gyerek

A függetlenség művészi szabadsága

2011.04.28. 09:09
Ajánlom
Kezdetben vala az Állami Bábszínház, amely társulataival évtizedeken át a hivatásos bábjátszás egyedüli letéteményese volt. Aztán két évtizede ez az intézmény kettévált, s lett belőle a Kolibri és a Budapest Bábszínház. Ezzel párhuzamosan egyre másra alakultak a vidéki bábszínházak, amelyek száma mára tizenegy.

Miként annak idején az új társulatok megjelenése hatott jótékonyan a honi bábművészet megújulására, az elmúlt években az egyre nagyobb számú független bábosok térnyerése hoz új színt, új stílust, új hangot e műfajban.

Ha a színház a csodák helye, a bábszínház sokkalta inkább az. Itt az élmény valóban a színpad és a nézőtér összelélegzéséből teremtődik meg, hiszen a megmozduló bábot igazából a nézői fantázia kelti éltre, az varázsol a mozdulatlan bábarcra mosolyt és sírást. Itt minden megtörténhet, itt minden széteshet és újra összeállhat, itt nincs uralma a gravitációnak. A bábszínház a stilizáció, a valóság feletti és a valóságon túli világok megjelenítésére is alkalmas, az emberi érzelmek és indulatok végletessé növelésére is képes hely. A hagyományos bábos kézműiparos: maga készíti a bábjait, maga állítja fel paravánját, játékhelyét, és őmaga az előadásainak rendezője, tervezője és előadója.

Részben az ő leszármazottjaik és rokonaik azok az alkotók, akik nem, vagy nemcsak az intézményesült bábozás biztonságát és professzionális szakmai körülményeit, hanem az önállóság és a szabad kísérletezés kockázatát választják, amikor az önkifejezés és érvényesülésük egyéni útjait keresik. E független bábosok többsége az ESZME védőernyője alatt igyekszik szabadon forgalmazható, mozgékony, a bevált játékhagyományokat és- kereteket tágító előadásokat létre hozni. Olyanokat, mint A magányosan sétáló macska, Zsiga föstő fest, A Jánosvitéz, A halhatatlanság országa, a Volt egyszer egy Mari nevű szekrény vagy a Repülési lecke kezdőknek, amelyeket fesztiválokon a szakma, s szerte az országban a gyerek- és felnőttközönség egyaránt elismerően fogad.

Ezekkel az előadásokkal Tengely Gábor, Csató Kata, Veres András, Pilári Gábor, Badacsonyi Angéla, Kuthy Ágnes és a többi, zömmel fiatal alkotó a nagy elődök nyomdokain járva ismét igazolja, hogy a bábjáték a színházművészetnek a kicsik és nagyok képzelőerejét megmozgató, a mindenkiben élő játékosságot mozgósító, örökké érvényes és megújulni képes ága.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Klasszikus

Ma kezdődik a Kaposfest

A kamarazenei irodalom alapműveire helyezik a hangsúlyt a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztiválon (Kaposfest), amelyre augusztus 13. és 19. között kilencedik alkalommal kerül sor a somogyi megyeszékhelyen.
Jazz/World

Aretha Franklin a halálán van

Külföldi sajtóértesülések szerint a soul királynője nagyon beteg, családja detroiti otthonában az ágya köré gyűlve virraszt érte.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.