Sándor, Ede

Így nyitott évadot a Kolibri

Programkereső

Nevéhez hűen színpompás nappal, ingyenes programokkal nyitotta meg a Kolibri Színház 2014/2015-ös évadát szeptember 6-án, a Jókai téren. A szervezők nem fukarkodtak: a színház előtti, fákkal árnyékolt téren igazi bábszínházi ünnep kerekedett, hiszen egymást követték a jobbnál jobb gyermekelőadások, amelyek az ország vidéki és fővárosi bábszínházaiban az előző évadban nagy sikerrel mentek.

Így azok is ízelítőt kaphattak a vidéki bábszínházak kínálatából, akik egyébként nem jutnak el egy-egy távolabbi intézménybe. Az előadások között élőzene és a színház bejáratában "üzembe helyezett" Vitéz László bábszínház-automata szórakoztatta a kicsiket és nagyobbakat, a forgalomterelés pedig a gólyalábas bohóc és az életnagyságú kenguru, valamint elefántfigura feladata volt.

A napot fél 10-kor a Hubay János Zeneiskola Ifjúsági Zenekarának felharsanó kürtjei és trombitái nyitották, majd előzetes regisztrációval a legkisebbeknek szóló babaszínházi előadás, a kecskeméti Ciróka Bábszínház Kukucs című interaktív előadása volt megtekinthető. Tíz órától aztán egy fél órácskára az egykorvolt városligeti vurstli is megidéződött Kemény Henrik kedves figurájával, Vitéz Lászlóval, aki ezúttal nem egyedül érkezett: a sziporkázó bábszínésznő, Fabók Mancsi ugyanis egy kedves társat kerített mellé Vas Juliska személyében. Előadásában e két bábfigura szerelmi története bontakozott ki az elmaradhatatlan ördögfigurákkal.

Vitéz László és Vas Juliska - Fabók Mancsi
Vitéz László és Vas Juliska - Fabók Mancsi

Fabók Mancsi előadását a Kolibri Színház harmadéves bábstúdiósainak KalákaLand című előadása követte: a Kaláka zenekar által megzenésített Kányádi, Tamkó Sirató-verseket egy gördülékeny bábjelenet-füzérben tették a legkisebbek számára is befogadhatóvá. A stúdiósok zenével, énekkel és kreatív animációs ötletekkel bizonyították rátermettségüket, miközben színes bőröndökből varázsoltak elő színes jeleneteket.

KaláKaland - Kolibri Színház
KaláKaland - Kolibri Színház

A tárgyakból életre keltett mesék nyomvonalán tovább haladva Siklósi Gábor egyszemélyes bábszínháza, a Figurina került sorra Piroska és barátai című, rendhagyó darabjával. Szépen megmunkált figurák helyett volt itt drótkefe, gyűszűk, wc-pumpa, lavór, régi vasaló, gyümölcsök és sok más tárgy, ami kreativitás nélkül csak kacat volna, kis fantáziával azonban a legismertebb Grimm-mesék is életre kelhetnek általuk. A gyerekek szájtátva nézték a létezésre bírt használati tárgyakat történetmesélés közben.

Piroska és barátai - Figurina Kisszínpad
Piroska és barátai - Figurina Kisszínpad

Délután folytatódott az előadásdömping: többek között láthattuk a kecskeméti Ciróka Bábszínház Hamupipőke című előadását, amely a klasszikus mesét modern és környezettudatos értelmezésben dolgozta fel, rengeteg olyan elemmel, ami gyereket-szülőt-nagyszülőt egyaránt megkacagtatott. Ezzel párhuzamban pedig a Hepp Trupp társulat A 3 kismalac és a farkasok, valamint a Zirano Bábszínház Pulcinella kertészedik című előadásán derülhetett nagyokat a közönség.

Pulcinella kertészkedik - Ziránó Színház
Pulcinella kertészkedik - Ziránó Színház

A vásári bábjáték és Vitéz László egész nap jelen volt a fesztiválon, például a kaposvári Báb-Szín-Tér Vitéz László és az elátkozott malom című előadása is bizonyította ezt. Kétségetelenül a délután egyik legmókásabb előadása volt a Vojtina Bábszínház és a Hepp Trupp társulat Batu-tá kalandjai című vásári bábjátéka, amiben Schneider Jankó szórakoztatta megannyi szerepben a nagyérdeműt. Az "afrikai Vitéz László", Batu-tá kalandjait - oroszlánnal, démonnal, vagy éppen a nagyvárosi, dörzsölt munkáltatóval való küzdelmét - szájtátva nézték a gyerekek.

Batu-tá kalandjai - Vojtina Bábszínház
Batu-tá kalandjai - Vojtina Bábszínház

Aki a nap eseményeit végigkövette, az láthatta még a Történetek Kínából című előadást, a Sanghaji Bábakadémia különleges vendégjátékát, de fellépett a szlovákiai Árgyélus Színház is, Szőlőszem Kálmán című előadásával. A veszprémi Kabóca Bábszínház pedig A Holdkirály palotája című előadással érkezett a fesztiválra, melynek impozáns díszletei lenyűgözték a kis nézőket, akiket a színészek be is vontak a játékba.

A Holdkirály palotája - Kabóca Bábszínház
A Holdkirály palotája - Kabóca Bábszínház

 A napot felnőtteknek szóló szakmai beszélgetés és a Harmadik Figyelmeztetés koncertje zárta, de a gyerekek természetesen játszhattak, alkothattak a fesztivál ideje alatt addig, ameddig csak kedvük és erejük kitartott.

Kolibri Fesztivál
Kolibri Fesztivál