gyerek

A hóbortos macska és az öreg

2012.09.08. 10:36
Ajánlom
A Bubapest Bábszínház októberben tűzi műsorára Sven Nordquist író Pettson és Findusz világszerte népszerű történetét. A bemutató apropóján Bereczki Csilla, a SZFE végzős bábrendező szakos hallgatója ajánlja a svéd mesesorozat Pettson karácsonya című kötetét.

A svéd szerző maga illusztrálta könyvei világszerte népszerűek az óvodások, a kisiskolások és szüleik körében, ezért is választottam őket alapanyagként a Budapest Bábszínház októberi bemutatójához. A történetek egy magának való falusi ezermester, Pettson és minden lében kanál macskája, Findusz kalandjait mesélik el. Az öregember és a macska viszonya tökéletesen leképezi a sokszor vicces, máskor bonyolult szülő-gyerek kapcsolatot, annak minden örömével, fájdalmával és félreértésével együtt. A hétköznapi események Findusz (gyerek)szemszögéből óriásinak tűnnek, így lesz a palacsintasütésből izgalmas üldözős burleszk, az ártalmatlan öreg borzból pedig rettentő szörny.

Findusz ezer kérdést tesz fel, ha nem tetszik valami neki, világgá megy. Pettson - mint minden felnőtt - szabályokat állít fel, de mindennél jobban szereti a macskáját. A gyerek és a felnőtt látásmódjának egyidejű bemutatásával azt szeretnénk, hogy a néző gyerekek és szülők is magukra, egymásra ismerjenek.

A Budapest Bábszínház október 10-től tűzi műsorra a darabot, melynek adaptációját Fekete Ádám készítette el a négy Pettson és Findusz-könyvből. A különös bútordarabokkal berendezett Játszó-térre már hároméveseket is várnak. A Bábszínház idei premierjeiről erre a linkre kattintva olvashatnak bővebben.

Programkereső

Legnépszerűbb

Zenés színház

Elmaradnak a Billy Elliot előadásai

Tizenöt előadás marad el a két éve futó Billy Elliotból. A közelmúltban kormányközeli oldalról kritizált musicalnek egy ezernyolcszáz férőhelyes színházat kellene megtöltenie gyakran naponta kétszer.
Vizuál

Amit ne hagyjon ki a Múzeumok Éjszakáján

Hasznos tudnivalók és szerkesztőségünk tagjainak tippjei.
Színház

Működik a kémia Vecsei H. Miklós és Mészáros Blanka között

Megkezdődtek a Szegedi Szabadtéri Játékok új Shakespeare-bemutatójának, a Rómeó és Júlia próbái Hegedűs D. Géza vezetésével.
Klasszikus

Kiállítás nyílik Bősze Ádám antikváriumának kottagyűjteményéből

Sopronban, az Ünnepi Hetek Alkalmából nyílik meg Bősze Ádám Zenei Antikváriumának kiállítása, amely a két háború közötti különleges kottacímlapjait mutatja meg az érdeklődőknek.
Zenés színház

Lőrinczy György: Ezen az úton mennék tovább

Az Operettszínház főigazgatója büszke arra, hogy sokszínű intézményt vezethet és újfajta közönséget vonz a színházuk. A kultura.hu-nak adott interjúban azt is bejelentette, újra pályázik a vezetői pozícióra.

Támogatott mellékleteink

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.