Beáta, Izolda, Lea

Kincsek a láda mélyéről

2014.09.06. 07:00

Programkereső

Ha az ember varázslatos helyeket akar látni, nem muszáj évekig spórolnia és vagyonokat költenie repülőjegyre, hiszen elég némi képzelőerő és egy csodás kellékekkel teli láda - hirdeti a Griff Bábszínház színesen megkomponált előadása. A Ládafia története mese a mesében, különböző bábtechnikák segítségével, a gyermeki fantázia határtalan erejéről.

Bodnár Zoltán nevét egészen addig a Kolibri Színház színészgárdájából ismerhettük, míg 2008-ban a veszprémi Kabóca Bábszínház be nem mutatta első darabját, a Ládafiát. A mű mozgalmas és sok szálon futó cselekménye izgalmas színházi élményt nyújt az óvodás korú gyerekeknek. Nemcsak azért, mert egyszerre három népmese elevenedik meg benne, hanem mert játékosan, humorral mutatja meg a kicsiknek azt is, hogyan lehet jó testvérek módjára játszani és pusztán a képzeletük segítségével varázslatosabbnál varázslatosabb kalandokba bonyolódni.

Ládafia
Ládafia

A veszprémi előadás sikere után 2014. februárjában a zalaegerszegi Griff Bábszínházban is bemutatták a darabot, Bál József rendezésében. Noha a a díszletet és a bábokat (tervező: Majoros Gyula) az alkotók a veszprémi előadásból vették át, a történet némiképp módosult: míg az eredeti mesében két kisfiú és egy kislány a szereplő, itt három, ugyancsak energikus lánytestvér hangja tölti be a teret. Janka (Medgyesi Anna) Julcsi (Balázs Nóra szerepét B. Szolnok Ágnes vette át) és Bözsi (Benkő Zsuzsanna) elementáris erővel uralják a színpadot, ami nemcsak vibráló jelenlétükben, állandó helyváltoztatásaikban nyilvánul meg, hanem a (néhol már túlzott hangerejű) szövegmondásban is.

A szcéna központi eleme a színes, varázslatos faládikó, amely egyszerre több funkciót is ellát. Azon túl, hogy remek rejtekhely elbújni akaró kisgyerekek vagy akár egy soktagú egércsalád számára, a gyermeki fantázia segítségével bármikor át tud alakulni "helikóperré", szekérré vagy éppenséggel egy teknőssé is, és némi koncentrálással oda repíti a lányokat, ahová csak akarják.

Ami pedig méginkább növeli a láda értékét, hogy szépen lassan előkerül belőle minden kellék egy jó meséhez: bábok és jelmezek kincsesbányájára bukkannak benne a gyerekek és már szövődnek is sorra a jobbnál jobb történetek. A képzeletbeli vándorút során így érkeznek el a lányok a zsugori király udvarába, ahol busás jutalmat ajánlanak fel annak, aki megnevetetti a folyton síró Tulipán hercegkisasszonyt. A lányok mesélő kedve ezzel csak fokozódik és sietve rögtönzött színtársulattá avanzsálnak.

A rendezés sokszínűségét mutatja, hogy a hercegkisasszony mulattatására előadott három népmese három különböző bábtechnika segítségével elevenedik meg. Az első mese keretét egy terebélyes harangszoknya adja, amely tökéletes teret biztosít az apró méretű ujjbábok érvényesüléséhez. A történet főszereplője egy nyulacska, aki vissza akarja szerezni a harangját és céljához mindvégig ragaszkodik. Természetesen számos akadály gördül elé, ennek megfelelően pedig a mese rengeteg helyszínt igényel, amelyek a szoknyára, körben felfestett kis keretekben jelennek meg. Az "élő diavetítés" mellett pedig a játékot színesítve egy-egy szereplőt a színészek is eljátszanak, karikírozásban verhetetlenek - Medgyesi Anna tehene például rendre megkacagtatja a gyerekeket. A humor a karakterábrázoláson túl nyelvi szinten is megjelenik: a darab modernségét mutatja, hogy egy-két kiszólás, poén erejéig mai mesék is megjelennek (pl. az Aranyhaj), amellyel csak tovább fokozzák a gyerekek érdeklődését.

Medgyesi Anna a Ládafia c. előadásban
Medgyesi Anna a Ládafia c. előadásban

A második történet egy mindent lebíró szerelmet mutat be: a szárnyas királyfi legendája az előadás leglíraibb része, amely egy fennkölt és magasztos világba repíti el a nézőket. Beltéri előadás esetén árnyjátékkal és síkbábokkal játsszák ezt a mesét, amely remekül illik a legenda hangulatához, és el is különíti attól a mozgalmasságtól, harsány attributumtól, amely a Ládafia egészére alapvetően jellemző. Szabadtéri előadás esetén ezt a részt anyagokból gyúrt bábokkal játssza a társulat - így némiképp megtartják az elvontabb kifejezésmódot, hiszen valós arcot, testet nem kapnak továbbra sem a szereplők.

Benkő Zsuzsanna a Ládafia c. előadásban
Benkő Zsuzsanna a Ládafia c. előadásban

A harmadik történetben, a sárkány és a furfangos fiú meséjében az erőviszonyok érzékeltetésére már visszatérnek a nagyobb bábok, ráadásul a szereplők egy hatalmas, zöld köpeny alá bújnak, amely rengeteg lehetőséget rejt magában a szüzsé alakításának szempontjából. Szimbolizálhat ugyanis ez a köpeny egy félelmetes sárkányt, vagy helyszínek tekintetében éppenséggel az Óperenciás-tengert, egy magas hegy csúcsait - ugyanakkor tökéletes teret biztosít a játéknak is, hiszen az egymás elől bujkáló szereplő-bábok szabadon mozoghatnak alatta.

A küldetés sikeres: mindhárom mese megnevetteti a hercegkisasszonyt, ám a zsugoriságáról híres király egyszer sem akarja kifizetni a lányoknak járó jutalmat. Szerencsére a király büntetése nem marad el, amiben nagy szerepet játszanak a csodálatos ládikóban élő egerek is. Tanulságok sorozatát summázza a darab, amelyből a gyerekeknek is akad megjegyeznivaló bőven: például, hogy csak akkor tudnak együttműködni, ha a veszekedést jó testvérek módjára bocsánatkéréssel oldják fel, vagy, hogy a szétdobált játékokat bizony el is kell pakolni. Ha a mesében megígért honorárium el is marad, elégedett szülői mosoly és lelkes gyerektaps a meghajlók jutalma.