gyerek

"A gyerekközönség lelkesedése összehasonlíthatatlan"

2013.05.27. 07:07
Ajánlom
Nemcsak az előadáson tánc közben, hanem a színpadon kívül is mindig mosolyog. Rövid időn belül már másodszor beszélgetünk az Operaház művészbüféjében, és én mindvégig ezt a belülről fakadó, sugárzó jókedvet próbálom megfejteni. Pap Adrienn magántáncosnő, akit 2012-ben Junior Prima-díjjal is kitüntettek, júniusban ismét a Hófehérke és a 7 törpe címszerepét táncolja.

Elmondása szerint nem akart a kezdetektől fogva táncosnő lenni, ahogy azt a legtöbb balett-táncos mesélni szokta magáról. A tánc mindig is meghatározó volt számára, de az az erős vágy, hogy erre tegye fel az életét, csak később fogalmazódott meg benne. Mindig is „izgő-mozgó" lány volt, és már az iskolába jelentkezés előtt is járt társastáncra, majd egy sikeres felvételit követően a Táncművészeti Főiskolán találta magát, ahol - a fővárosba való felköltözés miatt - már fiatalon erős honvággyal kellett megküzdenie. A nagy döntést, miszerint profi balett-táncos lesz, „csak" tizenegy évesen hozta meg, amikor először léphetett színpadra a Diótörőben. Ekkor csapta meg őt a színház szele, az a varázslat, amit felnőtt balerinaként minden előadáson újra és újra átél.

Amikor a példaképekről kérdezem, Volf Katalint emeli ki, akit egész kiskora óta csodál: már a Diótörőben is, ahol Volf Katalin akkor főszerepet táncolt, az ő mozdulatain csüngött a szeme, tőle és általa tanulta meg, hogy miként használja tudatosan a testét, a mozdulatait, a legkisebb kézemelést is. Ő értettette meg vele, hogy nemcsak a lábnak, hanem a kézfejnek is táncolnia kell.

Mint minden nagy karrierre készülő balett-táncos, Pap Adrienn is többször járt már külföldi kurzusokon, melyek közül legszívesebben a North Carolina School of the Arts-ban töltött egy hónapra emlékszik vissza, amikor tizennyolc évesen az Egyesült Államokba utazhatott. Kinti házigazdája, Pándi Gyula balettművész kalauzolásával bepillantást nyert egy amerikai művészeti iskolába, ahol a kurzusokon keresztül a Balanchine-módszert is kipróbálhatta, amit itthon kevés lehetősége van megtapasztalni.

Felvetésemre, miszerint biztosan rengeteg dolgot kellett megvonnia magától a balett érdekében, a korábban említett optimizmussal és vidámsággal felel: „Nekem ez az életmód teljesen természetes, mivel én csak ezt ismerem. Sokan mondják vagy gondolják úgy, hogy: „ó, szegénynek nincs ideje semmi másra". Tény, hogy mi nem jártunk le annyit labdázni az udvarra gyerekként, és huszonévesen sem megyünk minden hétvégén bulizni. De ennek ellenére nekem ez a normális, hiszen ebben nőttem fel, és éppen ezért nem veszteségként élem meg. Nem arra gondolok, hogy mennyire gyötrelmesek a próbák, hanem helyette büszke vagyok a sikereimre. Persze, sokszor fáj a spicc-cipő, mint minden balerinának, nekem is töri a lábujjaimat, de már ehhez is hozzászoktam, inkább az volna a furcsa, ha nem törné."

