Ervin

Szaffi a színpadon

2015.09.11. 17:26 Módosítva: 2015-09-11 17:53:27

Programkereső

Jókai Mór műve nyomán a GG Tánc Eger és a Dunaújvárosi Bartók Táncszínház készített közös produkciót, amelyet legközelebb szeptember 19-én láthat a közönség a Nemzeti Táncszínházban.

Mikszáth Kálmán szavaival élve, a Szaffi egy ”Fantasztikus, szertelen mese”. Egy olyan szerelmes mese, mely a kincskeresésről szól. A talmi és a valódi értékek megtalálásáról és ezek felismeréséről, egy csipet varázslattal, egy maréknyi humorral és nem kevés érzelemmel fűszerezve. Jókai Mór A cigánybáró című műve a mai közönség számára leginkább Dargay Attila és Romhányi József örökifjú rajzfilmjeként vált ismertté, mely rabul ejti mind a gyerekek, mind a gyermek lelkű felnőttek képzeletét. A mostani produkció egy újszerű megközelítésben kívánja megjeleníteni a történetet: a tánc varázsán keresztül.

Fotó: Gal Gabor

A mű történelmi és etnikai háttere valóságos kincsesbányának tekinthető egy táncszínházi produkció számára. A magyar mellett a szerb, a cigány, a török, és persze, az osztrák kultúra elemeit felidéző, izgalmas és érzelmes történet egy újabb jelleget is magára ölt: időtlenséget és határtalanságot. A modern és autentikus elemek keveredésével egy olyan művészi kifejezésmód jön létre, amely közvetíti a múlt értékeit, amiket a mai fül és szem számára is könnyen befogadhatóvá tesz.