillanatokat. Tudjuk már, hogy miként váltsunk percek alatt, mit kell tenni annak érdekében, hogy megnyerjük a figyelmüket. Már rutinnal tudjuk lereagálni a gyerekek mozdulatait, reakcióit. Világosan látjuk, hogy mit szeretnének. Ráadásul egy széles repertoárhoz tudunk nyúlni, ha azt látjuk, hogy leül a hangulat. Bár szerencsére, ez nem szokott előfordulni.

- Egészen különböző tematikában mozognak a műsoraitok.

- Legalább tíz-tizenkét féle témában van műsorunk, amihez rendszeresen jönnek új felkérések. Ez azt is maga után vonja, hogy sok új dalt kell írni a folyamatos repertoárújítás érdekében. Minden évben új műsortematikával tudunk előállni, ilyenek például az Őszi Vigasságokra készült dalaink, vagy a Zenélj Velünk Európa című műsorunk, illetve a Dunától Tiszáig, ami a Duna-Tisza vidékének élővilágát mutatja be. De ezen felül még sorolhatnám. Próbálunk nem csak játszani a gyerekeknek, hanem hasznos információt is vinni a dalokba. Számunkra fontos, hogy a dalokon keresztül tanítsunk is. Célként tűztük ki, hogy a gyerekzenekarok közt a játékosan tanítva vonalat képviseljük.