Csilla, Noémi

A gyerekeket is várják a POSzT-on

2014.06.03. 15:59

Programkereső

Óriásbábok felvonulásával és pécsi kisiskolások koncertjével veszi kezdetét június 5-én, csütörtökön a 14. Pécsi Országos Színházi Találkozó. A fesztivál szervezői a legkisebbekről sem feledkeztek meg: az off-programban számos gyerekelőadás, valamint táncház, kézműveskedés és játszóház is lesz.

A hazai színházi szakma legnagyobb, legrangosabb eseményének nyitónapján az óriásbábok a Király utcán a Színház térig vonulnak végig, ahol felcsendül az Örömóda száz pécsi általános iskolás és a MÁV Koncertfúvósok előadásában. Az eseményen Páva Zsolt, Pécs polgármestere mond köszöntőt, majd Huszti Péter Kossuth-díjas színész, rendező, a fesztivál díszvendége megnyitja a tíznapos eseménysorozatot. A beszédeket követően a gyerekektől az Egy új nap vár című musicalegyveleg hallható, a találkozó programja a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Énekes madár című produkciójával kezdődik.

Varga Péter - Pinokkió, Zirano Bábszínház
Varga Péter - Pinokkió, Zirano Bábszínház

A június 5-től 14-ig tartó fesztivál versenyprogramján tizenhárom előadás szerepel, amelyek közül hat Budapestről, négy vidékről, három határon túli színházból érkezik. A látogatókat a versenydarabokon kívül 35 helyszínen 187 úgynevezett off-programra is várják.

Az off-program keretében a gyerekek többek között megtekinthetik a Fehérlófia című előadást a Bóbita Bábszínházban, a Tintaló Társulat elhozza a Jókai térre Circus Mechanikus című produkcióját, de szintén ezen a helyszínen lesz látható a Zirano Színház és a Mesebolt Bábszínház Pinokkió című előadása is. A kicsik legnagyobb örömére Vitéz László is fel fog tűnni a Jókai téren, a Mesebolt Bábszínház előadásában.

Az előadásokon túl rengeteg, kiegészítő programmal is kedveskednek a családosoknak. A Zsolnay Kulturális Negyedben június 7-én egész napos Pünkösdölőt tartanak, ahol a játékok mellett 10 órától a Zirano Bábszínház Pulcinella kertészkedik című előadását tekinthetik meg az érdeklődők, 11 órától az Iringó Gyerekzenekar, majd 14.30-tól pedig a Csurgó Zenekar húzza majd a talpalávalót.

A Szent István téren a Teátrumi Mocorgó Játszóházban a különböző életkorok és érdeklődési körök adta kihívásnak megfelelve a gyermekbirodalom különböző színterein, eltérő játékokkal (fajátékok, mozgásos, konstrukciós, fejlesztő játékok), kézműves foglalkozással és logikai asztallal várják a gyerekeket. A Színház téren lesz kézműveskedés is, ahol Földi Andrea  jelmeztervezővel készíthetnek kicsik és nagyok viselettörténeti öltöztetőbabát vagy csipkeékszereket.

Részletes tájékoztató a programokról ide kattintva.