gyerek

"A gyerekközönség lelkesedése összehasonlíthatatlan"

2013.05.27. 07:07
Ajánlom
Nemcsak az előadáson tánc közben, hanem a színpadon kívül is mindig mosolyog. Rövid időn belül már másodszor beszélgetünk az Operaház művészbüféjében, és én mindvégig ezt a belülről fakadó, sugárzó jókedvet próbálom megfejteni. Pap Adrienn magántáncosnő, akit 2012-ben Junior Prima-díjjal is kitüntettek, júniusban ismét a Hófehérke és a 7 törpe címszerepét táncolja.

Elmondása szerint nem akart a kezdetektől fogva táncosnő lenni, ahogy azt a legtöbb balett-táncos mesélni szokta magáról. A tánc mindig is meghatározó volt számára, de az az erős vágy, hogy erre tegye fel az életét, csak később fogalmazódott meg benne. Mindig is „izgő-mozgó" lány volt, és már az iskolába jelentkezés előtt is járt társastáncra, majd egy sikeres felvételit követően a Táncművészeti Főiskolán találta magát, ahol - a fővárosba való felköltözés miatt - már fiatalon erős honvággyal kellett megküzdenie. A nagy döntést, miszerint profi balett-táncos lesz, „csak" tizenegy évesen hozta meg, amikor először léphetett színpadra a Diótörőben. Ekkor csapta meg őt a színház szele, az a varázslat, amit felnőtt balerinaként minden előadáson újra és újra átél.

Amikor a példaképekről kérdezem, Volf Katalint emeli ki, akit egész kiskora óta csodál: már a Diótörőben is, ahol Volf Katalin akkor főszerepet táncolt, az ő mozdulatain csüngött a szeme, tőle és általa tanulta meg, hogy miként használja tudatosan a testét, a mozdulatait, a legkisebb kézemelést is. Ő értettette meg vele, hogy nemcsak a lábnak, hanem a kézfejnek is táncolnia kell.

Mint minden nagy karrierre készülő balett-táncos, Pap Adrienn is többször járt már külföldi kurzusokon, melyek közül legszívesebben a North Carolina School of the Arts-ban töltött egy hónapra emlékszik vissza, amikor tizennyolc évesen az Egyesült Államokba utazhatott. Kinti házigazdája, Pándi Gyula balettművész kalauzolásával bepillantást nyert egy amerikai művészeti iskolába, ahol a kurzusokon keresztül a Balanchine-módszert is kipróbálhatta, amit itthon kevés lehetősége van megtapasztalni.

Felvetésemre, miszerint biztosan rengeteg dolgot kellett megvonnia magától a balett érdekében, a korábban említett optimizmussal és vidámsággal felel: „Nekem ez az életmód teljesen természetes, mivel én csak ezt ismerem. Sokan mondják vagy gondolják úgy, hogy: „ó, szegénynek nincs ideje semmi másra". Tény, hogy mi nem jártunk le annyit labdázni az udvarra gyerekként, és huszonévesen sem megyünk minden hétvégén bulizni. De ennek ellenére nekem ez a normális, hiszen ebben nőttem fel, és éppen ezért nem veszteségként élem meg. Nem arra gondolok, hogy mennyire gyötrelmesek a próbák, hanem helyette büszke vagyok a sikereimre. Persze, sokszor fáj a spicc-cipő, mint minden balerinának, nekem is töri a lábujjaimat, de már ehhez is hozzászoktam, inkább az volna a furcsa, ha nem törné."

