Konrád

Kihirdették a Janikovszky-pályázat nyerteseit

2014.06.03. 14:40

Programkereső

Németh Nimród Márton, Gelle Sára és Finta Klára Enikő nyerte "Az úgy volt " címmel meghirdetett XI. Janikovszky Éva meseíró pályázatot.

A 7-9 évesek versenyében Németh Nimród Márton A mérges pók című meséjével érdemelte ki az első helyet, a 10-13 évesek között Gelle Sárát jutalmazták első díjjal az Angyal utca 1. című munkájáért, a legidősebb korosztályból, a 14-16 évesek közül pedig Finta Klára Enikő lett az aranyérmes A torony című írásával. A verseny eredményhirdetését és díjkiosztóját május 30-án, péntek délután tartották.

Mese
Mese

Az első három legjobb alkotó mellett minden korosztályban több különdíjat is kiosztottak a FSZEK Központi Könyvtárában tartott díjátadón. A könyvtár és a Móra Könyvkiadó közös pályázatára április 27-ig nevezhettek a diákok olyan szabadon választott témájú, saját maguk által írt mesével, amely nyomtatásban még meg nem jelent meg. A pályázat legfőbb célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a mese fontosságára, ezen keresztül pedig az irodalom jelentőségére.

A pályázat - amelyet először 2004-ben, a FSZEK fennállásának 100. évfordulóján hirdettek meg - azoknak a gyerekeknek szólt, akik nemcsak mások történeteit olvassák érdeklődéssel, hanem saját maguk is szívesen írnak mesét. Az ország legnagyobb közkönyvtára fontos feladatának tekinti a fiatal nemzedék önálló alkotótevékenységének támogatását és ezen keresztül az irodalom megszerettetését is.