gyerek

25 előadás a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

2011.03.02. 18:36
Ajánlom
87 benevezett előadás megtekintése után állt össze a 22 produkcióból álló versenyprogram. Az idei rendezvényen, amely a szemletanács szándéka szerint műhelyjelleget ölt, a Stúdió K három díszelőadással vesz részt.

A szemletanács, amelynek tagjai Kaposi László (rendező, drámapedagógus, 2002-2010 között a Magyar Drámapedagógiai Társaság elnökségének tagja, az első magyarországi színházi nevelési társulat, a Kerekasztal alapítója és művészeti vezetője 2004-ig), Sándor L. István (kritikus, színházi szakíró, az Ellenfény című színházi folyóirat szerkesztője, 2007-ben neki ítélték a Fehér Holló Gyermekszínházi Kritikus díjat) és Szakall Judit (többszörös fesztiváldíjas színjátszó-rendező, Csokonai-díjjal kitüntetett drámapedagógus, közművelődési szakértő, 2007-es nyugdíjazásáig kilenc évig a Marczibányi Téri Művelődési Központ igazgatója) voltak, a 2009. január 1. után bemutatott előadások közül válogatott, ebből állt össze az idén hatodik alkalommal megrendezendő Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemle programja, amelyet az Ascher Tamás, Fodor Tamás, Pályi János összeállítású zsűri május 2. és 11. között tekinthet meg.

A szemlére meghívott előadások: Mocsármese - Apró Színház (rend.: az Apró Színház társulata), Hajnali csillag peremén - Budapest Bábszínház (rend.: Tengely Gábor), Kenyérből kelt mese - Ciróka Bábszínház (rend.: Kiszely Ágnes), A nagyidai cigányok - Csavar Színház(rend.: Gál Tamás), Mátyás király asztalánál - Hepp Trupp (rend.: Nagy Viktória Éva), Szélike királykisasszony - Holdvilág Kamaraszínház (rend.: Koltai Judit), Országalma - Jászai Mari Színház (rend.: Kárpáti István e. h.), Álom, álom, kitalálom - Kabóca Bábszínház (rend.: Harangi Mária), Apalabirintus - Káva Kulturális Műhely (rend.: Perényi Balázs), Gomb - A minden tudás játéka - Kerekasztal (rend.: Hajós Zsuzsa), Cyber Cyrano - Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház (rend.: Vidovszky György), A sárkány - KoMa (rend.: Vékes Csaba), Kicsi nyuszi hopp hopp - Manna Kulturális Egyesület (rend.: Pelsőczy Réka), A legkisebb boszorkány - Mesebolt Bábszínház (rend.: Rumi László), Világszép Nádszálkisasszony - Neptun Brigád (rend.: Baksa Imre), A gyáva - Nézőművészeti KFT (rend.: Scherer Péter), Bollár Kótyag és Mámori Nellike nagy találkozása - Tintaló Társulás (rend.: Badacsonyi Angéla), 1000+1 éjszaka meséi - Vaskakas Bábszínház (rend.: Újvári Janka), Hol jártál báránykám? - Vojtina Bábszínház (rend.: Láposi Terka), A három kismalac - Ziránó Színház (rend.: Boráros Milada), Csipkés mese - Szabadkai Gyermekszínház (rend.: Csató Kata), valamint egy előadás még szervezés alatt van. A szemle díszelőadásai a Stúdió "K"-ból érkező Az aranykulcs, A kíváncsi kiselefánt és A sünteknős.

A szemletanács döntést hozott további 28 előadás ajánlásáról is. A meghívott 25 előadáson kívül ezek a produkciók is helyet kapnak a Marczibányi Téri Művelődési Központ által, a szemle alkalmából megjelenő kiadványban, amelyet az ország valamennyi közművelődési intézménye megkapja, hogy a gyermekszínházi előadások meghívását koordináló döntéshozók felelősen, a szakmai ajánlások figyelembevételével, minőségi produkciókból tudjanak válogatni.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

10 érdekesség a ma 75 éves Marton Éváról

Június 18-án ünnepli hetvenötödik születésnapját Marton Éva Kossuth-díjas operaénekes, a Magyar Szent István-rend birtokosa, a Corvin-lánc kitüntetettje, a nemzet művésze.
Zenés színház

Spontán, közös énekléssel zárult a miskolci operafesztivál

Dupla gálakoncerttel, utcabállal, remek hangulatban ért véget tegnap este a 18. Bartók Plusz. A friss Kossuth-díjas Sümegi Eszter még meg is énekeltette a Miskolci Nemzeti Színház közönségét.
Vizuál

Makulátlan pálya - a színész, akinek minden filmjét Oscarra jelölték

Marlon Brando? Daniel Day-Lewis? Esetleg Jack Nicholson? Valószínűleg ők ugranak be először, ha minden idők legjobb színészére gondolunk. Pedig a legtökéletesebb filmográfiája valószínűleg John Cazale-nak volt - ehhez azonban sajnos korai halála is hozzájárult.
Zenés színház

Díjakkal ismerte el művészei munkáját az Operaház

A 2017/18-es évad zárásaként a Csillagóra Gálaesten az intézmény legrangosabb kitüntetéseit adták át, először jutalmazva Balett- és Énekkari Kamaraművészt is.
Vizuál

Száz év magyar plakátjai a Magyar Nemzeti Múzeumban

Sör és vetőmag plakátok, színházi és politikai hirdetések is megtalálhatóak a Tolongó idők című időszaki kiállításon.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.