Bernadett

Szociopoly a Jurányiban

2015.01.15. 12:12

Programkereső

Felnőtteket vár a Szputnyik Mentőcsónak Egysége és a GYERE Gyerekesély Egyesület közös színházi társasjátéka.

A Szputnyik Mentőcsónak Egysége január 20-án, 21-én és február 5-én játssza a Szociopolyt a Jurányi Inkubátorházban. Ugyan már túl vannak húsz osztálytermi előadáson, a felnőtt közönség még nem találkozhatott a Szociopolyval.

Jaskó Bálint a Szocipolyban (Fotó: Dömölky Dániel)
Jaskó Bálint a Szocipolyban (Fotó: Dömölky Dániel)

A Szociopoly egy színházi társasjáték, ahol a közönség - akik a társasjáték játékosai - döntéseikkel érdemben befolyásolhatják a játékbeli sorsuk alakulását. Olyan témát dolgoznak fel, ami a mai magyar társadalom egyik legfájdalmasabb kérdése: a mélyszegénység problémaköre. A közönség a csapatjáték lévén nem csak a színészek által eljátszott drámát ismerhetik meg és a szegénységben élők dilemmáit, hanem játékostársaink véleményét és gondolkodásmódját is. Kipróbálhatják, hogy saját élettapasztalataikra épülő stratégiáik működőképesek-e a szegénység keretei közt, vagy ebben a világban másféle logikát kell követni az életben maradáshoz.

"Ma Magyarországon az emberek 15%-a, a gyerekek 25%-a él az uniós szegénységi küszöbnél kevesebb jövedelemből. Minden ötödik gyerek olyan családban nő fel, ahol senkinek nincs rendszeres, bejelentett munkája. Ezek a családok segélyekből, családtámogatásból és alkalmi vagy fekete munkából tartják fenn magukat. Egyre általánosabbá válik az a nézet, hogy a hazai segélyezési rendszer túlságosan bőkezű, az emberek inkább erre alapoznak, mert jobban megélnek így, mintha elmennének dolgozni. "Szociopolyzás" közben bárki kipróbálhatja, mire is elég a segélyből, támogatásokból, fekete munkából szerezhető jövedelem. Egy átlagos hónap napjain haladunk végig, a játékosoknak a tartósan munka nélkül lévők jövedelmi viszonyai között kell túlélniük a hónapot." - írják az alkotók az ajánlóban.

"Ön vajon befizetné megmaradt utolsó forintjaiból a csekkeket? Feketén dolgozna vagy legálisan? Jelentkezne közmunkára? Venne gyógyszert, vagy éppen új cipőt a gyereknek? Ha nincs más, kérne uzsorakölcsönt? Banális kérdések, ugye? Hiszen mindenki tudja a helyes választ. Kivéve, ha magunkról van szó..."