gyerek

A DJ, a mesekonyha és a színes szőnyeg

2012.03.22. 07:45
Ajánlom
Március 31-én ismét Magyar Mese Ünnepe a Millenárison, Bátky András meseíró és csapata hagyományteremtő akciója nyomán most második alkalommal várják a szülőket, családokat, gyerekeket a fellépő zenészek, költők, rajzfilmesek. A történetek immár nemcsak virtuálisan, és nemcsak elalvás előtt, hanem konkrét délutáni napfénynél is átélhetőek lesznek.

- Tavaly rendezték meg először a Magyar Mese Ünnepét. A Millenáris Fogadót óriási gyerekszobává változtatták, idén mesekonyha is lesz brióssal, „kakaókoncerttel".

- Alapvető különbség az idei programnál, hogy a mese mellé meghatározó témaként beemeltük a zenét. Az elmúlt egy évben a fellépéseim kapcsán azt tapasztaltam, sokkal teljesebb élményt kapnak a velem játszó gyerekek, ha egy zenész vagy énekesnő is részt vesz a meserögtönzésben. Ezért lett a zene a mese párja az idei ünnepen.

 - Az író-olvasó találkozókon sokszor humoros, szórakoztató műveket olvasnak fel az írók, hogy színes és speciális „felolvasó színházzá" válhassanak ezek az alkalmak.  Milyen a mesemondó egy ilyen találkozón? Mint egy jó DJ, figyeli a közönség hangulatát?

 - Ha nem is lemezlovasként, de íróként sokszor vagyok színpadon, és a nézők közül jelentkező gyerekekkel kitalálunk meséket. Egy ilyen helyzetben a zenészvendégekkel közösen alkotunk, improvizálunk. Most épp Sárik Péter zongoraművésszel, Szirtes Edina Mókus és Bognár Szilvia énekesnőkkel, Dés András, Frey György, Berdisz Tamás zenészekkel. Ez az alkalom izgalmas premiert tartogat, mert Falusi Mariann énekesnővel először lépek színpadra, ahol elhangzik majd két, erre az alkalomra írt dal is.

 - Tavaly megismerhették Önt mint a Pipogya medve apukáját, találkozhattak Bogyó és Babóca anyukájával. Vajon egy ilyen találkozó mit jelent a gyerekeknek és magának az írónak?

 - Az eredeti szándék az volt, hogy az olvasók élő embereket társíthassanak kedvenc könyveikhez. Természetesen ez az íróknak is lehetőség arra, hogy közvetlen élményeket, véleményeket szerezzenek be a közönségtől. Múlt évben házigazdaként helyben találtunk ki sztorikat, kalandokat a színpadon, élőben rajzolt festményekkel, képekkel és vicces dalokkal szórakoztattuk a gyerekeket.

 - Egy korábbi interjúban azt mondta, hogy a Magyar Mese ünnepe a hagyományos író-olvasó találkozókat kívánja újraértelmezni, meghittebbé tenni.

 - A tavalyi rendezvény szervezése, lebonyolítása komoly erőfeszítést igényelt, ezért azon igyekezetemben, hogy minden tökéletesen sikerüljön, leginkább csak érzéseket, hangulatokat tudtam akkor megőrizni: óvodások és iskolások színes csúszó-mászó szőnyegeken, lelkes anyukák és apukák mesekönyvekkel, versfilmek vetítése a MOMÉ-s Anime Program hallgatóinak segítségével.

 - Mennyire aktívak a szülők egy ilyen eseményen?

 - Sokféle program között válogathatnak a látogatók, ezek majd mindegyike engedi, sőt, elvárja az interaktivitást, a részvételt. Szülőket, felnőtt kísérőket ritkán lehet bevonni a meserögtönzésbe, de a gyerekeknek könnyű játék ez, még akkor is, ha közben komolyan beleélik magukat az általuk választott szerepbe. A felnőtteknek ez az átlényegülés nehezebben megy, kevesen mernek rá vállalkozni. A tavalyi ünnep legnagyobb eredménye az volt, hogy egyetlen szomorú, vagy unatkozó gyereket sem láttam.

 - Milyen és mekkora lehetőség ez a rendezvény a fiatal és tehetséges előadóknak a bemutatkozásra? A múlt évben félszáz meseírót és illusztrátort hívtak a Millenárisra.

 - Lehetőséget biztosítunk minden kiadónak, írónak, illusztrátornak, hogy megmutathassa, mit tud, de nem szervezzük idén ezt olyan szigorú rendbe, mint tavaly. A mostani ünnep kötetlenebb lesz ilyen szempontból, önjáróbbá szeretnénk tenni a szerzők bemutatkozását. Ugyanakkor szeretnénk, ha minden szerző hozna magával egyet-egyet műveiből, és ezeket kisorsolhatnánk a nézők között. A mese egyik legfontosabb értéke, hogy összeköt különböző korosztályokat. Igaz, a szülők döntenek a könyvesboltban, de talán egy ilyen nap után eszükbe jut majd a választáskor, milyen mesék hallatán látták gyerekeik arcán azt a bizonyos mesebeli vágyakozást...

Programkereső

Legolvasottabb

Zenés színház

„Istennek egy törvénye van: a szeretet”

A Hegedűs a háztetőn 1964-ben, a New York-i Broadwayn kezdte világraszóló karrierjét, 1966-ban mutatták be európai színpadon (Anatevka címen), 1971-ben film is készült belőle. Magyarországon 1973-ban, Vámos László emlékezetes rendezésével, Bessenyei Ferenc legendás főszereplésével debütált. Legújabb változatát július 31-én a Margitszigeti Szabadtéri Színházban, Bozsik Yvette rendezésében láthatja a közönség.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.