gyerek

A hétvégén kiderülnek az állatcsontok titkai

2010.08.11. 14:29
Ajánlom
Milyen állatok éltek az őskorban? Mire jó az állatcsont? Hogyan készültek a korabeli csonteszközök? Hány óra alatt készíthető el egy csonttű? A válasz Százhalombattán kapható meg.

Augusztus 15-én 10-től 17 óráig ismét várják az érdeklődőket a Régészeti Park családi rendezvényére. A különleges őskori környezetben ezen a napon az állatcsontok titkaira kaphatnak választ azok a látogatók, akik ellátogatnak Százhalombattára. Az őskor számtalan titkot rejt, melyre a régészek az ásatások során előkerült leletek alapján keresik a választ. A tudományos vizsgálatok és tapasztalok alapján egy-egy népcsoport kultúrájára, társadalmi helyzetére és akár gazdaságára is rávilágítanak. Az itt szerzett tapasztalok, alapján a kísérleti régészet és a történeti állattan segít megfejteni, megismerni a különböző korok állatvilágát és annak hasznosságát.

10 és 13 óra, illetve 14 és 17 óra közt lesz munkában az archeozoológus, azaz bemutatják az állatcsontok eltérő tulajdonságait, és csonteszközt készíthetnek a látogatók. 11-től 13 óráig és 14-től 17 óráig őskori játékokat játszhatnak kicsik és nagyok, vagy ha kipróbálnának őskori kézműves-technikákat, akkor Százhalombattán talált, a múzeum kiállításában szereplő bronzkori átfúrt csontmedál, vaskori poncolt lemezékszer és agyagállatkák másolatának a készítése várja a vállalkozó kedvű ügyes mestereket, akik közben megtudhatják, milyen állatok csontjaiból készültek a tárgyak.

13 órakor szabadtűzön készült római kori ebédet fogyaszthatnak, ahol megkóstolhatják a Matius módra készült különlegességet, ebéd után egészen a program végéig őskori lepényt fogyaszthatnak. 14 órakor a Régészeti Park felfedezésére indulhatnak vezetővel és ismerkedhetnek a Régészeti Park történetével és látnivalóival. A látogatók egész nap megtekinthetik a városnak nevet adó „száz halmok" egyikét a 2700 éves eredeti helyén feltárt különleges halomsírt, ahol ismeretterjesztő film segítségével a kor temetkezési szokásába és szertartásába pillanthatnak bele.

Programkereső

Legnépszerűbb

Plusz

A balatonfüredi Anna-bál mítosza és a valóság

Szombaton 193. alkalommal rendezik meg a balatonfüredi Anna-bált, aminek névadó kisasszonyát lehet, hogy nem is Annának hívták.
Zenés színház

Csuha Lajos: „Még meg tudok mozdulni a színpadon”

Szíve a rockhoz, a musicalhez húzza, de magát és a közönséget is meg fogja lepni Csuha Lajos a Budavári Palotakoncereken augusztus elején. Rövid interjúnkban az előkészületekről kérdeztük, de az is kiderült, milyen új feladatok találták meg az Operettszínház záruló évadában a hetvenéves művészt.
Jazz/World

Egy életmű megünneplésének kihívásai

Az idén 85 éves Quincy Jones prominens társasággal ünnepelte a születésnapját a Papp László Budapest Sportarénában, az ő esetében azonban egy életműkoncert kivitelezése eleve problémás, a megvalósítás viszont a kényszerből leszállított elvárásokat is képes volt helyenként alulról súrolni.
Vizuál

Így látják a madarak az osztrák fővárost - VIDEÓ

Négy sas segítségével készítettek 360 fokos videót Bécsről. A madarak a Duna-toronyból és egy hőlégballonból indulva filmezték a várost.
Zenés színház

Fischl Mónika: „Vidám, színes kavalkád, sok humorral fűszerezve”

„A hazai operettjátszás koronázatlan királynője” – így mutatja be a Kult50 című kiadvány Fischl Mónikát – az emlékezetes Szilviát, Marica grófnőt, Glavári Hannát. Igazi primadonna alkat: hűvös, elérhetetlen és gyönyörűen énekel – a Palotakoncerteken is.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.