gyerek

A Biennálé negyedik napja

2010.05.05. 20:44
Ajánlom
Régi és új mesék kamaszoknak, papírbábokkal és zenével. Május 6-án ez látható Kaposváron.

A versenyprogram előadásai:

9:00 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Tizenegy trikó - a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ előadása

A Kerekasztal legújabb programja Edward Bond kortárs brit drámaíró azonos című darabjára épül. A darab valós eseményekből kiindulva vizsgálja az agresszió szerepét a történelmünkben, társadalmunkban és az oktatásban, és az egyén felelősségét a társadalmi problémák kezelésében. A darab egy fiatal életútját követi, az iskolapadtól a hadszíntérig, és a megjelenő helyzeteken keresztül számtalan kérdés megválaszolására készteti a nézőt. Ezeket a kérdéseket vizsgálják tovább dramatikus eszközök a foglalkozáson résztvevő középiskolásokkal.

13:30 - Művészbejáró

A halász meg a felesége - a Figurina Animációs Kisszínpad előadása

Az örökérvényű Grimm-mese feldolgozása papírfigurákkal és papírdíszletekkel, élő ütős zenével. Meddig jogosak a vágyaink és mikor válunk telhetetlenné? Erre próbál válaszolni a történet. Persze nem tud. Az ember észrevétlenül csúszik igényeinek, vágyainak kielégítése során arra a pontra, ahol már nincs elég, nincs megállás, csak a személyiség torzulása van.

15:00 - Csiky Gergely Színház, Nagyszínpad

Túl a Maszat-hegyen - a Jászai Mari Színház és a Színház- és Filmművészeti Egyetem előadása

Varró Dániel verses regénye úgy robbant néhány éve, mint egy tűzijáték, a legnagyobb siker lett a gyerekkönyvek között, de a felnőttek, sőt az irodalmárok is élvezettel habzsolják. Elképesztően mulatságos és szellemes, minden rím úgy ragyog fel, mint egy meglepetés. De a könyv legnagyobb titka az a közvetlen hang, amellyel megszólít minket, mint jó ismerőst, sőt barátot. Rendhagyó előadást készítettünk, rengeteg zenével, játékkal: mai mesét, mely leginkább arra hasonlít, ahogy a valódi gyerekek szoktak játszani, szabadon, jókedvűen - ma már sajnos csak olyankor, ha elromlik a televízió.

 

A kísérőprogram előadásai:

12:30, 15:30 - Művészbejáró

A nagy ugrás - a Théâtre de la Guimbarde előadása (Small Size program)

Két figura útnak indul, hogy felfedezzen egy városi épületet ami tele van szokatlan és zengő tárgyakkal, amik életre kelnek és van ritmusuk. A kíváncsiság vezeti őket és átsegíti őket félelmeiken. Belemerülnek az anyagokba míg lassan felfedezik egymás létezését. A félelmeik néha akadályozzák a csecsemőket az ismeretlen terek megismerésében amik körül veszik és vonzzák őket. Lassan felülkerekednek az eléjük kerülő akadályokon, átlépik a határt a félelmeik és a vágyaik között.

18:00 - Csiky Gergely Színház, Stúdiószínpad

Kétszer volt, hol nem volt - a Karin Schäffer Figuren Theater előadása

Minden egyes marionettbáb egy különleges művészeti darab, melynek saját trükkje van: Karin Schäfer munkájának középpontjában az egyéni figura mozgástechnikája áll - legfőbb vonzereje a tökéletesség és a művészi mesterkéltség közti feszültség. A zongorista, aki oly rövidlátó, hogy alig találja hangszerét; a búvár, aki elveszítette a tengert, ám még mindig sok halat és egyéb furcsa teremtményt talál az óceán fenekén; a fiatal gördeszkás lány, aki saját deszkájának rabja, és számos egyéb szokatlan, de erkölcsös egyén cselekszi itt a legjobbat életében. De mi történik akkor, ha rádöbbennek arra, hogy nincsen életük. Legalábbis nem a sajátjuk? Ha rádöbbennek, hogy nincs senki felettük? Valaki, akinek "az összes zsinór a kezében van"?

A Fő utcán

16:00 - Szárnyas Sárkányok L'avare (gólyalábas karakterszínház Moliere A fösvény című drámája nyomán)

17:00 - Zirano Színház: Pulcinella kertészkedik (bábelőadás)

A Múzeum Színpadon 

15:00 - Somogyi Aprók műsora

15:30 - Részletek a Lúdas Matyi című mesejátékból, a Roxínház Utánpótlás csoport műsora

18:00 - Juhos zenekar (táncház)

Programkereső

Legnépszerűbb

Klasszikus

Varázslatosan festő koncertközpont épül Münchenben

Az osztrák Cukrowicz Nachbaur Architekte mérnökei építik azt a koncertpalotát, amelynek nagytermében 1800 néző kaphat majd helyet.
Klasszikus

Fidelio Klasszik: Bérczes, Elsässer, Tóth Vera

A Fidelio és a Klasszik Rádió közös magazinműsorának következő adása július 14-én lesz hallható a 92.1-en.
Vizuál

Száz ólomkatonát cserélt egy vetítőgépre és az egész élete megváltozott

70 film, öt feleség, kilenc gyerek. A 100 éve született Ingmar Bergman titkát próbálják megfejteni hozzátartozók, munkatársak, kutatók, köztük a rendező egykori asszisztense, a magyar származású Katinka Faragó a legendás svédről készült dokumentumfilmben.
Jazz/World

Ezeket a jazzlemezeket hallgasd meg júliusban!

Új – régóta időszerű – sorozatunkban havonta ajánlunk hallgatásra érdemes lemezeket a frissen megjelent magyar és külföldi kiadványok közül. Az első cikk jogán megengedjük magunknak, hogy az előző hónapok terméséből is válogassunk.
Színház

Ők a Színikritikusok díja várományosai

A Színházi Kritikusok Céhe 39. alkalommal adja át az előző évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeinek járó elismerést szeptemberben.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.