Zita, Mariann

Miniatűr csodavilág

2014.06.15. 07:52

Programkereső

Május közepén nyitotta meg kapuit az Andrássy úton a modellvasút magyar paradicsoma, a Miniversum. A gigászi méretű terepasztalon az apró szerelvények, emberek és állatok kavalkádján túl magyar, német és osztrák városok nevezetességeit is felfedezhetjük. Az interaktív kiállítás igazi családi program, hiszen minden korosztály számára óriási élményt nyújt. MAGAZIN

A Miniversumnak otthont adó, az Andrássy út 12. szám alatt található Krausz Palota már önmagában is impozáns látvány, az épületbe belépve pedig még inkább elvarázsolódik gyerek és felnőtt egyaránt. A hét minden napján nyitva tartó modellvasút-komplexumban ugyanis 300 négyzetméteren közel 100 szerelvény zakatol szüntelenül apró városokon, pályaudvarokon, hegyeken-völgyeken keresztül.

Miniversum
Miniversum

A vonatok mellett 1000 személyautó és 5000 miniatűr figura is helyet kapott a terepasztalokon, melyeket  - a maketteket védő üvegfalon keresztül vagy az előtte lévő padkára fellépve - közelről is meg lehet szemlélni.

Miniversum
Miniversum

Három ország (Magyarország, Németország és Ausztria) tizennégy városa mutatkozik be a Miniversumban, ahol a valódi méretükhöz képest százszorosukra lekicsinyített épületek sorjáznak egymás után. A látnivalók a magyar főváros nevezetességeivel indulnak: végigpásztázhatjuk például a Hősök térét, korzózhatunk a mini Andrássy úton, vagy gyönyörködhetünk a Nyugati pályaudvar aprólékosan kidolgozott makettjében.

Miniversum - Nyugati pályaudvar
Miniversum - Nyugati pályaudvar

A Miniversum születéséről ott jártunkkor az ügyvezető igazgatót, Kocsis Attilát kérdeztük, aki elmondta, hogy egy hamburgi látogatás tapasztalataiból merítve, a német modellezői hagyományokat követve körvonalazódott benne először a világszínvonalú modellvasút-kiállítás ötlete (a hamburgi Miniatur Wunderland a világ legnagyobb modellvasút kiállítása - a szerk.). A terepasztalok kivitelezéséhez 2013 júliusában fogott hozzá a makettezőkből és modellezőkből álló, szakértői csapat. A makettek közül negyvenet külső műhelyekben építettek meg - ilyen volt például a Vajdahunyad vára épületegyüttese is, ami még így lekicsinyítve is lenyűgöző és monumentális látványt nyújt a makettbirodalomban.

Miniversum - Vajdahunyad vára
Miniversum - Vajdahunyad vára

A tervezés során fontos szempont volt, hogy a terepasztalok látványosság tekintetében folyamatosan fenntartsák a látogatók érdeklődését. A vasúti pályák és épületegyüttesek mellett így magasba emelkedő hegycsúcsok, zöld mezők és kellemes hangulatot árasztó, vízparti miliő hívja fel a figyelmet az adott helyszín természeti szépségeire. Ez különösen Budapestről "továbbzakatolva", a vidéki helyszínek kapcsán érvényesül: a pannonhalmi apátság, a nagycenki kastély, valamint Győr és Sopron is megjelenik egy-egy lenyűgöző makettben, az egyik nagy kedvenc pedig kétségkívül a tatai Öreg-tó.

Miniversum - Öreg-tó, Tata
Miniversum - Öreg-tó, Tata

Mint azt Kocsis Attila elmondta, a magyar helyszínek mellett szerettek volna német és osztrák városokat is felvonultatni a kiálllításon. Ez a szempont már az ötletelés közben felmerült, illetve praktikus okai is voltak, hiszen az alkatrészek, modellek, vasúti szerelvények is főként német gyártóktól érkeztek. Így, Magyarországot elhagyva olyan városokon keresztül vezet tovább az utunk, mint például Bécs, Burgenland, Wartburg vagy Eisenach. Sziklás hegyoldalak, napelemmel működő gazdaságok és hangulatos, kisvárosi látványelemek mutatják be ezeket a németajkú településeket.

Miniversum
Miniversum

Az épületek felsorakoztatásán túl a tervezők láthatóan nagy hangsúly fektettek az egyes helyszínek hangulatának megragadására is, legyen az nagyváros, sportpálya vagy éppenséggel a vasút mentén elterülő szántóföld. A kiállítás elejétől a végéig apró életképek elevenednek meg előttünk, ahol miniatűr emberkék házat festenek, autót szerelnek, mezőgazdasági munkát végeznek, taxira várnak, kutyát sétáltatnak vagy éppen egy koncerten mulatják az időt.

Miniversum - Bóbita Családi Nap
Miniversum - Bóbita Családi Nap

Ezek a jelentek azonban nemcsak az átlagos mindennapokat vagy a felhőtlen szórakozást ragadják ki, hanem az élet minden oldaláról igyekeznek felvillantani egy-egy kockát, hogy elhiggyük, itt tényleg egy mini univerzumban járunk. A budapesti összképhez például az is hozzátartozik, hogy a lerobbant trolit az utasok tolják, vagy, hogy az Andrássy úton tüntetők vonulnak fel.

Miniversum
Miniversum

Az alábbi képen pedig egy félig már leégett tetejű házat oltanak éppen nagy erőkkel a tűzoltók. Ennek a makettegyüttesnek a különlegessége, hogy a tűzoltóautó szirénáit gombnyomásra be lehet kapcsolni, ezzel pedig el is érkeztünk a látvány mellett a kiállítás másik nagy erősségéhez, az interaktivitáshoz.

Miniversum
Miniversum

A Miniversum egyes pontjain kis képernyők vannak elhelyezve, ahol az aktuális nevezetességek eredeti fotóit lehet megtekinteni. A szemléltetés mellett ezeknek a képernyőknek ismeretterjesztő funkciójuk is van, hiszen számos információt megtudhatunk az adott épületéről. A korlátnál szakaszonként felbukkanó vezérlőpanelek segítségével pedig a látogató maga is be tud avatkozni a terepasztal „életébe": különböző hang- és fényhatásokat kelthetünk egy-egy gombnyomással, ami nemcsak a gyerekek számára nyújt nagy élvezetet.

Miniversum
Miniversum

A több órás időtöltés tehát garantált a kiállításon, akinek pedig ez sem lenne elég, azt kulisszák mögötti túrával várják, ahol a látogató megismerkedhet a rejtett pályaudvarok titkaival vagy a vezérlőteremben folyó irányítástechnikával. A Miniversumban játszóház is működik, ahol ahol színezők, játékok, terepasztal is várja a gyerekeket, akit pedig megragadott a hely szelleme, az akár a modellezés alapjait is elsajátíthatja.

A Miniversumról további információk ide kattintva olvashatók.