gyerek

A jövő zenéje

2007.11.23. 00:00
Ajánlom
Nem kizárólag a múlt ápolása a cél – mondja Körmendy Zsolt, a Müpa Ifjúsági, Ismeretterjesztő és Oktatási Csoportjának vezetője a HangÁr névre keresztelt, elsősorban fiatalok megszólítását célzó új programarzenál indulása kapcsán.

Művészetek Palotája

– Ahogy beszélgetni kezdtünk, tiltakoztál az "ifjúsági programsorozat" skatulya ellen. Hogyan lehetne akkor megfogni a HangÁr lényegét?

– Látva azt, hogy milyen összetételű a hangversenytermek közönsége, attól félhetünk, hogy egy-két évtizeden belül ki fognak ürülni. A saját jól felfogott érdekünk meg valamiféle küldetéstudat is arra indít bennünket, hogy a jövő közönségét próbáljuk megtalálni és megfogni. Ezt annyira komolyan gondoljuk, hogy a tipegőknél kezdjük a Ringató sorozatban, és onnan mindenféle korosztálynak szólnak a rendezvények, egészen a felnőttekig, pedagógusokig. Külföldön az ilyen programcsomagok "education" néven ismertek, főleg angolszász országokban költenek nagyon komoly pénzeket ilyen ismeretterjesztő programokra. Ennek indul el most az első évada a Müpában, a HangÁr ezeknek az összefoglaló márkaneve. A legerősebb kötődést az adja, ha a gyerekek valamilyen élményszerű tevékenységet folytatnak itt a házban. Az is nagyszerű, ha eljönnek koncertet hallgatni, de ahhoz, hogy felébredjen bennük az igény arra, hogy ilyen helyen töltsék az idejüket, ezekre az élményekre van szükség. Erre jó példa a vasárnaponként már évek óta működő Cifra Palota, de szeretnénk, ha például tanítási időben is idejöhetnének iskolai csoportok, és az épületbejárás mellett például próbalátogatáson vagy hangszerbemutatón is részt vennének, hogy ez számukra vonzó legyen. Rengeteg jó példa van külföldön, szinte semmit nem kell kitalálnunk: ha csak alkalmazzuk, ami máshol bevált, máris óriásit alkottunk. Itt van ez az épület, amely a Ludwig Múzeumnak is helyet ad – velük is szeretnénk szorosabbra fogni a kapcsolatot, és a programokat kifelé egységesen kommunikálni. A Nemzeti Táncszínháznak és a Nemzeti Filharmonikusoknak ugyancsak nagyszerű ifjúsági előadásaik vannak. Az volna jó, ha együtt dömpingszerű tömeget tudnánk felmutatni. Ez egy ház, a gyerekeknek pedig teljesen mindegy, hogy valamit a LuMú vagy a Müpa szervezett.

– Kiindulva abból, hogy a megcélzott korosztályok maguktól nem nagyon fognak betévedni, feltételezem, a tanárokkal való együttműködés a kulcs.

– Nagyon fontosnak tartjuk azt, hogy a pedagógusokat olyan módon szólítsuk meg, hogy ne azt érezzék, hogy mi jegyeket próbálunk eladni nekik – mert ugye ez a hagyományos viszony –, hanem együttműködni szeretnénk velük. Erre példa a most elindult Rendhagyó Zenés Találkozások sorozat, amelynek keretében mi megyünk iskolákba, és sajátos szemléletű foglalkozásokat tartunk, majd a résztvevő gyerekek jönnek el hozzánk egy zenekari próbára és koncertre. De a Müpa befogadna olyan foglalkozásokat is, ahol olyan dolgokat mutatnánk meg, amilyeneket egy iskolában nem tudnak megtapasztalni. A tanároknak is tervezünk továbbképzéseket, kurzusokat. Látjuk, hogy a magyar zeneoktatás elég rossz helyzetben van, elsorvadnak az egykor közös platformot jelentő intézmények. Közoktatási funkciót persze nem vállalhat fel a Müpa, de helyet adhat kurzusoknak, alkalmi találkozóknak – vagy akár rendezhet konferenciát, hiszen rengeteg aktuális kérdés van a zenepedagógiában, válaszutak előtt állunk.

– A fiatalokra visszatérve, mi a cél: az egész korosztályt megszólítani vagy eleve csak egy rétegét? És egy másik szempont: a házhoz magához vagy a műfajhoz próbáljátok kötni őket?

