Gertrúd, Patrik

Első alkalommal adták át Csukás István-díjakat

2015.04.13. 13:28

Programkereső

Április 11-én, a magyar költészet napján első alkalommal adta át Őze Áron az általa alapított Csukás István-díjat a Mesemúzeumban tartott díjátadó ünnepségen.

A díjat Dóka Péter Sajtkirály című műve, Gődény Balázs Mesélj mesét! című műve, valamint Mikó Csaba Kövérkirály című műve nyerte el.

Csukás István
Csukás István

A Csukás István-díjat 2014 augusztusában alapították, és meghívásos pályázaton ítélik oda. A három nyertes pályaművet a CSID a magyarországi színházak számára kiajánlja, s javaslatot tesz azok nagyszínpadi vagy kamaraszínházi bemutatására. "A pályaművek beérkezésének időszakában már akadt színház, aki érdeklődött a darabok felől"- mondta Őze Áron, a díj alapítója. A díj kuratóriumának tagjai: Balázs Ágnes, Berg Judit, Böszörményi Gyula, Jeney Zoltán, Perczel Enikő, Göttinger Pál és Őze Áron. A kuratórium elnöke: Csukás István.

Az első meghirdetett pályázatra a határidő lejártáig, 2014. december elejéig 33 pályamű érkezett, amelyek közül 31 felelt meg a kiírás egészének. A meghívásos pályázatra ugyanis két olyan mű is érkezett, amelyet már korábban bemutattak színházban. "Sok igazán izgalmas darab született, a tanulság, s talán az egyik kiemelkedő szempontrendszer is volt, hogy valóban gyerekeknek szóljon a mű. Akad köztük mese, amelyre már most azt mondanám, hogy mutassuk be azonnal, de műfaját tekintve valójában egy felnőtteknek szóló tanmese"- mesélte Őze Áron.

Őze Áron megbízatása a Pesti Magyar Színház élén 2014. december 31-ig tartott. A Csukás István-díj az igazgatói pályázat kiemelkedő részeként szerepelt, ám Őze Áron a pályázati eredményektől függetlenül életben tartotta.