Márk

A trollgyerek az egész falut próbára teszi

2014.11.14. 11:52

Programkereső

Idei első premierjére, egy Selma Lagerlöf-műből született zenés előadásra készül a Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház: A trollgyereket, amely egy elcserélt gyermek történetét beszéli el Novák János rendezésében, november 28-án mutatják be.

A Nobel-díjas írónő költői mesejátékában egy troll banya cseréli el emberi szemnek visszataszító gyermekét egy erdőn átutazó fiatal pár szép, egészséges csecsemőjére. Az anya észreveszi, hogy kisbabája megváltozott, furcsa, ellenszenves tulajdonságai lettek, mégis sajátjaként bánik vele. Férje és a falusiak azonban nem tudnak megbékülni a rút jövevénnyel. Azt gondolják, ha megölik, visszatérhet hozzájuk az elcserélt kisfiú.

Kolibri Színház
Kolibri Színház

Novák János felidézte, sok évvel ezelőtt ismerte meg Selma Lagerlöf darabját, amellyel nemrég újra találkozott egy berlini gyerekszínházi fesztiválon. "Mindkét előadásban erősen hatott rám az érzelmes mese. A szerző természetes egyszerűséggel beszél a hit és a szeretet erejéről, de soha nem válik didaktikussá. A tanulság kimondása nélkül is megértjük, megérezzük, hogy a féktelen indulatok, a gyűlölet, a vádaskodás nem vezetnek sehova, általuk nem lehet legyőzni se a trollokat, se a félelmeket, míg az önfeláldozó szeretet csodákra képes" - fogalmazott az igazgató-rendező.

A darabbeli trollgyereket nevelő anya kénytelen szembesülni azzal, hogy az erdőből hazavitt elcserélt gyerek nem olyan, mint amilyen az édes gyermeke volt. "Nehezen kezelhető, problémás, mást eszik, másnak örül, jobban kell rá vigyázni, önmagától, az apa és a falusiak haragjától is óvni kell. A trollgyerek körüli bonyodalmak és az édes fiuk elvesztése a házasságukat is próbára teszi. Megismerjük a felnőttek kétségeit, félelmeit, látjuk milyen tanulási folyamaton megy keresztül az anya, az apa, a háziak és a falusiak" - mondta a darabról a rendező. A jeleneteket egy mesélő köti össze, aki hol az édes gyerek, hol a trollgyerek szemszögéből idézi fel a történetet. "Alakításában a trollgyerek rosszalkodásai sok vidám percet szereznek majd, csínyeiben magukra ismerhetnek a gyerekek" - fejtette ki Novák János, aki az előadás zeneszerzője is. Mint mondta, ez alkalommal elsősorban a színészi játékra, és a társulat zenei képességeire épített. Az elhangzó dalbetétek dramatikus jelentőséggel bírnak, hol ellenpontozzák, hol kiemelik a darabbéli konfliktusokat, hangulatokat.

Az új előadás szövegkönyve Kúnos László fordítását felhasználva, Fábri Péter dalszövegeivel, Horváth Péter dramaturg közreműködésével készült el. A nagyszínpadi produkcióban Fehér Dániel, Mészáros Tamás, Megyes Melinda, Tisza Bea, Mult István, Czupi Dániel, Alexics Rita szerepel. A díszlet és a jelmezek Orosz Klaudia munkái, a zenei vezető Bornai Szilveszter.

Elindult Magyarország egyik legszínesebb online családi programmagazinja, a Bóbitanet.hu, ahol megtalálhatod az országszerte legjobb családi és gyerekprogramokat, továbbá érdekes cikkeket olvashatsz, tippeket és tanácsokat kaphatsz és szakértőinktől is kérdezhetsz. Bóbitanet - Családi élmény!