– A házhoz való kötődés nyilván csak eszköz számunkra, hiszen végső soron nem a házat akarjuk népszerűsíteni, hanem Brahmsot vagy Bachot. De ez fontos kérdés, hiszen azt eleve lehet tudni, hogy az általunk képviselt magaskultúra fogyasztói rétege elég keskeny. Az is ismert, hogy főleg a jobb anyagi körülmények között élők közül kerülnek ki a látogatóink. Ezért amikor gyerekekről beszélünk, éppen az a cél, hogy minél szélesebb körben szólítsuk meg őket. Ne csak a szülőkön keresztül, mert azzal ugyanazt a közönségréteget reprodukáljuk, hanem az iskolákon keresztül, esetleg olyan helyekre is eljutva, ahol hátrányosabb helyzetű gyerekek tanulnak. Ez biztosan nem megy könnyen, ugyanakkor tudjuk, hogy ők épp azért nyitottak nagyon sok mindenre, mert nagyon kevés hasonló élményben lehet részük. A korosztályi spektrum is széles, hiszen ahogy mondtam, a tipegőktől az óvodásokon és a kisiskolásokon át egészen a felnőtt korig tart. A középiskolás korosztálynak most kevesebbet tudunk kínálni, és az egyetemistákkal egyszerűen gondban vagyunk, hiszen ott már kialakult érdeklődési körrel állunk szemben. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a fiatal felnőttkorba lépéskor ezek megváltozhatnak, felléphetnek új igények. Volt az ő megszólításukra is kísérletünk, de még előttünk áll, hogy ezt is rendszeressé tegyük.


Kocsis Zoltán

– A programot – például az operarészleteket – elnézve, a Müpa repertoárjának nem feltétlenül a legkönnyebb darabjait ragadtátok ki.

– Pedig az opera tud nagyon népszerű lenni, hiszen nem elvont zene, hanem cselekmény, látvány, úgyhogy csak a megfelelő tálaláson múlik… És Kovalik Balázs személye garancia arra, hogy a fiatalok ezt meg fogják kapni. Ez persze csak egy keresztmetszet gyerekek számára, nem egy egész operát hallgatnak meg. Kocsis Zoltán arra vállalkozik, hogy beszél a gyerekekhez, a klasszikus beszélgetős koncertek mintájára látja őket vendégül. Szerintem fontos igazság, hogy a gyerekekhez nem leereszkedni kell, hanem a legkomolyabb, legnagyszerűbb művekkel kell őket megkínálni. Más kérdés, hogy egy háromórás Brahms-est nyilván nem nekik való, de az idei Brahms-évfordulóra lesz gyerekkoncert is. A legnagyobb alkotó legkomolyabb műveit is be lehet mutatni a gyerekeknek jó válogatásban, megfelelő tálalásban.

– Bár nem a konkrét programelemekről ültünk le beszélgetni, egyet mégis kiragadnék – a Kodály születésének 125. éve alkalmából rendezett találkozót és a tiszteletére kiírt pályázatot. Kodály azzal együtt, hogy ikonikus jelentőségű, inkább a most megcélzott korosztály tanárainak élő dolog, mint maguknak a gyerekeknek. Működhet valami, ami Kodályra épül, vagy épp az volna a cél, hogy ez által váljon élővé az emlékezet?

– Vannak olyan értékek, amelyeket nem szabad hagyni idejét múlttá válni vagy elfelejtődni. Kodály ma nem divatos, sokak szerint nem időszerű, ugyanakkor a magyar zene történetében nem sok olyan nagyság van, akit számon tartanak a világban. Kodályt nem szabad elengedni. Az apropó, a jubileum adott, és az biztos, hogy egy müpányi tömeget meg lehet mozdítani erre Budapesten. Igenis üzenetértéke van ennek, ráadásul az ide meghívott, mostanában nehéz helyzetben lévő zenei iskolák léte éppen Kodály érdeme. Ilyen szempontból pedig Kodály nagyon is időszerű.

– A Müpa Budapesten van, de eközben a képviselt művészeti ágakban voltaképpen nemzeti zászlóshajónak számít. Ezt a most adaptált szemléletmódot hogyan tudjátok eljuttatni annak a nyolcmillió embernek vagy intézményeiknek, akik nem ebben a városban laknak?

– Nyilvánvaló, hogy a hely adott, de tudjuk, hogy van vidéki közönségünk is. A Cifra Palotának idén indult el az a sorozata, amely havonta egy-egy megyét mutat be. Legutóbb Kecskemét és Bács- Kiskun megye volt itt, ottani iskolák, zenekarok, táncegyüttesek saját kulturális értékeiket próbálták megjeleníteni. Ez egy több éves sorozat első alkalma volt. Másrészt iskoláknak ajánlott programjainkkal hosszabb távon túl akarunk nyúlni Budapest határain, és vidéki iskolákkal is fel kívánjuk venni a kapcsolatot.