A nyári, matinéprogramként júniusra műsorra tűzött Hófehérke Pap Adrienn egyik legkorábbi és legkedvesebb operaházas emlékei közé tartozik. A 2004-es premierrel párhuzamosan került ugyanis a Magyar Nemzeti Balett társulatához frissen végzett főiskolásként, és még bőven csak ismerkedett az új hellyel, amikor máris forgatásra hívták. „A darabban látható egy vetítés - amit a tükörjelenetben projektorral játszanak be - amihez minden főszereplővel felvételeket készítettek. Tisztán emlékszem rá, éppen csak hogy bekerültem az Operába, és már szóltak, hogy akkor megyünk felvételt készíteni a Hófehérkéhez, mire ijedten válaszoltam: „atyaisten, én csak most jöttem". Ugyan én abban az évben még nem álltam be, csak a következőben, de ebből már biztosan tudtam, hogy számolnak velem mint leendő főszereplővel. Ez nagy szó volt és óriási megtiszteltetés, hogy már előre bizalmat szavaztak nekem." A Diótörővel párhuzamosan első főszerepe volt Hófehérkét eltáncolni az Opera színpadán, melyben a kihívást elsősorban a hiteles színészi játék jelentette számára, mivel ezt a Főiskolán nem tudják maradéktalanul átadni, a képesség több éves gyakorlással szerezhető meg.

Harangozó Gyula koreográfus darabjához a kifejezetten látványos díszletet Kentaur tervezte, aki arra törekedett, hogy a színpadon elénk táruló kép valóban olyan legyen, mintha három dimenzióban egy könyv nyílna ki előttünk. a bábszínházakhoz képest monumentálisnak ható előadást azonban nem csak a gyerekek élvezik, hanem a szereplőknek is maradandó élményt nyújt - emlékszik vissza a korábbi évek előadásaira Pap Adri. „A Hófehérkében egy olyan szokatlan szituációt élhetünk meg, ami ritkán, szinte soha nem fordul elő más előadásnál az Operában. A gyerekek beszélgetése, kiabálása, zsivaja a színpadra is felhallatszik, ez belőlük - a felnőttekkel ellentétben - ösztönösen jön, az ő lelkesedésük összehasonlíthatatlan a felnőtt nézőkével. A kicsik őszintén kinyílnak, gátlás nélkül, lelkesen szólnak bele az előadásba. Egyszer abban a jelenetben, amikor megkapom az almát, és épp a zenében is csendesebb rész következik, az almába harapás előtt egy kislány torkaszakadtából kiabálta felém teljes átéléssel, hogy: „ne, ne harapj bele az almába!" Az ilyen mondatoknál nehéz a balettnak azt a komolyságát és kimértségét megtartani, amit a műfaj megkövetel. Legszívesebben én is elnevettem volna magam!"

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Újra színpadon - Így élték meg a művészek a visszatérést

A pandémia miatti leállás során nemcsak mi, nézők szoktunk el a személyes kulturális élményektől, de bizony a művészeknek is újra kellett tanulniuk a színpadi jelenlétet és a közönséggel történő találkozást. Ennek a folyamatnak a lelki oldaláról kérdeztük őket.
Klasszikus

Zenei utazás Mozarttól Josef Sukig

Álmodozó nyári éjjel címmel július 29-én szabadtéri koncertet az Anima Musicae Kamarazenekar, az Óbudai Társaskör kertjében. A műsorban elhangzanak Mendelssohn, Mozart, Hugo Wolf és Josef Suk művei is, valamint vendégművészként fellép Horgas Eszter és Polónyi Ágnes.
Tánc

Elhunyt Axt Lászlóné Ibolya artistaművész

71. életévében elhunyt Axt Lászlóné Ibolya világhírű artistaművész, akit a Fővárosi Nagycirkusz társulata fájó szívvel búcsúztat.
Zenés színház

Sztárgála és jótékonysági nap Patricia Petibonnal és Lawrence Brownlee-val az Opera Eiffel Műhelyházában

2021. augusztus 21-én 19:00 órától a kivételes francia koloratúrszoprán, Patricia Petibon és a legkeresettebb amerikai bel canto tenor, Lawrence Brownlee ad szabadtéri koncertet az Opera Eiffel Műhelyházának parkjában.
Zenés színház

Kazinczy Ferenc fiáról készít előadást a Madách Színház

Derzsi György és Meskó Zsolt darabja, a Kazinczy, a tizenötödik nyerte a III. Madách Musical Pályázatot, melyet a teátrum műsorra tűz a 2021/22-es évadban.

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.