A nyári, matinéprogramként júniusra műsorra tűzött Hófehérke Pap Adrienn egyik legkorábbi és legkedvesebb operaházas emlékei közé tartozik. A 2004-es premierrel párhuzamosan került ugyanis a Magyar Nemzeti Balett társulatához frissen végzett főiskolásként, és még bőven csak ismerkedett az új hellyel, amikor máris forgatásra hívták. „A darabban látható egy vetítés - amit a tükörjelenetben projektorral játszanak be - amihez minden főszereplővel felvételeket készítettek. Tisztán emlékszem rá, éppen csak hogy bekerültem az Operába, és már szóltak, hogy akkor megyünk felvételt készíteni a Hófehérkéhez, mire ijedten válaszoltam: „atyaisten, én csak most jöttem". Ugyan én abban az évben még nem álltam be, csak a következőben, de ebből már biztosan tudtam, hogy számolnak velem mint leendő főszereplővel. Ez nagy szó volt és óriási megtiszteltetés, hogy már előre bizalmat szavaztak nekem." A Diótörővel párhuzamosan első főszerepe volt Hófehérkét eltáncolni az Opera színpadán, melyben a kihívást elsősorban a hiteles színészi játék jelentette számára, mivel ezt a Főiskolán nem tudják maradéktalanul átadni, a képesség több éves gyakorlással szerezhető meg.

Harangozó Gyula koreográfus darabjához a kifejezetten látványos díszletet Kentaur tervezte, aki arra törekedett, hogy a színpadon elénk táruló kép valóban olyan legyen, mintha három dimenzióban egy könyv nyílna ki előttünk. a bábszínházakhoz képest monumentálisnak ható előadást azonban nem csak a gyerekek élvezik, hanem a szereplőknek is maradandó élményt nyújt - emlékszik vissza a korábbi évek előadásaira Pap Adri. „A Hófehérkében egy olyan szokatlan szituációt élhetünk meg, ami ritkán, szinte soha nem fordul elő más előadásnál az Operában. A gyerekek beszélgetése, kiabálása, zsivaja a színpadra is felhallatszik, ez belőlük - a felnőttekkel ellentétben - ösztönösen jön, az ő lelkesedésük összehasonlíthatatlan a felnőtt nézőkével. A kicsik őszintén kinyílnak, gátlás nélkül, lelkesen szólnak bele az előadásba. Egyszer abban a jelenetben, amikor megkapom az almát, és épp a zenében is csendesebb rész következik, az almába harapás előtt egy kislány torkaszakadtából kiabálta felém teljes átéléssel, hogy: „ne, ne harapj bele az almába!" Az ilyen mondatoknál nehéz a balettnak azt a komolyságát és kimértségét megtartani, amit a műfaj megkövetel. Legszívesebben én is elnevettem volna magam!"

Programkereső

Legnépszerűbb

Könyv

Raktárvásárral zárja a nyarat a Libri

Hat napig várja váltakozó akciókkal és folyamatosan frissülő készlettel vásárlóit a Libri Kiadó a Szentendrei úton.
Klasszikus

Egzotikus és visszatérő vendégek Kaposváron – Kaposfest-napló 2.

A Kaposfest utolsó három napjáról szól alábbi írásunk: Brahmstól a Bolyi Soul és Gospel Kórusig haladt a fesztivál zenei programja.
Vizuál

Itt a Kisasszonyok előzetese Meryl Streeppel és Emma Watsonnal

Igazi sztárparádés feldolgozás érkezik Luisa May Alcott klasszikusából.
Klasszikus

Fischer Ivánnal a címlapon kezdi az évadot a Fidelio

Az ingyenes programmagazin évadkezdő számában az eseménynaptár mellett többek között interjút talál Láng Annamária színésszel, Ron Howard filmrendezővel, Várallyay Petra hegedűművésszel, Bán Zsófia íróval, illetve a címlapon szereplő Fischer Ivánnal. Lapozzon bele online!
Tánc

Egyik rabszolgaságból a másikba

Az Út a királyi operába című portréfilm lehetett volna negédes mese egy mulatt fiúról, aki a világon elsőként táncolhatta sötét bőre ellenére Rómeót. Szerencsére azonban Icíar Bollaí rendezőnek – Carlos Acosta produceri jelenléte mellett – sikerült megmutatnia, hogy sötétség nélkül nincs fény.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.