– Az évad végén milyen eredménnyel lennétek elégedettek?

– Ez most egy kísérleti időszak. A vágyam az, hogy egy év múlva, a következő őszi évadra már egy olyan, arculatilag és koncepcionálisan is egységes csomagot tudjunk elővezetni, amely a londoni, glasgow-i, Los Angeles-i példákkal egy lapon említhető. Akik itt ezzel foglalkozunk, azt gondoljuk, ez a jövő zenéje. A Müpa nem csak egy hangversenyterem, nem arról szól, hogy este hétkor kinyit és emberek bejönnek elegáns ruhákban. Az csak egy szelet, de ahogy a szlogen is mondja, azt szeretnénk, ha itt mindig történne valami. Ezt a házat meg kell tölteni élettel. Sok tekintetben már sikerült, de látszik, hogy még sok hely van.

Programkereső

Legolvasottabb

Plusz

Kihirdették a 2021-es Prima Primissima Díj nyerteseit

Tíz kategóriában vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Müpában tartott pénteki gálaesten.
Színház

„Az operettek a szüleim, a musicalek pedig a férjeim” – 90 éve született Galambos Erzsi

Balerinának készült, az operettek és musicalek koronázatlan királynője lett. Már gyerekkorában megtalálták a kisebb szerepek, később pedig olyan színészlegendákkal lépett színpadra, mint Somlay Artúr, Básti Lajos, Latabár Kálmán vagy Honthy Hanna. 1931. december 5-én született Galambos Erzsi.
Jazz/World

Elhunyt Kóbor János

78 éves korában elhunyt Kóbor János, az Omega együttes frontembere. A zenészt hetek óta kórházban kezelték koronavírus-fertőzéssel.
Klasszikus

Muzsika a vizek felett – séta a hamburgi Elbphilharmonie-ban

Januárban lesz öt éve, hogy megnyitotta kapuit Európa egyik legkülönlegesebb koncertterme, a hamburgi Elbphilharmonie. A hullámokat formázó épület egy pompás akusztikájú, nagy koncerttermet és egy kisebb kamaratermet rejt magában.
Klasszikus

„Fontos, hogy ismét közel kerüljünk a közönséghez” – Beszélgetés Dinyés Somával

December 16-án családjával ad koncertet az Óbudai Társaskörben Dinyés Soma, akit régizenei munkásságáról és karnagyi tevékenységéről is sokan ismernek. A művész a koncert kiinduló ötlete mellett az utánpótlás-nevelés kérdéseiről és a kóruséneklés fontosságáról is mesélt

Támogatott mellékleteink

hírlevél

A kultúra legfrissebb hírei, programajánlók és exkluzív kedvezmények minden szerdán a Fidelio hírlevelében

Ezt olvasta már?

gyerek művészetek völgye

A gyerekek sem fognak unatkozni a Művészetek Völgyében

Az idén 27. alkalommal megrendezésre kerülő Művészetek Völgye közel 1200 programjából válogattunk; ezúttal a gyerekprogramok kínálatából is csemegéztünk. A fesztivál látogatása 6 éves korig idén is ingyenes.
gyerek klippremier

Klippremier - Veronaki - Gőgös Gúnár Gedeon: Körbe-körbe

A Veronaki zenekar május 21-én mutatja be a második Gőgös Gúnár Gedeon lemezt, Kiugrott a Gombóc címmel a MOM Kupolában. Addig is, amíg az album a Móra Music gondozásában napvilágot lát, a Veronaki egy vidám, tavaszi videoklippel kedveskedik hallgatóinak.
gyerek advent 2016

Milyen gyerekprogramokat ajánl a Fidelio decemberre?

Karácsonyt várni otthon is lehet, de sokkal jobb vidám, szép és jótékonysági programokon részt venni a gyerekkel! Erre ajánlunk most pár lehetőséget.
gyerek skanzen

Mesekiállítás a Skanzenben

Az erdélyi mesevilág elevenedik meg a Skanzenben a nyári hónapok alatt. A Mészáros Gyuritól a Harry Potterig nevet viselő tárlat betekintést nyújt a mesék sajátos logikai rendszerébe, és beránt minket a mesevilágba.
gyerek gyereknap

Szeretnél egy közös fotót Sír Kánnal?

Gyereknap alkalmából május 29-én a délelőtti A padlás és A dzsungel könyve című előadások után a Víg és a Pesti előcsarnokában bárki találkozhat a zenés játékok főszereplőivel, akikkel közös fotót is készíthetnek.