gyerek

A harmadik nap programja a Gyermek- és Ifjúsági Színházi Szemlén

2011.05.03. 17:09
Ajánlom
Május 4-én négy előadás kerül zsűri elé: Hol jártál, báránykám?, Hajnali csillag peremén, Mátyás király asztalánál, 1000+1 éjszaka. És akik előadják. Vojtina Bábszínház, Budapest Bábszínház, Hepp Trupp, Vaskakas Bábszínház.

10 órakor egy ovisoknak, kisiskolásoknak szóló előadás nyitja a napot: Hol jártál, báránykám? A csikó megszületik, máris lábra áll. A csibe kibújik a tojásból és azonnal szalad az anyja után. A bárányka, ahogy a világra segítik, maga bújik az édesanyja ölébe. Az ember gyermeke meg? Mi a csoda történik vele? Mi az, ami az emberben másként működik, mint a többi teremtményben? Hová indul az, aki már nagyobbacska, és megunta, hogy teddide-teddoda legényke legyen? Hát persze, játszótársat, barátot, szerelmet keresni! No, és az miként cselekszik, aki arra kíváncsi, hogy létezik-e a halhatatlanság országa? A debreceni Vojtina Bábszínház előadásában magyar népmesék segítségével szólnak a legkisebbekhez, és könnyeden, de a népi bölcsességeket előhívva utaznak a mesebeli világok között.

11-től macik veszik birtokukba a Marczibányi teret. A Hajnali csillag peremén alcíme ugyanis mackóélet és mackóálom, amely kortárs magyar költők verseiből áll össze Gimesi Dóra és Dobák Lívia hathatós segítségével. Tengely Gábor a rendező, Bercsényi Péter, Semjén Nóra és Spiegl Anna játszanak a macikkal és a gyerekekkel.

2 órakor helyet foglalhatnak az érdeklődők Mátyás király asztalánál. A Hepp Trupp így ajánlja - legalább ötéveseknek - az előadást: "Egyszer volt egy palota, benne egy király, Mátyás, aki nem hasonlított egyetlen korábbi uralkodóhoz sem. Milyen is lehetett pontosan? Vajon hogy viselte a palotai fegyelmet? Hogyan lett szertelen ifjúból bölcs király? És van-e, aki még emlékszik is rá? Megidézzük a nagy királyt: udvarát, bolondját, történeteit, könyveit, és keressük a rejtélyes Mátyás titkát. Könyvtárunkban létezik egy csodakönyv, melyben megelevenednek a Mátyás királyról szóló mesék: az igazmondó juhász története, ahogy a Bolond Mátyás szolgálatába áll, láthatunk hatalmas sütőtököt, és egy róka fogta csukát is, és még ki tudja mi mindent. Ám a könyv zárva és kulcsa a könyvtár őrének zsebében lapul. Mikor a könyvtár bezár, ő néha titokban kinyitja a könyvet. Lessük meg, hátha most is."

A napot a győri Vaskakas Bábszínház és egy klasszikus, az 1000+1 éjszaka meséi zárja. "Aludni, aludni, s álmodni végre! Ki velünk mer álmodni, szórunk elébe pompázó gyöngyöket kacér fénycsillámmal, álmodunk burjánzó öblöket tengerhullámzással. Mindegyik gyöngyben és mindegyik hullámnak szétporló cseppjében ott van egy új mese egy másik világból, keletnek fűszeres otthoná ból, hol él Ali baba, palackba zárt dzsinnek, s a mások: lidércek, ifrítek, boszorkányok, s él örökké hite a szépnek, férfi és nő igaz szerelmének. Reptetünk szőnyeget, kacagunk szörnyeket. Gurítunk gyöngyöket ezeregy meséből, kapd el vagy csak nézzed. Sose nincs vége ezeregy mesének."

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Miklósa Erika az örökbefogadásról mesélt: Nagyon vártuk ezt a kislányt!

Az operaénekesnő és férje, Csiszár Zsolt a Családvarázs sorozatban mesélt arról, hogy milyen kockázatot jelentett egy olyan csecsemőt magukhoz venni, aki halva született.
Klasszikus

Fáy Miklós: „Nem a zenekar, nem a komponista, hanem maga a szimfónia a főszereplő"

Fáy Miklós hónapról hónapra programokat, könyveket, lemezeket ajánl nyomtatott magazinunk Menjél már című rovatában. Az augusztusi szám tartalmából.
Könyv

Nyáry Krisztián: Nem a politika, hanem az olvasó fogja eldönteni, milyen könyvet vesz a kezébe

A Líra Könyv Zrt. kreatív igazgatója szerint hiába erőlködnek a jobboldali, kormánypárti ideológusok, nem lehet az olvasók nélkül lecserélni az irodalmi kánont. És végső soron nem számít az író politikai beállítottsága, csak az, hogy milyen szöveget írt.
Jazz/World

Elkészült a Kossuth téri ünnepség és a tűzijáték zenéje

Az István király dicsérete című mű zeneszerzője Szarka Tamás, a Ghymes együttes alapító tagja, szólistaként Miklósa Erika operaénekesnő hallható.
Könyv

950 személy számára állítottak ki igazolást arról, hogy Arany János rokona

Nem várt fordulat az Arany-kutatásban: az egyházi anyagkönyvek vizsgálata alapján akár 2000 élő rokona is lehet a költőnek, igaz, mind oldalági.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.