Gertrúd, Patrik

Csemegézés a 13. Gyermekkönyvnapok kínálatából

2014.06.12. 12:46

Programkereső

A 85. Ünnepi Könyvhét keretein belül immár tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a Gyermekkönyvnapok elnevezésű rendezvénysorozat június 12. és 16. között. Az eseményen több mint kétszáz kiadó kínálja termékeit, amelyek közül az újdonságokat a könyvbemutatókon is sorra veszik. A gazdag kínálatban való eligazodást elősegítvén a kiadók gyermekkönyv-újdonságaiból szemezgettünk, a teljesség igénye nélkül.

Idén is pazar felhozatallal jelentkezett a minőségi gyermekkönyv-kiadás küldetését vállaló Csimota Kiadó, amely különös figyelmet fordít a fiatal tehetségek felfedezésére és a könyvek esztétikumára. A Maros Krisztina által írt és illusztrált Az Illatok és Hangok őrzője című gyermekkönyv-újdonság izgalmas olvasmánynak ígérkezik, ugyanis 90 fokkal elforgatva, függőlegesen kell lapozni. A történet kezdetén a világ arra a szomorú állapotra jutott, hogy majdnem elvesztek belőle a színek, a hangok és az illatok, amikor a címszereplő minden tudományát bevetve visszaállítja az egyensúlyt és a városok ismét eredeti színeikben pompáznak. A 3-6 éves korosztálynak ajánlott történet a nagyvárosi monotónia és a sokszínű természet közti ellentét érzékeltetésén túl azt meséli el, hogy az igazi változáshoz nem elég a külső beavatkozás, ahhoz belül is változni kell.

Az Illatok és Hangok őrzője - borító
Az Illatok és Hangok őrzője - borító

A Csimota kiadványi olykor tabutémákat is felvillantanak - új kiadásaik közül fontos és a gyermekirodalomban egyedülálló témával jelentkezik Davide Cali Az ellenség című gyermekkönyvében: két szemben álló katona történetén keresztül beszél az "ellenség" fogalmának relativitásáról, rávezetve a 6-9 éves korosztályt egymás elfogadásának és az előítéletek leküzdésének fontosságára. A könyvet Szabó T. Anna fordította és Serge Bloch illusztrálta.

A szintén igényes megjelenésű gyerekkönyvekre specializálódott Cerkabella Könyvkiadó négy újdonsággal jelentkezik a Gyermekkönyvnapokon, amelyek közül érdekesnek ígérkezik Kertész Erzsi Dalia és Dália című, „modern lovagregény" műfaj-megjelölésű könyve. Ebben az írónő jó adag humorral megspékelve beszél a 8-14 éves korosztály olvasóinak a párválasztás szépségeiről és nehézségeiről.

Dalia és Dália - borító
Dalia és Dália - borító

A Scolar Kiadó többek között Várszegi Adél: A jakifészek című frissen megjelent verses meséjét mutatja be a szemlén. A történet különleges szereplői, a jakik békésen éldegélnek és gyarapítják családjukat, mígnem egy nap megtámadja őket a sárkány. A 2-3 éves kortól ajánlott könyvet Várszegi Adél állandó szerzőtársa, Máray Mariann illusztrálta lebilincselően művészi festményekkel.

A jakifészek - borító
A jakifészek - borító

A Tessloff Babilon Kiadó a praktikusság szempontjait érvényesítve 30 másodperces könyvsorozat két kötetével rukkol elő a Gyermekkönyvnapokon. A Tudomány 30 másodpercen illetve A Föld 30 másodpercben című könyvek szerzői természettudományos illetve történelmi tényeket magyaráznak el tömör és lényegre törő módon, trendi, színes illusztrációkkal segítve a megértést. A könyveket 8 éven felülieknek ajánlják.

A Föld 30 másodpercben - borító
A Föld 30 másodpercben - borító

A Móra Könyvkiadó a gyerekeket tekintve is színes és sokféle igényt kielégítő kínálattal jelentkezik a könyvhéten. Friss szerzők művei, szellemes történetek és ifjúsági krimik is szerepelnek az impozáns listán, amelyről most Nógrádi Gábor A mi Dózsánk című könyvét, illetve az Ijjas Tamás-Lackfi János szerzőpáros A világ legrövidebb meséi című kötetét emelnénk ki. A humoráról és nyelvi leleményességéről híres Nógrádi Gábor egy időutazás kerettörténetébe helyezve hozza közelebb a kamaszodó olvasókhoz az idén ötszáz éve megesett Dózsa-féle parasztháború eseményét: egy történelemtanár, négy diákja és egy vizsla visszarepül vissza az időben és megpróbálja megváltoztatni az események kimenetelét. Ijjas Tamás és Lackfi János pedig olyan "irtó rövid, vicces meg szomorú meg szomorúvicces meséket írtak, melyeket az okos olvasók nyugodtan folytathatnak tovább, akár a világ végéig is, meg még egy nap". A könyvet Molnár Jacqueline szellemes illusztrációi díszítik.

A világ legrövidebb meséi
A világ legrövidebb meséi

A Pongrác Kiadó négy ropogós könyvújdonságot dob piacra a Gyermekkönyvhétre időzítve, amelyek közül kettő L. Molnár Edit műve. A sárga kanapé című naplóregénnyel a tinédzserlányokat szólítja meg, az ő világukat vetve papírra: milyen gondolatok járnak egy tizenhat éves lány fejében, akit életében először csap meg a szerelem szele? Másik könyvében, a Kíváncsi-Kósza Annabella Lujza és az özönvíz címűben pedig egy tündér által okozott galibát mesél el nevelő célzattal. Az illusztrációkat mindkét könyvhöz Almássy Zétény készítette, A sárga kanapé grafikáját pedig Mendlik Bálint és Neogrády-Kiss Barnabás.

A sárga kanapé - borító
A sárga kanapé - borító

A Magvető kiadó rímes játékokból, mókás történetekből összeálló, kézzel írt és ceruzával rajzolt gyerekkönyvvel jelentkezik, amely a városról, a négyes-hatos villamosról, a bódvaszilasi felhőkről, királylányról, vakvarjúcskáról, égi pékségről és más furaságokról mesél. A Négyeshatos című könyvet maga a szerző, Erdős Virág illusztrálta.

Négyeshatos - borító
Négyeshatos - borító

További könyvújdonságok megtehinthetők az egyes kiadók honlapján.